Ubijeni lider kosovskih Srba Oliver Ivanović bio je i ostaće nit između Beograda i Kosovske Mitrovice. To je potvrđeno i juče, kad se obeležavalo punih šest godina od njegovog ubistva. U Beogradu će opozicija s liste “Srbija protiv nasilja” dana protestovati, dok su u Kosovskoj Mitrovici tačno u 8 sati i 15 minuta paljene sveće na mestu gde je ubijen. Oni koji su ga poznavali ne gube nadu da će se jednog dana saznati imena onih koji stoje iza Oliverove smrti. Nažalost, njihove oči uprte su ne u Beograd, već u međunarodnu zajednicu. Pre svega Ameriku.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine. Pre punih šest godina. S pet hitaca u leđa. Iz automobila u pokretu, koji je ubrzo pronađen spaljen. Nije bilo svedoka.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo u februaru 2020. za zločin je optužilo kriminalnu grupu predvođenu “kontroverznom biznismenima” sa KiM Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Sudski proces, pokrenut u julu 2021. godine, vodi se protiv šest ljudi optuženih da su članovi te grupe, ali ne i protiv Veselinovića i Radoičića, jer kosovski zakoni ne dozvoljavaju vođenje postupka u odsustvu

Paralelnu istragu vode i institucije u Srbiji, ali ni ona nije daleko odmakla.

Od srpskih zvaničnika stižu samo dezinformacije, poput one koju je nedavno plasirao ministar policije Bratislav Gašić – da Nemačka krije ubice, što je izazvalo diplomatski skandal i brže-bolje izvinjenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U međuvremenu, Beograd i Priština se međusobno optužuju za organizaciju i sprovođenje ubistva, ali i za prikrivanje dokaza.

Zbog svega toga, epiloga nema. Ili zapravo nema volje da se pronađe ubica.

Bratanac Olivera Ivanovića, Aleksandar, kaže da punih šest godina država Srbija ne pokazuje spremnost da se otkrije počinilac.

Aleksandar Ivanović gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Koža Aleksandra Vučića je u igri

„Sebi postavljam pitanje svih ovih šest godina da li dovoljno radim, da li mogu još nešto da uradim da doprinesem tome da se što pre sazna ko je ubio i ko je naručio to ubistvo. Apsolutno sam svestan da je on zbog svog lika, dela i načlna na koji je živeo postao simbol, zato je nama važno da se slučaj Olivera Ivanovića ni na koji način ne zaboravi“, rekao je juče Ivanović.

I opet tragajući za rasvetljavanjem Oliverove tragične smrti gledamo u pravcu Zapada i međunarodne zajednice.

Predsednica Evropskog pokreta Srba s Kosova Rada Trajković rekla je za novine “Nova” da do pomaka u istrazi može doći samo ako se u sve uključi Amerika.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

„Koža Aleksandra Vučića je u igri i zato još nemamo sve informacije o Oliverovom ubistvu”, rekla je Trajković, koja se zatim dotakla Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, koji se inače, pominju u sve tri optužnice o Ivanovićevom ubistvu.

Radoičić je, pored toga, pod sankcijama SAD i Velike Britanije, a nalazi se i na poternici Interpola zbog umešanosti u slučaj Banjska. Ona je uverena da kad se Zapad bude ozbiljnije pozabavio njihovim likom i delom, da će tad doći do rasvetljavanja i njihove uloge u ubistvu Ivanovića.

„Očekujem da će u trenutku kada se od američke administracije zatraže dokazi, da će tada doći do ozbiljnije istrage“, kaže Trajković.

Kada je reč o istrazi koju vodi Priština, Trajković kaže da su oni sve procese u najvećoj meri odradili pristrasno i nestručno.

„To se vidi i u ovom nizu slučajeva gde su Srbi optuženi za terorizam, ratne zločine…Da su prištinske institucije bile sposobne, ne bi kosovski sud izmestili u Hag. To je dokaz da ih je međunarodna zajednica ocenila kao nekompetentne za ozbiljne slučajeve“, kaže Trajković.

Tražeći odgovore o Ivanovićevoj smrti, opozicija je u Beogradu juče protestovala.

Jedan od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić rekao je da je očigledno je da je Oliver Ivanović bio pretnja procesima na severu Kosova i Metohije, pre svega razvlašćivanju Srbije na KiM, a koje je sprovodila Srpska lista na čelu sa Milanom Radoičićem.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“To ubistvo je jedan od najvećih simbola nasilja u Srbiji, reč je o monstruoznom činu kojem je prethodila brutalna kampanja na televizijama poput Pinka. To je bilo političko ubistvo“, izjavio je Aleksić na TV Nova.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić – Nastavljamo s protestima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar