Kosovska Mitrovica Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Upravnica Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Danica Radomirović izjavila je danas da odluka Prištine da zabrani dinar predstavlja pretnju da dođe do ukidanja lečenja Srba na KiM i do proterivanja srpskog naroda.

„Ovom odlukom, KBC Kosovska Mitrovica i ceo srpski zdravstveni sistem na KiM će biti u izuzetno teškom i nepovoljnom položaju. Ovo nije samo pitanje plata. Postavlja se pitanje kako doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za naše pacijente koje i sada sa teškom mukom nabavljamo, kako doći do sredstava kojima se održavaju naše operacione sale, popravljaju i nabavljaju instrumenti. Ako ova odluka ostane na snazi, očigledno nikako“, rekla je Radomirović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je naglasila da će zbog te odluke srpski zdravstveni radnici na KiM ostati bez mogućnosti da u 21. veku, na tlu Evrope, brinu o zdravlju građana i pomažu pacijentima da ozdrave, oporave se i vrate životnim obavezama.

„U ime svih zdravstvenih radnika zahtevamo od zemalja kvinte da najhitnije reaguju kako ne bi došli u situaciju da Srbi nestanu s ovih prostora. Čemu ta njihova diplomatija, snaga i moć, ako ne stanu na kraj ovom institucionalnom nasilju prema srpskom narodu od strane režima Aljbina Kurtija“, istakla je Radomirović posle održanog kolegijuma načelnika i upravnika Domova zdravlja Kosovska Mitrovica i Leposavić.

PROČITAJTE JOŠ

Radomirović je pozvala Beograd da na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija čitavom svetu ukaže na težak položaj srpskog naroda koji svakoga dana postaje sve teži.

„Ujedno pozivamo i naša strukovna udruženja da u evropskim i svetskim telima reaguju i traže zaštitu srpskih zdravstvenih radnika i institucija na KiM“, zaključila je Radomirović.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar