Foto: Martyn Jandula / Shutterstock.com, Nova.rs, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero izjavio je večeras da su zemlje Kvinte zatražile od Prištine da suspenduje odluku Centralne banke Kosova koja zabranjuje upotrebu dinara i definiše evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje.

„Zahtevali smo da napravimo tranziciju pre nego što se ova uredba primeni. Trebalo bi da bude više konsultacija i informacija pre nego što se primeni. Pozivamo na suspenziju uredbe radi pravilnog informisanja stanovništva i mogućnosti iznalaženja tehničkih rešenja“, rekao je Gero gostujući na RTV Dukađini, prenosi Kosovo onlajn.

Francuski ambasador je naveo da je važno da dve strane sednu i razgovaraju o tehničkim pitanjima primene uredbe Centralne banke, ističući da je to jedini način za rešavanje novonastale situacije.

„Mislim da je važno za sve da govorimo o penzijama, platama i pravilnom funkcionisanju škola i bolnica koje je koristila srpska zajednica u ovoj zemlјi. Cilj uredbe je veća transparentnost i mi to podržavamo, ali ona ima potencijal direktnog uticaja na to kako će ova zajednica delovati, kako će ti lјudi primati penzije i želeli bismo da imamo više konsultacija pre implementacije, jer govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki broj lјudi“, kazao je Gero.

On je naveo da je Vlada Kosova, pre svega, morala da pronađe odgovarajući način da ne zabrani transfer sredstava.

Gero je ponovio zahtev zemalјa Kvinte da Kosovo ispuni svoje obaveze i da nastavi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i ocenio je da ne vidi bolje rešenje za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine od francusko-nemačkog plana.

***

BONUS VIDEO – Rat plakatima na Kosovu: Ukidanje dinara ogolilo duboke podele u srpskoj zajednici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar