Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Miljana Isailović/Nova.rs

Više od tri meseca prošla su od kada je zbog kvara prestala da radi nova fontana na centralnom niškom trgu, a kada će početi ponovo da radi i dalje je neizvesno.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da su prošle nedelje naručeni delovi iz inostranstva i da se čeka da stignu. Kada će to biti, Sotirovski nije kazala, ali je istakla da će „čim budu stigli“ fontana proraditi.

Ona je podsetila da je fontana radila do tog „famoznog“ trenutka kada je održan skup oldtajmera.

„Mi smo posle toga doneli odluku da nikakvih skupova ne bude više na centralnom gradskom trgu, upravo zbog te nebrige pojedinaca za ono što imamo. Onog trenutka kada je fontana otvorena utvrdili su da su mnoge mlaznice fizički oštećene i da je neophodno da se čitav taj deo fontane koji je zapravo elektrika zameni“, izjavila je Sotirovski na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Ona je kazala da je, na pitanje zbog čega se toliko dugo čeka na popravku, od preduzeća koje je dobilo na javnoj nabavci posao popravke fontane, dobila odgovor da se na žalost za vreme dok je fontana radila nije koristilo ni jedno sredstvo za održavanje i nije vodilo računa o tome da voda koja prolazi kroz fontanu sadrži dosta kamenca.

Na pitanje novinara da li će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora skupa oldtajmera na centralnom niškom trgu, Sotirovska je odgovorila da o tome mora da se dogovori sa kolegama iz pravobranilaštva.

PROČITAJTE JOŠ

„Ne znam koliko je realno da samo okrivimo ljude koji su automobilima prelazili preko fontane, jer vidite i sami, ima ljudi koji su rušilački nastrojeni. Onog trenutka kada smo zamenili staklo na fontani u parku „Svetog Save“ posle tri dana so taklo je slomljeno. Mobilijar iza „Delte“ nepunih pet dana je „izdržao“. Uradićemo video nadzor u gradu, kako bi policija lakše mogla da da dolazi, do svih tih vinovnika“, izjavila je Sotirovski.

Ona nije odgovorila na pitanje novinara koliko će koštati popravka fontane na trgu, ali je rekla da je posao održavanje fontana u gradu procenjen za ovu godinu na ukupno 6,3 miliona dinara.

To što fontana ne radi više od tri meseca, građane Niša, skoro da više i ne čudi i podsećaju da je rekonstrukcija trga i mosta trajala više od 500 dana, ali ono što je sve zaprepastilo je iznos koji grad plaća za održavanje fontana „Sim puk gradnji“ iz Malošišta, firmi koja je inače registrovana za izgradnju puteva i autoputeva.

„Za sedam miliona dinara ima da stojim cele godine pored fontane i ne dozvolim da iko baca nešto u nju i oko nje“, „Ovo je sramota, 12 meseci plaćamo 60.000 evra što znaci mesečno 5.000 evra. Daj da zaposlimo u gradskoj upravi dva majstora i damo im platu po 1.000 mesečno da održavaju samo fontane i uštedećemo vise nego duplo“, neki su od komentara Nišlija na društvenim mrežama.

Održavanje fontana u Nišu iz budžeta grada i prethodne godine koštalo je „papreno“ Nišlije, skoro pet miliona dinara.

BONUS VIDEO: Za 10 godina „izgubili smo Niš i Novi Sad“: Koliko nas ima i koliko će nas tek biti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare