Vladika Jovan Ćulibrk i Milorad Dodik Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ponovno izvlačenje u javnost izjave episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka o Jasenovcu, izrečene 2019. godine o revizionizmu u naučnom i medijskom prostoru Srbije i Republike Srpske koje su najpre objavili bosanski mediji, govori o dnevno-političkim upotrebama jednog stava, nikako o naučnom sagledavanju istorijskih činjenica o ustaškom logoru smrti, saglasni su sagovornici Danasa.

Izjava episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka, data na zatvorenom skupu istoričara u Zagrebu, o broju žrtava ustaškog logora Jasenovac, izazvala je veliku buru u regionalnoj javnosti. Ćulibrk je govorio o profesoru Gideonu Grajfu i revizionizmu u Srbiji i Republici Srpskoj, navodeći da je Grajf „državni projekat“ i da struka ćuti na tvrdnje da je u logoru stradalo 1,4 miliona ljudi. Koliko je izjava vladike Jovana podigla prašinu govori i to da se po njenom objavljivanju na društvenim mrežama, oglasio i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Međutim, ono što ovu priču čini potpuno neobičnom jeste činjenica da je predsednik RS reagovao na izjavu koja data pre 4 godine.

Posebno je upadljivo da je izjava baš sada aktuelizovana, kako primećuje za Danas istoričar i nekadašnji direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina.

Takođe, izostao je deo izjave Vladike, koji je i predsednik UO Muzeja žrtava genocida iz Beograda i predsednik Odbora za Jasenovac SAS SPC, koji je tada rekao: „Kao što se svatko bori ovde i negdje drugdje protiv toga da je Jasenovac bio nekakvo lječilište, mi smo dužni da se oglasimo i po ovoj stvari.“

„To je tribina iz 2019. godine, ovo je jedna posebna operacija, ne mogu da dokučim odakle dolazi. Njegova tvrdnja, onda kada je izrekao da je to državni projekat, mogu da kažem da je delimično u pravu ali to je duga priča. Govori o šarlatanstvu u nauci i uplivu političara u tu priču“, rekao je Veljko Đirić Mišina.

PROČITAJTE JOŠ....

Kao istoričar, specijalizovan za istoriju Srpske pravoslavne crkve, proučavanje genocida i holokausta i modernu istoriju Zapadnog Balkana, on se ukratko osvrnuo i na izveštavanje medija o ovoj temi, insistirajući da je izjava Vladike zabeležena 2019. godine.

Za medije imam poruku da naprave razliku kada pišu o pojmovima umanjiti i uvećati, samo ta dva termina treba objasniti. Ako vi ništa ne znate, da li vi nešto što ne znate možete povećavati ili umanjivati. Tako da je svaka priča o tvrdnjama ovim ili onim izmišljena. Za razliku od toga, priča o broju žrtava iziskuje ozbiljan razgovor“, rekao je za Danas istoričar Veljko Đurić Mišina.

Politikolog i profesor Filozofskog fakultetu u Beogradu Đorđe Vukadinović smatra da je reč o kampanji i čini mu se da je meta te kampanje Vladika Jovan, dok je Jasenovac „kolateralna žrtva“.

„To je nekakva čudna kampanja, izjava je stara a plasirao ju je klix.ba. Iznenađujuća mi je čitava ta priča, od trenutka kada se pojavila, do sadržaja, s obzirom na to da je reč o staroj izjavi koja je istrgnuta iz sadržaja. Očigledno da su tu neki drugi motivi u pitanju. Ja mislim da je tema Jasenovca u celini a i žrtava suviše velika i teška, da bi se tako neozbiljno i dnevno-politički upotrebljavalo. A ovo mi upravo liči na neku vrstu kampanje, nije jasno ni odakle dolazi, ni zašto. Bez obzira čime je sve inspirisano ali čini se da je meta Vladika Jovan a da je Jasenovac iskorišten kao kolateralna žrtva“, rekao je za Danas Đorđe Vukadinović.

Sa pitanjem kako komentarišu izjavu vladike Jovana Ćulibrka, pakračko-slavonskog episkopa i stručnjaka Srpske pravoslavne crkve za Holokaust, da je uvećavanje broja srpskih žrtava u Jasenovcu državni projekat i da je reč o revizionizmu, obratili smo se Muzeju žrtava genocida ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor, a odgovor nismo dobili ni u Jevrejskoj opštini Beograd niti Savezu Jevrejskih opština.

Šta je izazvalo polemiku

Na pomenutom skupu istoričara, koji je, kako se napominje bio zatvorenog tipa, govorilo se o brojnim temama, a jedna se ticala broja žrtava ustaškog koncetracinog logora Jasenovac. Na skupu se za reč javio episkop pakračko-slavonski koji je objasnio s kojim se problemima suočava struka u tom periodu.

„Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči sa profesorom Gideonom Grajfom koji se pojavio u Srbiji. Svi istoričari znaju ko je on, da je cirkus, jer Grajf govori o milion i 400 hiljada žrtava Jasenovca“, rekao je na tom skupu, između ostalog, vladika Jovan Ćulibrk.

Milorad Dodik i vladka Jovan Ćulibrk Foto:BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll

Isečak sa skupa iz 2019. godine ubrzo je postao vest u regionalnim medijima, a nije se dugo čekalo ni na reakciju Milorada Dodika. Predsednik RS je rekao da ga je posebno pogodio deo izjave gde, kako je naveo, vladika pokušava da negira samo one izvore sa srpske strane koji govore o broju stradanja, a nije, kako navodi Dodik u svojoj izjavi, pomenuo hrvatske koji minimizuju taj broj.

„Odlučno odbacujem bilo kakavu mogućnost da je državni projekat Srbije i RS da se uveća broj žrtava u Jasenovcu. O zločinu u Jasenovcu su se vodile i vode mnoge naučne i druge rasprave, postoje razni izvori, činjenice i podaci“, istakao je Dodik u svojoj reakciji na izjavu koja je data pre 4 godine.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar