Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je situacija na osnovu obaveštajnih podataka na ivici sukoba i dodao da je njegova molba Srbima na Kosovu ta da pokušamo da sačuvamo mir. Vučić je istakao i da albanska strana tokom današnjih razgovora u Briselu nije htela nikakvo kompromisno rešenje po pitanju tablica.

„Dali smo sve od sebe, u više navrata smo prihvatali nove i nove zahteve, ja sam negde u jednom trenutku posle sat i po vremena sam rekao visokom predstavniku Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku da nema ništa od ovoga, shvatio sam da će vreme da prolazi da će da se pojavljuju novi zahtevi i da albanska strana neće hteti nikakvo kompromisno rešenje i da prestane maltretiranje Srba“, rekao je Vučić.

„Danas sam predočio da Srbija nema probleme sa KS tablicama i u više navarata sam to ponovio, dovoljno je da imamo statusno neutralne KS tablice. Međutim, na to je druga strana reagovala veoma negativno i rekla je da je UNMIK davno prošlo vreme“, dodao je Vučić.

„Možemo da razgovaramo o svemu i da otvorimo sve teme, ali ono što moramo da uradimo jeste da implementiramo ono što je već potpisano i što je na snazi, kada to kažete vidite svu suštinu problema i razumete da postoji pokušaj da nam kažu možda ćete jednog dana dobiti Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova zaboravljajući da je ZSO produkt Briselskog sporazuma“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je srpska strana prihvatila izjavu Žozepa Borelja o merama za izbegavanje eskalacije.

Predsednik Srbije je rekao da smo mi prihvatili da ne izdajemo tablice za gradove na Kosovu, ali da albanska strana nije prihvatila da obustavi dalje akcije oko preregistracije.

„Bolje je da 100 godina razgovaramo nego jedan dan da se sukobljavamo i to sam nekoliko puta ponovio i pred Kurtijem i pred predstavnicima EU… Ponosan sam što je delgacije Srbije došla u Brisel sa namerom da razgovara i da se dogovara i da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i gotovo po svaku cenu pokuša da sačuva mir, živote ljudi, stabilnost celog regiona i ja se toga ne stidim“, rekao je Vučić.

Vučić: Mi smo malopre dobili obaveštajne podatke da je situacija na ivici sukoba

On je rekao kako postoji „ogroman bes kod Srba na severu Kosova“ i naveo da će večeras imati sastanke sa Mojsilovićem i Vučevićem, kao i sa Srbima sa Kosova.

„Moja molba njima je da pokušamo da sačuvamo mir“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da moramo da budemo zabrinut, ali da, kako je naveo, nema razloga za paniku.

„Video sam danas koliko puta je Žozep Borelj upozorio predstavnike Prištine da imaju obaveštajne podatke o situaciji na terenu. Mi smo malopre dobili obaveštajne podatke da je situacija na ivici sukoba i Srbi moraju da razumeju našu molbu i naš zahtev“, rekao je Vučić.

„Svuda su poslali svoje specijalne jedinice“

Predsednik Vučić je naveo da nije slučajno što je večeras sve što postoji od tzv. specijalne policije u Prištini poslato na četiri različite destinacije.

„Svuda su poslali svoje specijalne jedinice, Belvedere su napunili do vrha, valjda ljudima treba neko da se uplaši“, poručio je Vučić.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu i zapadne sile da „Kurtija i druge u Prištini privedu poznaniju prava“ i da se na taj način sačuva mir.

„Čak i kada su Albanci želeli da sve uvežu u sporazum o stabilizaciji odnosa, ja sam rekao da nema problema, ali da se stavi da je neophodno da se implementira ono što je već potpisano. Kada dođete do te teme, oni kažu da je to potpisala bivša vlast. Vi tada možete samo da čupate kosu i ne znate šta ćete sa sobom. To nema smisla“, istakao je Vučić.

On je istakao da će Srbija biti veoma posvećena miru i da će pažljivo donositi odluke.

„Narodu na Kosovu želim da kažem da ćemo dati sve od sebe da budu bezbedni, ali ako neko misli da može da provodi proterivanje našeg naroda, ubijanje i ranjavanje naših ljudi, moje je da ponovim da ćemo biti uz svoj srpski narod i da ga nećemo ostaviti na cedilu“, rekao je Vučić.

„Protesti Srba sa Kosova da budu mirni“

Upitan o novom mogućem susretu sa predstavnicima Prištine, Vučić je rekao da ne zna kada će biti naredni sastanak.

„Ne znam za sledeći susret, ali ako nismo u stanju da se usaglasimo oko izajve nekog trećeg lica, ne znam kome može da smeta ovo što sam pročitao. O čemu onda pričamo? O međusobnom priznaju za koje mu kažem da nije naša politika“, upitao je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbi sa Kosova večeras doći u Beograd oko 21 sat i dodao da im je naveo da kada organizuju proteste, to moraju da budu mirni skupovi.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Aljbin Kurti, evropski šef diplomatije Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak sastali su se danas u Briselu, a na sastanku, kako je tada saopšteno, nije postignut dogovor. Trilateralni sastanak trajao je više sati.

Dve strane su se nisu dogovorile, budući da Kurti nije prihvatio zahtev evropskih zvaničnika da prestane sa svim akcijama u vezi preregistracije vozila, jer od ponoći na Kosovu kreće kažnjavanje građana koji imaju srpske tablice.

S druge strane, Vučić je ranije danas rekao da je pristao da Srbije više ne izdaje tablice za vozila sa Kosova uključujući i KM. On je naveo da iz nepoznatih razloga nema dogovora i da nas čekaju besane noći i dani.

BONUS VIDEO – Srpske trobojke na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare