Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, od večeras ulaze u severni deo Kosovske Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo, među kojima su pre svega Albanci. Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mešovitih delova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Severa da se ne osećaju bezbedno“, ovo je za KoSSev večeras potvrđeno u Kosovskoj policiji. Na terenu zabeležen je ulazak više policijskih vozila u Bošnjačku mahalu, kod Tri solitera iz južnog dela grada, prenosi KoSSev.

Policajci su stacionirani u manjim grupama, a primetan je i manji broj građana, međutim broj građana se ipak povećava. Prema slobodnoj proceni KoSSeva, oko stotinjak građana je trenutno okupljeno na jednom od ulaza za Bošnjačku mahalu i Tehničku školu, a među njima su pojedini i sa maskama.

Situacija je za sada mirna, a gradom patroliraju i pripadnici EULEX-a.

Prema saznanjima KoSSeva iz policijskog izvora, primećeni policajci nisu deo regiona Sever, ali jesu deo redovnih jedinica i to sa juga.

Policajci na terenu nisu hteli da daju izjave, uz obrazloženje da oni nemaju dozvolu za to, ali su nas uputili na komandira, odnosno portparola policije u južnom delu Mitrovice.

KoSSev portal u policijskim izvorima saznaje da se ovo policijsko pojačanje realizuje „isključivo za etnički mešovite delove grada – Bošnjačku mahalu, Tri solitera i Mikronaselje, kako bi se zaštitilo stanovništvo u ovim delovima grada, nakon više pritužbi Albanaca iz Severne Mitrovice da se ne osećaju bezbedno.

Neposredno pred dolazak pojačanih snaga policije sa juga, Kosovska policija najavila je ranije večeras da će povećati prisustvo u narednim danima na Severu.

„Prioritet Kosovske policije je da obezbedi bezbednost za sve građane, pa će, ocenjujući situaciju i trenutne trendove u severnim opštinama, policija narednih dana pojačati prisustvo policije na Severu kako bi ostvarila ciljeve“, saopštila je policija ranije večeras.

Pre dva dana, a nakon incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, kosovski premijer Aljbin Kurti prvi je najavio će se pojačati prisustvo policije na Severu.

„Sa ovim zločinima i oružanim napadima severno od Ibra, tamo ćemo sigurno imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima diriguje njihov predsednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a tendencije kriminalne destabilizacije će propasti“, kazao je tada Kurti.

U toku krize sa tablicama, do najnovijeg skoka tenzija na Severu došlo je pre dva dana nakon incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici kada su članovi opštinskih izbornih komisija u pratnji policije pokušali da uđu u prostorije ovih institucija na Severu, a u čemu su ih sprečili lokalni Srbi.

Danas je do incidenata došlo i u Velikoj Hoči, kada su pripadnici kosovske carine zaplenili 42,000 litara vina iz vinarije Petković, a veliki broj građana se okupio u znak protesta i podrške vlasniku vinarije.

BONUS VIDEO: Drama u Velikoj Hoči: Carinici došli da plene vino porodice Petrović, vlasnik vinarije pretio da će skočiti s krova kuće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare