Foto:N1

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić upozorio je danas da će, u slučaju da budu usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje predlaže Vlada Srbije, Novi Sad odmah izgubiti više desetina miliona evra, a u budućnosti još i više.

Krstonošić je, u saopštenju, da je predloženim izmenama zakona predviđeno da takozvana konverzija zemljišta ubuduće bude besplatna.

Prema Krstonošićevim rečima, predloženi zakon je protivan interesima svake lokalne samouprave i zajednice u Srbiji, ali će najveću štetu naneti Novom Sadu, Beogradu i ostalim velikim gradovima u kojim su iz ranijih vremena ostale velike fabričke parcele u urbanim zonama.

Upozorio je da je u Novom Sadu „nekoliko tajkuna povezanih sa gradskom vlašću i vladajućim režimom“ već kupilo više preduzeća koja imaju pravo korišćenja na više hiljada kvadratnih metara zemljišta u nekadasnjim industrijskim i radnim zonama na području grada, koje su već promenile namenu u stambenu.

Kao ilustraciju svojih tvrdnji, on je istakao parcele na kojima se nalazilo brodogradilište, površine četiri hiljade kvadratnih metara.

„Do sada se konverzija zemljišta plaćala 25.000 dinara po kvadratnom metru. Ako to pomnožimo sa površinom od 4.000 kvadratnih metara industrijskog zemljišta na kojem se nalazilo brodogradilište, a koje su tajkuni već preuzeli, onda dolazimo do toga da će Novi Sad u slučaju da zakon bude usvojen odmah ostati bez 100 miliona dinara, samo na zemljištu jednog preduzeća“, upozorio je Krstonošić.

Dodao je da sudbina brodogradilišta čeka i parcele na kojima se nalaze nekadašnje fabrike Novitet, Elektroporcelan, Dnevnik, Grafika amb, a koje su tajkuni „kupili po niskim cenama upravo zato što one nisu bile vlasnici (već korisnici) zemljišta“.

BONUS VIDEO NIŠ: Vesić tražio od organizatora protesta da plate odštetu, oni mu odgovorili: SRBIJA NIJE JAPAN!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar