Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da je u okviru samita Berlinskog procesa u Tirani predložio premijerki Srbije Ani Brnabić da se potpišu sporazumi iz Brisela i Ohrida - osnovni sporazum i implementacioni aneks, ali da ona nije bila zainteresovana.

Tokom ručka sam zatražio od premijerke Srbije da potpiše osnovni sporazum i Ohridski aneks. Ja sam za to da se oni sprovedu upravo sada, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zauzet u Kini, ali Brnabić nije bila zainteresovana, rekao je Kurti.

U obraćanju novinarima, nakon okončanja današnjeg rada samita, Kurti je rekao da „agresija“ od 24. septembra, misleći na događaje u Banjskoj, predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta i da je Kosovu potrebna veća bezbednost.

„Moraju da postoje sankcije za Srbiju i bezbednost za Kosovo. Sa Srbijom imamo sporazum koji je zasnovan na de fakto međusobnom priznanju, on mora da se sprovodi. Imamo i aneks implementacije, tražili smo da se potpiše, ali Srbija je to odbila“, rekao je Kurti.

On je naveo da je kancelaru Olafu Šolcu, sa kojim je imao poseban susret, izrazio zahvalnost na podršci Nemačke.

Reagujući na izjave premijera Albanije Edija Rame da je sever Kosova „ničija zemlja“, Kurti je rekao da je sever Kosova zemlja Kosova.

„Potrebno nam je više bezbednosti za Kosovo. Kosovska policija je i na jugu i na severu. Sever Kosova je zemlja Kosova, teritorijalni integritet je nepovrediv, državni suverenitet je zaštićen demokratskom upravom. Otvoreno smo razgovarali sa svima i hvala svima na konstruktivnosti“, rekao je Kurti.

Dodao je da se zalaže za „jačanje prisustva Kfor-a na severu Kosova i zajedničke patrole kosovske policije i Kfor-a na granici između Kosova i Srbije“.

BONUS VIDEO: Kako su Srbija i Kosovo pokušali da evropskim zvaničnicima objasne eskalaciju sukoba?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar