Marko Atlagić, Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić
Foto: Nova.rs, TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Iako postoji osnovana sumnja da poslanici u Skupštini Srbije uopšte imaju kodeks ponašanja, pravilnik ipak postoji. Usvojen je u parlamentu u decembru prošle godine, a samo devet meseci kasnije biće izmenjen, kako bi se unapredio. I to tako što će biti uvedena komisija. Nju će činiti tri profesora univerziteta, dok će dva člana biti predstavnici službe Narodne Skupštine. U iščekivanju imena koji će braniti čast i ugled Skupštine u ovakvom sastavu, prosto se sama nameću imena recimo profesora Marka Atlagića ili profesora Aleksandra Martinovića, naravno i profesora Vladimira Orlića. Ni pedalj iza njih po moralnim i etičkim kvalitetima, kao dva dodatna člana nameću se poslanici Srpske napredne stranke Biljana Pantić Pilja i Luka Kebara. Da je kodeks u ovim rukama, zaista ne bi imali nikakvog razloga za brigu oko ponašanja onih koji nas predstavljaju u najvišem zakonodavnom telu.

Koliko puta smo čuli dosad da nam je trenutni parlament pravi rijaliti program. I to ne zbog toga što poslanici ne izlaze iz zgrade Skupštine godinama, kao na primer neki članovi pravih rijaliti programa, već zbog ponašanja i rečnika onih koji sede u skupštinskim klupama, a po definiciji stvari trebalo bi da predstavljaju najumnije glave ovog društva.

Da bi se ovo, navodno, sprečilo skupštinski Administrativni odbor, na čijem čelu je niko drugi do poslanik SNS Aleksandar Martinović sačinio je Kodeks ponašanja poslanika. Pravila svog ponašanja poslanici su usvojili u decembru.

Za to vreme izrečena je samo jedna opomena i to poslaniku SNS Srbislavu Filipoviću zato što je bivši režim nazvao “fašističkim i nacističkim”.

Sada Martinović najavljuje izmene, jer su stručnjaci iz Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) i iz OEBS dali korisne sugestije. Novina je komisija koju će činiti tri profesora, dok će dva dodatna člana biti predstavnici službe Narodne Skupštine. Uvodi se i novčana kazna za poslanike koji budu dobili opomenu.

Ko će ući u ovu komisiju, ostaje da vidimo, iako je mogući izbor vrlo očigledan.

Profesor Atlagić i moralne nakaze

Pre svega poslanik SNS profesor Marko Atlagić. Čisto podsećanja radi, profesor Atlagić se u Skupštini iskazao pre svega napadom na glumicu Jelisavetu Seku Sablić za koju je rekao da joj nedostaje patriotizma. Zatim je glumcu Draganu Bjelogrliću poručio da bez stida i morala. Svojevremeno je profesorku Srbijanku Turajlić nazvao moralnom nakazom.

Foto: Printscreen/YouTube/Akademik Muamer Zukorlić

Profesor je ranije pogrdnim rečima nazivao i sociologa Jovu Bakića, govorio da pljuje državu i građane Srbije, nazivao ga „govnarom“, a upućivao je uvrede i istoričarki Dubravki Stojanović, koju je, kako su preneli medije, nazvao „falsifikatorka istorije“ koju, „po zakoniku Knjaza Miloša, treba po kratkom postupku“.

Jači od devet žena

 

Kebara, Vučić, Đilas i toalet
Tok misli Luke Kebare je zaista interesantan, a to je više puta dokazao u svojim govorima u Skupštini. Ostaće upamćen kao prvi poslanik koji je u Skupštini Srbije uskliknuo “živeo Vučić”, a to uspeo da upakuje uz toalet papir i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.
“Zamislite da u 21 veku mi…Nama je višedecenijski san normalni toalet. Sa funkcionalnim, da kažem toaletom, odnosno wc papirom, sapunom. To je bila misaona imenica, to je nešto najosnovnije. Ti pripadnici, tog bivšeg tajkunskog režima, taj Đilas, taj Jeremić, taj Tadić, oni nisu u najosnovnije ulagali, a kamoli da su nabavljali nekakve moderne IT sisteme, računarsku opremu, mrežnu opremu i ostalo. Živeo Aleksandar Vučić, živela Srpska napredna stranka, živela Srbija“, rekao je Luka Kebara.

Sledeći članovi komisije koja će braniti kodeks mogli bi biti profesori iz redova naprednjaka Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić. Što se morala i etike tiče, najviše ih kandiduje upravo to što je devet profesorki sa Akademije vaspitačko-medicinske strukovnih studija Kruševac – odsek Ćuprija, među kojima je bilo i samohranih majki, dobilo otkaz da bi na njihovo mesto došli upravo profesori Martinović i Orlić.

Ova dva narodna poslanika i profesora bili su na spisku osam onih protiv kojih je Otvoreni parlament (inicijativa organizacije Crta) svojevremeno podneo prijave.

Orlić zbog spominjanja jama.

“Tajkunski mediji i njihovi saučesnici, koji svi skupa služe jedino tome da besomučno vode hajku kroz bedne pokušaje da kriminalizuju i oklevetaju jednu porodicu – sad zapomažu iz jame koju su drugima kopali”.

Martinović zbog vreće i udaranja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je u svom obraćanju koristio reči i izraze koji nedvosmisleno ukazuju na nameru da se udruženje građana Crta i inicijativa Otvoreni parlament optuže da su pokušali da izvrše državni udar i ubistvo predsednika Republike.

“… šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo”, poručio je profesor Martinović.

Dva člana komisije iz službi Narodne Skupštine, bez sumnje bi mogli biti poslanici SNS Biljana Pantić Pilja i Luka Kebara. Pilja pre svega zbog nazivanja nezavisnih novinara “domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima”, a Kebara prosto zato što je “jedinstven”.

BONUS VIDEO: Slobodan Georgiev o dijalogu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare