Episkop Jovan Ćulibrk i patrijarh Porfirije Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tokom obilaska Eparhije pakračko-slavonske, patrijarh Porifirje je govorio o svom odnosu sa hrvatskim narodom, položaju Crkve u Crnoj Gori, ali i o tome kako bi trebalo da izgleda odnos politički stranaka i SPC. Pored brojnih ozbiljnih tema o kojima je govorio, poglavar SPC je pokazao je u nekoliko navrata da i te kako ume da se našali.

Nakon brojnih aktivnosti, patrijarh Srpske pravoslavne crkve predvodio je osveštavanje slavskog kolača povodom obeležavanja praznika posvećenog Svetim novomučenicima Jasenovačkim, a nakon završetka molitve, Porfiriju su, kako bi bezbedno sišao sa humke, u pomoć pritekli bajkeri iz Crne Gore i Republike Srpske.

„Vi ste stručnjaci na motorima, ali ja sam odrastao na selu sa životinjama… Životinja kad ide uzbrdo uvek ide dijagonalno i nizbrdo isto tako. Znači, trebalo bi ići dijagonalno. Ja računam na to da ste vi spretni, ali ja volim dijagonalno da idem“, rekao je patrijah, da bi se potom, nakon silaska, našalio na račun vladike Jovana Ćulibrka.

„Ljudi, hajdemo da nešto ručamo, pošto vladika (Jovan Ćulibrk), ako sad još malo ostanemo, biće sledeća runda neke molitve. On bi samo da se moli“, rekao je Porfirije.

Pogledajte kako se patrijarh Porfirije našalio na račun vladike Jovana:

Podsetimo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve boravio je u Hrvatskoj, tačnije u Jasenovcu, gde je istakao da je veoma značajno sećati se onoga što se dogodilo na ovom područuju. Obraćajući se vernicima, patrijarh je rekao da je to mesto na kom su izvršeni najstrašniji, umnu nerazumni zločini.

„Ovo mesto je za nas zaista mesto molitve. Nikad se nismo sabirali ovde da bi se bavili brojkama i tome ko je kome više zla naneo. Zato što je na ovom mestu izneveren Bog, kao i na mnogim drugim mestima. Na ovo mesto dolazimo sa velikim pijatetom, kao što i doživljavamo i druga mesta gde su stradali nedužni ljudi. Za nas su i to mesta molitve“, rekao je Porfirije i dodao da niko nije pomislio da će se u Jasenovcu osnovati manastir posvećen Svetom Jovanu Krstitelju.

Pročitajte još...

Porfirije je govorio i o svom odnosu sa Hrvatskom i Hrvatima, rekavši da se nije ni malo promenio u odnosu na čoveka koji je nekada bio mitropolit u Zagrebu.

“Dodaću još jednom – Zagreb i ja se volimo javno. I dopuniću sa: ‘Hrvatska i ja se volimo javno“. Volim Hrvatsku i Hrvate, ali to ne znači da čitavim svojim bićem ne volim svoj narod. To je zakon ljubavi. Ko kaže da voli svoj narod, a da ne voli druge narode, taj ne voli ni svoj narod. Od te ljubavi nikad neću odustati, po bilo koju cenu, makar bio ismejan i osramoćen”, napomenuo je on u svom govoru nakon svete liturgije upriličene u čast sećanja na stradale u Jasenovcu.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije
Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Porfirije je rekao da je politika danas zanimanje kojim se koriste partije, te da Crkva nema nikakve veze sa ovdašnjim politikama.

„Mi nemamo ništa protiv toga, naprotiv. Ali moramo znati da su partije samo deo, a Crkva je sabor. Naša Srpska pravoslavna crkva je autokefalna i priznata. Mi pripadamo porodici pravoslavnih crkva i ne zavisimo od spoljašnjih okolnosti, državnih, političkih i svakih drugih granica. Našu kanonsku jurisdikciju ne možemo menjati na osnovu bilo kakvih spoljašnjih okolnosti i na osnovu volje pojedinaca koji misle da imaju moć i silu“, rekao je on.

Nakon liturgije, mitropolit crnogorsko-primorski Joankije je osveštao kamen temeljac cetinjskog gumna, koji je daravao gradonačelnik Budve Marko Bato Carević.

Zatim je usledilo osveštavanje ruskog spomen-krsta u dvorištu manastira u Jasenovcu, a nakon toga  osveštavanje slavskog kolača na humkama u spomen-parku Jasenovac.

BONUS VIDEO: Vladika Jovan i bajkeri

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar