Foto: Medija centar, Twitter/Sara

Redovni profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, čovek koji svojim studentima na praktičnim primerima vrlo često objašnjava na koje sve načine vlast, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić krše Ustav, održao je na sinoćnoj tribini jedan mali, ali ipak veliki govor, obraćajući se Lazaru Lazoviću zameniku predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije. Tribini koja je bila održana na Pravnom fakultetu u Beogradu prisustvovala je i Bojana Savović, jedna od pet tužiteljki koje su nedavno izašle u javnost i govorile o načinu na koji tužilac Nenad Stefanović vodi "osetljive" istrage.

Profesor Jovanović je na ovoj tribini, čija je tema bila autonomija i hijerarhija u Tužilaštvu, sedeo u publici, sa svojim studentima.

U jednom trenutku javio se za reč i održao govor koji je propraćen ovacijama i aplauzom studenata, a snimak je naknadno dospeo na društvene mreže.

„To da se niko nije pozivao u slučaju kluba Komitet, to da se protiv Aleksandra Obradovića iz Krušika i dalje vodi istraga u Višem javnom tužilaštvu, to su rezultati Višeg javnog tužilaštva u očima građana koji o tome nešto mogu da saznaju. A to mogu da saznaju na ovim medijima koje ste naveli da ste izveštavali. Al’ nam niste rekli koliko je medija izveštavalo i koliko je medija tipa Pink, Prva, Dnevni Telegraf itd. prenelo izjave Bojane Savović, Jasmine Paunović ili bilo koga od ovih udruženja koje pominjete. I za kraj, pošto ste pomenuli udruženje i to koliko je… Mnogo pitanja imam za vas, mnogo… Čekao sam ovo baš dugo“, rekao je profesor obraćajući se Lazaru Lazoviću, zameniku predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije, nakon čega je usledio smeh i aplauz okupljenih studenata.

„Pošto znate, evo tu nam je javni servis, ja iz nekog razloga evo ne mogu kao profesor ovog fakulteta da dobijem priliku da se ikada na javnom servisu suočim sa bilo kim ko misli drugačije, a izuzetno to volim“, rekao je na kraju Jovanović.

U razgovoru za Nova.rs kaže da je tribina bila vrlo dobro organizovana i moderirana na način primeren Pravnom fakultetu.

„Tome svedoči da su se čak i Lazar Lazović i advokat Dragoslav Ljubičanović na kraju zahvalili moderatorima. Pre svega moram da kažem da je nažalost u društvu u kojem ne postoji nikakva javna rasprava, ovakva stručna tribina korisna i važna, makar za ljude koji su joj prisustvovali. Afirmiše ono što je uloga svakog univerziteta, da bude mesto slobodne rasprave i da istovremeno pokaže koliko nam je preko potrebna. A ovog puta rasprava je pokazala da oni koji su držali stranu tužioca Nenada Stefanovića i njegovih najbližih saradnika nusu imali nikakve ozbiljne argumente. A to je, mislim, potvrdilo i raspoloženje u sali“, kaže Jovanović i ističe da je sve što se dešava „značajan podsticaj za dalje oslobođenje tužilaca, za njihovo odvaživanje, kuraž…“.

Osvrnuo se i na pretnje poslanika Srpske napredne stranke i advokata Svetozara Vujačića upućene tužiteljki Bojani Savović. U jednom trenutku Vujačić joj je rekao da će „loše proći“.

„To nije bila pretnja u krivično-pravnom smislu, ali jeste u političkom, jer dolazi od jednog poslanika. Prvo je publici rekao da urla, a zatim je tužiteljki Savović rekao da će loše proći. To je svakako nedozvoljen uticaj. Suma sumarum, ne znam šta je bilo poraznije za mlade ljude koji su prisusvovali tribini. Takvo ponašanje na samom kraju karijere, od nekoga ko samog sebe naziva uglednim advokatom ili to što je poslao tako ružnu sliku nekoga ko nas predstavlja u Skuptini Srbije“, kaže Jovanović za Nova.rs.

Svojevremeno je u intervjuu za Nova. rs profesor Jovanović govorio i o vežbama za svoje studente, na kojima im na konkretnim primerima objašnjava kako sve predsednik države Aleksandar Vučić krši Ustav.

Pročitajte još...

Rekao je tada da njegov pristup nije neobičan, niti da je reč o opozicionom ili hrabrom delovanju kako ga mnogi definišu, već standardna vežba koju on kao profesor godinama praktikuje.

„Kad podučavate studente o pojmu pravne države, odnosno vladavine prava, onda nužno govorite o nosiocima državne vlasti koji treba da delaju u granicama prava. Aktuelni predsednik Republike je, u tom pogledu, izrazito negativan primer – neko ko postojano i permanentno prekoračuje granice prava i dela izvan vlastitih ustavnih ovlašćenja, rekao je tada Jovanović za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Šta dalje sa slučajem smenjenih tužiteljki

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare