Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas nadležne šta će preduzeti u vezi sa porastom nacionalističkih pretnji u Priboju i Novom Pazaru.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović osvrnuo se na najnovija dešavanja, podsetio na prijateljstvo srpskog i bošnjačkog naroda i istakao da je dobro što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra posetiti Priboj kako bi se smirile tenzije.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović uputio je pitanje javnom tužilaštvu , kako je rekao „ne zato što ima poverenje u njega, nego da skrene pažnju koliko institucije ohrabruju i dozvoljavaju širenje nacionalne i verske mržnje“.

I on je podsetio da je policija činila zločine u Sandžaku, i konkretno u Priboju devedesetih godina, a da sada svedočimo ponovonom porastu pretnji.

Poslanik smatra da se za pevanje pesama o veličanju Srebrenice, kao i „Božić je, pucaj u džamije“ treba zatražiti krivični postupak za raspirivanje verske mržnje i netrpeljivosti i za podsticanje genocida, za šta je kazna od tri meseca do 10 godina.

„Disciplinskim postupkom i formiranjem komisija negira se ozbiljnost ovog krivičnog dela“, rekao je Imamović.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković odgovorio je da ne postoji državni organ niti funkcioner koji nije osudio dogadjaje iz Priboja.

„Predsednik će sutra braviti u Priboju gde će poručiti da Srbija država Srpskog naroda ali i svih gradjana koji u njij žive“, rekao je poslanik.

U nastavku, Marković je izneo niz kritika na račun ekoloških protesta i istakao da oni koji se protive rudnicima u stvari se bore protiv Vučića, i dodao da oni koji protestuju sada prete nasiljem.

Poslanik Radovan Arežina iz SPS osvrnuo se na dešavanja u Australiji u vezi sa Novakom Djokovićem i zahvalio sudiji Entonu Keliju što je „spasio demokratski obraz Australije“.

Poslanik je predložio Vladi Srbije da prigodno odlikuje sudiju Kelija.

Nakon pitanja, poslanici su prešli na jedinu tačku dnevnog reda, Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć od 100 evra.

Bonus video: Protest ispred Skupštine Srbije protiv izmena Zakona o eksproprijaciji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare