Žozep Borelj Foto:EUC / Zuma Press / Profimedia

Visoki predstavnik Evropske unije i jedan od učesnika dijaloga Beograda i Pritšine Žozep Borelj obratio se javnosti nakon sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

On je da je bilo bitno da Vučić i Kurti dođu na sastanak, jer je na delu krizna situacija teža od prethodne iz avgusta meseca.

„Idemo iz krize u krizu, a ovog puta je gora situacija nego u avgustu, kad su Vučić i Kurti morali da dođu u Brisel. Od avgusta se situacija oko registarskih tablica pogoršala. Kosovo je odlučilo da izriče kazne od 22. novembra. To znači da večeras u ponoć, za one koji nisu registrovali svoja vozila. Kao posledica toga, kosovski Srbi su se povukli iz institucija i to znači da je oko 600 policajaca skinulo uniforme, a isto važi za sudije i zaposlene u državnim institucijama. U ovom trenutku manje od 50 kosovskih Albanaca, policajaca, rade u policijskim stanicama u toj oblasti, a to nije dovoljno. Zbog toga imamo jednu bezbednosnu prazninu i situaciju koja je već vrlo krhka“, upozorava Borelj.

Pročitajte još...

Borelj rekao je da postoji misija Euleksa i Kfora na Kosovu, ali da oni ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije.

„Vladavina prava ne sme služiti kao izgovor za tenzije i eskalacije. Ako se ne poštuju obaveze, koje su dogovorene pre mnogo godina, u okviru dijaloga, to nije dobro. Evropska unija i njeni partneri više puta su pozivali na deeskalaciju, ali to nije uradilo plodom. Na današnjem sastanku razgovarali smo o odgovornosti lidera da brzo deeskaliraju situaciju kako bismo ponovo imali mir i stabilnost i ono što je najvažnije – da izbegnemo krizu sa veoma teškim posledicama. Od prošlog leta zaokupljeni smo stalnim upravljenjem krizom i nismo mogli da se bavimo pravim pitanjem, a to je normalizacija odnosa“, dodaje Borelj.

On smatra da su uzroci problema daleko dublji od registarskih tablica.

„Ja sam vrlo jasno stavio obema stranama do znanja da ne možemo ovako da nastavimo. Očekujem od Vučiča i Kurtija da reše spor i da krenu evropskim putem. Međutim, nakon višesatnih razgovora dve strane se nisu dogovorile o rešenju. Mislim da je velika odgovornost za propast ovih razgovora i svako eventualno nasilje, koje bi moglo da se desi na terenu narednih dana“, naveo je on.

Borelj je naveo da, radi transparentnosti, moraa da kažem da je EU iznela predlog koji je predviđao izlazak iz krize.

„Vučić je taj predlog prihvatio, ali Kurti nije. Želim da svečano pozovem obe strane – očekujem sad od Kosova da odmah obustavi dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom vozila na severu, a od Srbije da suspenduje izdavanje novih registarskih tablica sa denominacijom kosovskih gradova, uključujući tablice KM. To je bio predlog oko kog smo se skoro dogovorili. Međutim, pošto nije iz raznih razloga bilo moguće postići dogovor, ja želim da naglasim da sada pozivam obe strane da sprovedu oba zahteva. To bi nam dalo prostor i vreme da strane potraže održivo rešenje za problem izdavanja registarskih tablica u kontekstu normalizacije odnosa, a to je naš najvažniji cilj. U međuvremenu, nepostojanje sporazuma znači da moramo da izvučemo naše zaključke o tome kako se vodi ovaj pregovarački proces. Obavestiću moje kolege o ponašanju obe strane i nedostatku poštovanja za međunarodne obaveze i moram da kažem da se to posebno odnosi na Kosovo. Znam da to šalje veoma negativan signal. I da završim – stavio sam do znanja obojici lidera da, ako je njihov cilj članstvo u EU, očekujem od njih da se tako i ponašaju“, rekao je Borelj.

On je dodao da će dijalog i dalje biti među njegovim prioritetima.

„Nadam se da će obe strane ispuniti ono što sam ja tražio kako bismo izbegli novu opasnu krizu“, zaključio je Borelj.

BONUS VIDEO: Vučić i Kurti u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar