Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je kasno večeras na Tviteru da će, na zahteva američkog ambasadora u Prištini Džefa Hovenijera, da za 48 sati odloži izricanje novčanih kazni za ulazak građana sa KM tablicama na teritoriju Kosova.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država je putem društvih mreža izrazio zabrinutost zbog nepostizanja dogovora između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija danas u Briselu, te je predložio premijeru Kosova da implementaciju izricanja kazni odloži.

Aljbin Kurti se zahvalio Hovenijeru i potvrdio da prihvata njegov zahtev.

„Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana“, odgovorio je on na Tviteru.

Kosovska policija je ranije večeras potvrdila da će od 22. novembra početi da izriče kazne vozačima koji upravljaju vozilima sa srpskim tablicama, kao i da će izricanje presude početi ujutru posle 8 sati.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Aljbin Kurti, evropski šef diplomatije Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak sastali su se danas u Briselu, a na sastanku, kako je tada saopšteno, nije postignut dogovor. Trilateralni sastanak trajao je više sati.

Dve strane se nisu dogovorile jer, kako je kazao Žozep Borelj na konferenciji za novinare, Kurti nije prihvatio zahtev evropskih zvaničnika da prestane sa svim akcijama u vezi preregistracije vozila.

To je potvrdio i predsednik Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare po povratku iz Brisela:

„Dali smo sve od sebe, u više navrata smo prihvatali nove i nove zahteve, ja sam u jednom trenutku, posle sat i po vremena, rekao visokom predstavniku Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku da nema ništa od ovoga, shvatio sam da će vreme da prolazi, da će da se pojavljuju novi zahtevi i da albanska strana neće hteti nikakvo kompromisno rešenje i da prestane maltretiranje Srba.“

Vučić je takođe upozorio na obaveštajne podatke koji ukazuju da je situacija na ivici sukoba i zamolio Srbe na Kosovu da pokušaju da sačuvaju mir.

„Danas sam predočio da Srbija nema probleme sa KS tablicama i u više navarata sam to ponovio, dovoljno je da imamo statusno neutralne KS tablice. Međutim, na to je druga strana reagovala veoma negativno i rekla je da je UNMIK davno prošlo vreme“, dodao je Vučić na konferenciji.

*****

BONUS VIDEO: Vučić: Delegacija Srbije je došla u Brisel sa nedvosmislenom namerom da razgovara i da se dogovara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar