Frančesko Talo, Emanuel Bon, Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučič, Gabrijel Eskobar, Jens Pletner Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Medović smatra da nemačko-francuski predlog treba prihvatiti kako bi se relaksirala situacija na terenu i kako bi se "pokušalo ući u konstruktivne pregovore" kroz koje će se doći do rešenja, "pre svega zbog nas".

Ovaj predlog, kako kaže, ne znači formalno priznanje Kosova, da je „taman korak do priznanja“. Ipak smatra da su isuviše jake emocije da bi se lako našlo konačno rešenje za kosovski problem i da će „mrcvarenje“ da traje još neko vreme.

Medović smatra da u četvrtak neće biti konačna, presudna sednica Skupštine jer se ne znaju svi detalji predloženog sporazuma. Kaže da će to biti prilika za političke rasprave koje se i inače vode u Srbiji u vezi sa budućnošću Kosova, za međusobne optužbe…

„Teško da će proisteći neko konstruktivno, pravno rešenje, sudeći po najavama“, kaže gost N1.

Upitan da li je Vučić kao predsednik ovlašćeno lice za ove pregovore, navodi da treba napraviti razliku kad je reč o međunarodnom pravu ili kad je reč o našem Ustavu.

„Po pravilima međunarodnog prava, predsednik države je jedno od ovlašćenih lica koje može obavezati državu međunarodnim sporazumom, pored njega to mogu učiniti predsednik vlade i ministar spoljnih poslova, ali po našem Ustavu spoljnu politiku, kao i unutrašnju, utvrđuje i vodi Vlada. Pitanje je da li je ikad dobio ovlašćenje od Vlade da vodi pregovore sa Kosovom u ime Srbije, da li je Valda utvrdila platformu za vođenje pregovora sa Kosovom i evropskim posrednicima“, kaže.

Ali, kako dodaje sagovornik N1, po međunarodnom pravu to nije prepreka da on može da zaključi međunarodni sporazum u ime države čiji je predsednik.

Ako je Vučić odlučio da reši ovaj problem – on će ga rešiti, kaže profesor, podsećajući da ima dovoljno političke snage u parlamentu da ovo reši. Ali njegov problem je, kako ukazuje, da u tome što treba da objasni ovu situaciju svom biračkom telu, a ne biračima krajnje desnice. Ali kao što vidimo iz ranijih iskustava, on nije imao problem da ih ubedi u ono što je nameravao da uradi, dodaje.Ne veruje da je sada Srbija na rubu krize, ovo je, kaže, bura u čaši vode.

Kako smatra, nemačko-francuski plan treba prihvatiti da bi se relaksirala situacija na Kosovu i uopšte na terenu „i da bi se pokušalo ući u konstruktivne pregovore kroz koje će se doći do rešenja, pre svega zbog nas“.

Opširnije čitajte na N1.

***
BONUS VIDEO – Amerika ubrzava priču o ZSO, srpska skupština o Kosovu u četvrtak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar