Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Predsednik Skupštine grada Niša i član Glavnog i Gradskog odbora Srpske napredne stranke Boban Džunić "utešio" je danas građane Niša informacijom da pomoć od 40.000 dinara za prevazilaženje energetske krize neće primiti samo gradski funkcioneri, već svi zaposleni u Gradskoj upravi, gradskim opštinama javnim preduzećima i ustanova. Prema Džunićevim rečima, pomoć će primiti u Gradskim upravama preko 700 ljudi, a nije naveo koliki je broj zaposlenih u gradskim opštinama, javnim preduzećima i ustanovama.

U budžetu grada Niša za 2022. godinu navedeno je da u gradskoj upravi radi 1.106 ljudi, dok ih je u četiri gradske opštine 197. U budžetu je takođe navedeno da se iz gradske kase se, zajedno sa zaposlenima u različitim ustanovama, finansira ukupno 2.739 zaposlenih.

Prema Džunićevim rečima zaposlenima koji platu primaju iz gradske kase, pomoć pripada po „zakonu i kolektivnom ugovoru“.

„Opozicija je to iskoristila i pokušala da obmane javnost da će samo funkcioneri primiti tu pomoć. Radi se o sakupljanju jeftinih političkih poena i naša javnost i sugrađani zaslužuju da znaju istinu. Opozicionari i neke moje kolege iz skupštinskih klupa su „trčali pred rudu“ i želeli da predstave da će samo funkcioneri dobiti ono što zapravo pripada svim zaposlenima. Ja mogu samo da kažem da oni ili nisu imali prave informacije, a nisu želeli da pitaju, ili su želeli sa lošom namerom da te informacije plasiraju u javnost“, rekao je novinarima predsednik niške Skupštine.

On nije kazao koliko će ukupno para biti izdvojeno za isplatu pomoći funkcionerima i zaposlenima, ali je naveo da funkcioneri Srpske napredne stranke neće primiti pomoć za prevazilaženje energetske krize, a oni koji su je već primili ili će je koristiti u humanitarne svrhe ili je neće iskoristiti.

„Ta odluka nije ničija naredba, samovolja, nije ni stav stranke, jer stranka ne može da ima stav da se neko odrekne nečega što po zakonu pripada svakom zaposlenom licu pa i funkcioneru. To stav i volja tih ljudi“, istakao je Džunić.

Nakon burnih reakcija javnosti da će gradski funkcioneri dobiti po 40.000 dinara, juče se oglasila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i rekla da će se ona i njena zamenica Dušica Davidović odreći te pomoći.

„Moja zamenica i ja smo se i prošle godine odrekle pomoći, a prošle godine je to bila pomoć za suzbijanje kovida. Odrekle smo se tog novca, ne zato što nam 40.000 ne znači ništa, već ne želimo da ga uzmemo iz budžeta. Ja ću tog prava da se odreknem i ne vidim ničeg loše. Neću moći da podignem 40.000 dinara, tako da neću moći nikom ni da ih dam“, istakla je Sotirovski.

Podsetimo, skupštinski Odbor za administrativna pitanja grada Niša doneo je pre dva dana rešenje o isplati 40.000 dinara svim funkcionerima na stalnom radu, uz objašnje da se novac isplaćuje „radi prevazilaženja energetske krize u predstojećem periodu“, a to je izazvalo burne reakcije građana Niša. Najnovija informacija, da pomoć neće dobiti samo funkcioneri, njih dvadesetak, već više hiljada zaposlenih dodatno je razbesnela Nišlije, jer vlada ubeđenje da zaposleni u Gradskoj upravi i javnim preduzećima primaju novac za „nerad“ i ne zarade ni platu koju dobiju, a kamoli pomoć od 40.000 dinara.

U znak protesta zbog odluke da niški funkcioneri dobiju pomoć od po 40.000 dinara humanitarka Marina Adamović koja godinama prikuplja pomoć za lečenje teško bolesne dece, juče je na jednoj od kutija za prikupljanje pomoći zalepila obaveštenje na kome piše “Niškim funkcionerima 40.000 dinara = pomoć da prevaziđu energetsku krizu” .

Sav novac će ići za lečenje dece, ali želi da pokaže besmisao odluke u situaciji kada je mnogi građani pitaju da im pozajmi novac da kupe drva za zimu.

„Odlučila sam da ovim performansom pokažem koliko je to besmisleno. Taj novac bi trebalo oni da daju deci, ali pošto nemaju para ni za sebe, ovako ćemo im pomoći, da mogu da se greju, da jedu, da prežive“, rekla je Adamović.

Za zarade zaposlenih u gradskim upravama i službama u 2022. godini planirano je u budžetu grada 2,5 milijardi dinara, a zajedno sa porezima i doprinosima koštaće grad 3,2 milijarde dinara.

Za socijalna davanja zaposlenima planirano je 63,3 miliona dinara, trošak za naknade zaposlenih „u naturi“ biće 44,4 miliona dinara, za nagrade 44 miliona dinara, a za troškove putovanja ove godine će biti izdvojeno 25,3 miliona dinara.

BONUS VIDEO: Adamović_ Penzioneri nemaju za ogrev, a funkcionerima pomoć od 40.000 dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare