Foto: Privatna arhiva, Vesna Lalić, Ivan Dinić/Nova, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Insajder TV

Tužiteljke Bojana Savović, Jasmina Paunović, Zorana Ćurčić, Milena Božović i Ljiljana Mauković odlučile su da progovore o spornom ponašanju i potezima višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegovih najbližih saradnika i odlučno kažu "Ne" samovolji. Dok su neke sklonjene bez razloga jer su samo obavljale svoj posao, druge su jer su se otvoreno suprotstavile svom šefu. Svoju "neposlušnost" su platile premeštajem i hrabro progovorile o nepravdi koje su doživele, u nameri da se više nijednom tužiocu ne dogodio isto.

Veliki broj građana, mahom iz pravosuđa, pružio je podršku tužiteljkama u njihovoj borbi da izdestvuju pravdu. Tokom jučerašnjeg dana održan je protest ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, kome je prisustvovalo nekoliko stotina građana. Zahtevi su bili jasni – da se tužiteljke Savović i Paunović vrate na svoja radna mesta, da se smeni viši javni tužilac Nenad Stefanović i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

O nepravdi su prve javno govorile Bojana Savović i Jasmina Paunović.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Savovićeva je premeštena ubrzo nakon što je dala nalog da se uhapsi šest osoba zbog zloupotreba u Elektroprivredi Srbije (EPS). Dan nakon realizacije predmeta, usledila je odluka višeg javnog tužioca da se premesti iz koruptivnog odeljenja u opšti kriminal.

„Ne znam šta je pozadina, mogu da kažem da i do mene dolaze različite priče, što od kolega tužioca, tako i od policajaca, advokata. Ono što je vrlo neobično jeste da godinu dana radim na užasno složenom i kompleksnom predmetu, i da nikad nisam ni pismeno ni usmeno obaveštena da treba da ubrzam rad, da nešto treba da uradim drugačije. Na dan kada sam uhapsila lica, zakazala saslušanja i za ista se pripremala, na kraju radnog vremena, saopšteno mi je da više neću raditi na tom predmetu i da sam prebačena u opšte materije. U pomenutom Odeljenju za borbu protiv korupcije radim od osnivanja, imam odlične rezultate i iznenađena sam time da se prebacujem. Ne znam da se ijednom kolegi to desilo“, rekla je Savovićeva ranije za naš portal.

Bojana Savović Foto:Medija Centar Beograd

Ubrzo posle nje je istupila i Paunovićeva. Tužiteljka Paunović se usprotivila kršenju zakona, odnosno nije želela da posluša usmena naređenja šefa, već je zahteva da se za to izda pismo uputstvo.

Ona je to javno saopštila na vajber grupi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a samo dva dana nakon što se usprotivila je i smenjena.

„Dva dana nakon toga, pozvao me je i rečeno mi je da sam u prvostepenom odeljenju i tada je uperio prst u mene i rekao: „E, to ti je zato što pišeš onakve poruke na vajber grupi. Ali pošto vidim da si konkurisala za Apelaciju, možda i prođeš sada”“, izjavila je Paunovićeva ranije.

Jasmina Paunović Foto:Vesna Lalić

Nakon Paunovićeve i Savovićeve još tužiteljki je istupilo javno. Takav slučaj bio je i sa tužiteljkom Ljiljanom Mauković, koja je krajem prošle godine trpela progon jer je Stefanovićevu saradnicu uhvatila u trenutku dok je pokušavala da joj ukrade novac u službenom kabinetu u Palati pravde.

„Ono što sam doživela u VJT, od strane tužioca Nenada Stefanovića i njegovih saradnika, u čemu je prednjačila Brankica Marić, neprimereno je za rukovodioce državnog organa, na tako visokoj poziciji. Naime, posle jednog nemilog događaja, krajem novembra prošle godine, u kojem sam oštećena, zatražila sam od Uprave tužilaštva da nastavim normalno sa radom i umesto da mi se to omogući, bila sam izložena takvom maltretiranju od strane tužioca i njegovih saradnika, da sam na kraju morala zatražiti lekarsku pomoć. Tri dana uzastopno su me pozivali na: ispitivanje, izjašnjenje, saslušanje, da bi me na kraju, četvrti dan u svoj kabinet pozvao i sam tužilac Nenad Stefanović, okružen svojim najbližim saradnicima. Tu su bila i tri zamenika tužioca“, izjavila je Mauković.

Ljiljana Mauković Foto:Privatna arhiva

I zamenica tužioca Zorana Ćurčić, iz Odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije, progovorila je o svom iskustvu sa Nenadom Stefanovićem.

„Htela bih da potvrdim sve ove navode koje je kolegnica Savović iznela. Na jednom od kolegijuma tužilac Stefanović nam je zamerio što nismo pružili podršku kolegnici Željki Nikolaidis koja je tada bila u ‘linču’. Evo ja ovom prilikom ispravljam to i dajem svoju podršku i nadam se da nisam jedina i da će moje kolege slediti moj primer“, rekla je Ćurčićeva u „Utisku nedelje“.

I tužiteljka Milena Božović je prošla golgotu i o tome otvoreno govorila za Insajder.

„Premeštena sam na prvom kolegijumu, ne samo ja, nego i Ana Borović, kojoj sam bila zamenica, a koja je nakon toga otišla u advokate. Ja sam ostala u tužilaštvu, u opštem krivičnom odeljenju. Na tom kolegijumu nisam dobila obrazloženje, iako sam ga zahtevala“, rekla je ona i dodala:

„Ja ni dan danas nisam dobila odgovor, ali sam ga tražila na tom istom kolegijumu, koji je završen tako što je tužilac rekao da nemam pravo na to pitanje i napustio sastanak.“

Ove žene su rekle „Ne“ bahatom šefu i kršenju zakonu. Pokazale su da samovolja ne sme da postoji, a da je zakon iznad svega.

BONUS VIDEO: Ninić Tužilaštvo je talac politike i izvršne vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare