Ukoliko u Skupštini budu izglasane izmene Zakona o planiranju i izgradnji, biće ukinuta naplata konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine. To znači da će investitori kupovinom imovine propalih preduzeća za male pare dolaziti do atraktivnih lokacija, a procenjuje se da će na ovaj način budžet biti oštećen u iznosima koji se mere milijardama evra. Iako nadležni ministar Goran Vesić tvrdi da će na ovaj način biti oslobođeno oko 5.000 “zarobljenih lokacija”, jasno je da će od ukidanja konverzije koristi imati samo investitori. Na spisku su vlasnici IMT, Luke Beograd, BIP-a, brodogradilišta u Novom Sadu…, a potencijalno i budući vlasnici Beogradskog sajma.

Možda će već ove sedmice u parlamentu biti izglasane izmene Zakona o planiranju i izgradnji, zahvaljujući kojim bi investitori mogli da budu oslobođeni ozbiljnog troška, a budžet oštećen. Naime, od tada bi i zvanično mogla da bude ukinuta naplata konverzije zemljišta. Reč je parcelama do kojih su investitori došli kroz privatizaciju ili kupovinu preduzeća u stečaju, ali na kojima nisu mogli da grade bez ozbiljne nadoknade.

Obaveza naplate konverzije je uvedena kako se proces privatizacije propalih preduzeća ne bi pretvorio u grabež za zemljištem na atraktivnim lokacijama, uz istovremeno gašenje samih fabrika i otpuštanje radnika. Poseban Zakon o konverziji je donet 2015. i tada se procenjivalo da bi se po tom osnovu u budžet moglo sliti oko milijardu i po evra. Cena zemljišta, kao i svih ostalih nekretnina, u međuvremenu je značajno porasla, a naročito u velikim gradovima.

Precizne procene za koliko bi budžet ukidanjem konverzije mogao da bude oštećen nema, a cifre koje se pominju u javnosti su drastično različite – od tri milijarde do više desetina milijardi evra.

Beogradski sajam i Luka Beograd

Taj veći iznos u svojoj analizi pominje Savet za borbu protiv korupcije, koji je naveo da bi davanje zemljišta investitorima bez nadoknade bilo neustavno. To telo je kao primer navelo Beogradski sajam, za koji se spekuliše da će biti privatizovan. Kako je navedeno u mišljenju Saveta, Sajam se prostire na 11 hektara gradskog građevinskog zemljišta, ne računajući preostalih 11 hektara zelene površine.

“Ukoliko bi se ukinula naknada za konverziju, budući vlasnik Beogradskog sajma bi bez ijednog uloženog dinara postao vlasnik i gradskog građevinskog zemljišta na kojem se nalazi Beogradski sajam, čija bi vrednost bila više desetina puta veća od vrednosti kupljenog kapitala privatizovanog subjekta”, upozorio je Savet za borbu protiv korupcije.

Beogradski sajam Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ove navode je međutim demantovao ministar za građevinu Goran Vesić, koji je izjavio da ne bi bilo nadoknade od privatizacije zemljišta Beogradskog sajma jer se ono vodi pod objektima i parkinzima. Kako je naveo, i zemljište Luke Beograd se vodi kao zemljište ispod silosa, a ostalo su parkizni i saobraćajnice.

“Beko je govorio da mu ne pada na pamet da plati konverziju”

Sa tim se međutim ne slaže Jovan Rajić iz organizacije RERI, koji oštro kritikuje najavu ukidanja konverzije. On navodi za “Novu” da Vesićeve tvrdnje nisu tačne.

“Kad je reč o Sajmu, on računa samo zemljište koje se nalazi pod objektima, kao da nema ničega sa strane. To je manipulacija i netačna informacija”, kaže Rajić.

Foto: N1

Istog je stava i kad je reč o Luci Beograd. Podseća da je Luka Beograd plaćena 40 miliona za 200 hektara, odnosno 2.400 po aru.

“U vreme kada je donošen zakon (uvedena konverzija) Milan Beko je na televiziji govorio da mu ne pada na pamet da plati naknadu za konverziju i kako čeka neka srećnija vremena i neku vladu koja će više imati smisla za biznis. Mislite li da Beko u to vreme, nije imao dobre advokate, koji bi mu rekli – ‘ma nema veze, šta te briga, ionako nećeš ni dinar da platiš, jer kad se to obračuna to su ti samo silosi i parkinzi i bićeš na nuli’. I zato je čekao 15 godina da podnese zahtev za konverziju”, ističe Rajić.

IMT, BIP, Brodogradilište u Novom Sadu…

Među najatraktivnijima lokacijama za koje se ne bi morala plaćati konverzija je i zemljište IMT na Novom Beogradu. Imovinu tog preduzeća prošle godine je kupila firma ABL Solvent, koja je u vlasništvu Davora Macure, za oko 70 miliona evra. Reč je o kompleksu površine od 35 ari, na kome postoji 25 uknjiženih objekata, 30 bez građevinske dozvole i 22 vanknjižna objekta. Na tom zemljištu investitor ne može da gradi i ostvario je isključivo pravo korišćenja.

Foto: Newsmax Adria

Kako je “Nova” već pisala, prema ranije utvrđenim cenama, kvadrat zemljišta u toj zoni iznosi 71.957 dinara. Kada to pomnožimo sa tačnom površinom, odnosno brojem kvadrata (35 hektara, 79 ari i 93 kvadrata), ispada da bi konverzija koštala oko 260 miliona evra. Za toliko bi praktično bio oštećen i budžet i to samo u ovom slučaju.

Na meti bi mogao da bude i BIP, čija se najvrednija imovina nalazi u blizini mostarske petlje u Beogradu. Ovu firmu kupila je prošle godine kompanija “Auto Čačak”, koja se dovodi u vezu sa SNS, i to za svega 17,8 miliona evra.

Foto:Filip Krainčanic/Nova.rs

Novosadski odbor DS juče je u saopštenju naveo da će Novi Sad zbog ukidanja konverzije odmah izgubiti desetine miliona evra, a u budućnosti još više. Predsednik tog odbora Veljko Krstonošić je kao primer naveo parcele na kojima se nalazilo brodogradilište, površine od 4.000 kvadrata i naveo da će samo u tom slučaju budžet biti uskraćen za oko 100 miliona dinara.

Sudbinu brodogradilišta, kako je navedeno, čekaju i parcele na kojima se nalaze nekadašnje fabrike Novitet, Elektroporcelan, Dnevnik, Grafika amb, a koje su tajkuni „kupili po niskim cenama upravo zato što one nisu bile vlasnici (već korisnici) zemljišta“.

„Najveća pljačka grđana Srbije“ i žalba Ustavnom sudu 

Stranka slobode i pravde saopštila je da će se žaliti Ustavnom sudu, ukoliko bude ukinuta konverzija. Ta stranka je postavila pitanje članovima skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo koji su pozitivno glasali za usvajanje besplatne konverzije da li su to uradili kao pravnici ili kao stranački pijuni i da li su svesni da su podizanjem ruke postali „saučesnici u najvećoj pljački građana Srbije“.

Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović rekao je nedavno da Zakon o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji predstavlja pljačku veka.

„Ministar Vesić je pripremio neke lepe fraze koje ponavlja već dva dana kako bi zamaskirao tu veliku pljačku. A verujem da je to velika pljačka zato što se ukida naknada za konverziju zemljišta – tako će svojim tajkunima pokloniti najvredniji resurs koji imamo, a to je prostor, a građane i javni budžet će ostaviti bez desetina milijardi evra“, rekao je Zelenović.

BONUS VIDEO Vesić izbegao javnu raspravu, a evo kako su njegovi saradnici „pojeli“ vreme predviđeno za nju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare