Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević na konferenciji za novinare ispred tužilašta za Organizovani kriminal predočio je dokaze o, kako je rekao, korupciji u EPS-u.

To preduzeće je prošle godine, sa dozvolom Vlade Srbije, sprovelo čak 51 hitnu javnu nabavku, bez tendera, rekao je.

Milivojević je rekao da je Vlada Srbije porodičnu srebreninu i dragulje iznela na vašar i bivljak i želi to da proda, prenosi N1.

„Imam pitanje za rukovodstvo EPS-a – kako je moguće da nešto što su preuzeli po ceni od 14,1 milijardu evra, koliko je EPS vredeo 2012. danas dođemo u situaciju da EPS vredi 3,1 milijardu evra. Kako je moguće da se nešto četiri puta obezvredi“, pita Milivojević.

On je rekao da je bivši v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić rođen 1970, a da je 2012. diplomirao na Univerzitetu Edukonos u Sremskoj Kamenici. Pet meseci po diplomiranju, Grčić je imenovan za v.d. direktora Rudarskog basena Kolubara, kazao je Milivojević i upitao – „da li biste tako postupali da je reč o vašoj privatnoj firmi, da nekom ko je tek završio fakultet poverite firmu od nekoliko milijardi evra“.

EPS je imenovanjem Grčića postao „sigurna kuća za kadrove SNS i pohlepne članove“, naveo je. Građani Srbije po svaku cenu treba sprečiti promenu EPS iz javnog preduzeća u Akcionarsko društvo, prenosi N1.

Naveo je da je poslednjih godina bilo havarija i šteta u EPS-u u Kolubari koje se mere, kako je ocenio, preko milijardu evra i to zbog „nestručnog rukovođenja ovim sistemima“.

Milivojević je ukazao da je rok dobave delova za neke od hitnih nabavki bio duži od godinu dana, a da je preduzeće po hitnom postupku kupilo i terenska vozila pa čak i kablove koji spadaju pod osnovnu radnu opremu. Dodao je da je vrednost tih javnih nabavki po hitnom postupku iznosi blizu 60 miliona evra. Terenska vozila se nabavljaju u iznosu od 337 miliona dinara kao hitna nabavka, i kablovi s enabavljaju kao hitna nabavka, naveo je.

Ukazao je i na malverzacije pri kupovini bagera iz Nemačke, koji kako kaže godinama propada jer nikada nije sklopljen u pušten u rad, prenosi N1.

U Kolubaru je ušla BIA i nikada nismo dobili izveštaj, podsetio je Milivojević.

***

BONUS VIDEO – Štrajk radnika EPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar