Kako će se završiti izborna drama u Nišu videćemo vrlo brzo, jer Viši sud ima rok od 72 sata da odgovori na žalbu koju je lista "Biramo Niš" podnela na odluku Gradske izborne komisije da ne usvoji većinu njihovih prigovora. Rok uveliko teče, a kandidat ove koalicije za gradonačelnika Niša Đorđe Stanković tvrdi da v.d. predsednika Višeg suda Tomislav Trajković, traži od GIK da dopune zapisnike na način koji bi omogućio da žalbe opozicije budu odbijene i da se spreči ponavljanje glasanja na dva biračka mesta.

Gradska izborna komisija u Nišu donela je odluku o preliminarnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini grada Niša, prema kojoj je najviše mandata osvojila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke. Prema tim rezultatima, koalicija okupljena oko SNS-a osvojila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, koalicija „Biramo Niš“ 10, pokret „Kreni promeni“ i koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ po dva, a manjinska Ruska stranka jedan mandat.

Gotovo sve prigovore opozicije GIK je odbio kao „nerazumljive“, pa su se oni obratili Višem sudu.

U žalbi koju je podnela opozicija predvođena Đorđem Stankovićem postavljaju se tri ključna pitanja:

„Zašto je prigovor razmatran ako je nerazumljiv? Na koji je način Gradska izborna komisija Niš utvrdila činjenice o ispravnosti navedenih akata biračkih odbora, kada isti nisu razmatrani na sednici na kojoj je doneto pobijano rešenje? Šta je, zapravo, suština pobijane odluke (da je prigovor nerazumljiv ili neosnovan)? S obzirom da su ovakvi razlozi pobijanog rešenja protivrečni njegovoj izreci, jer je očigledno Gradskoj izbornoj komisiji Niš bilo potpuno jasno i razumljivo šta se prigovorom traži, pa je u tom smislu i utvrđivala ispravnost akata biračkih odbora – doduše na nezakonit način, jasno je da se takvo rešenje mora poništiti, zbog svih navedenih osnova u uvodu ove žalbe. Na osnovu svega navedenog, predlažem da Viši sud u Nišu poništi pobijano rešenje.

Stanković se u međuvremenu obratio medijima, sa informacijama da v.d. predsednika Višeg suda instruiše GIK da dopuni zapisnike, kako bi žalbe opozicije mogle da budu odbijene.

View this post on Instagram

A post shared by Biramo Niš! (@biramonis)

„Mi smo bili u dobroj veri da pravnim putem možemo da dođemo do rešenja ove situacije. Prema našim informacijama v.d. predsednika Višeg suda Tomislav Trajković vrši direktan uticaj na GIK. Traži dopune, koje treba da dovedu do odbijanja naših žalbi. To je direktno kršenje procedura i u ovom slučaju to vam je kao da sudija zove okrivljenog da mu kaže da dopuni šta treba da dopuni, da ne bi bio okrivljen. Zbog toga smo morali da alarmiramo javnost, da vam kažemo, kakve se radnje vrše u ovom momentu“, rekao je Stanković obraćajući se novinarima u Nišu i dodao:

„Suština je u tome da bi bez tih zapisnika, koje traži Trajković kao dopunu, naše žalbe morale da se usvoje i da se ponovo glasa na dva biračka mesta. Očigledno postoje procesi koji se politički guraju kako bi se ovo što pre završilo, ali i da nas nateraju da pravdu tražimo na drugi način“, zaključio je Stanković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare