Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs;A.H./ATAImages

Kolegijum Radio-televizije Srbije odgovorio je danas na pismo koje je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas uputio generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću, glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa Nenadu Lj. Stefanoviću i urednicima Dnevnika.

Jedino što je suštinski tačno u vašem otvorenom pismu je da posle izbora nismo imali nijednu debatnu emisiju u kojoj bi govorili predstavnici vlasti i opozicije, ali su u dva navrata u debatnim emisijama o toj temi raspravljali analitičari koji imaju prilično različita viđenja izbora, navodi se u odgovoru.

PROČITAJTE JOŠ...

Ističe se da je u posebnoj magazinskoj emisiji, koja se bavila izborima, predstavnik koalicije Srbija protiv nasilja Tanasije Marinković šest puta naširoko obrazlagao tezu o izbornim neregularnostima.

Smatrali smo, dodaje se, da je takav pristup mnogo racionalniji od debatne emisije, u kojoj bi polovina učesnika tvrdila da smo imali „najbolje izbore u istoriji“, a druga polovina da smo u decembru „imali najveću krađu otkad je sveta i veka“.

Ni vama, ni mnogim vašim saborcima nije prvi put da ne gledate naš program, ili da ga gledate selektivno, ali zato znate da ništa ne valja, znate da nešto krijemo, muljamo i lažiramo. Zašto otvoreno ne kažete da bi vam se, po ko zna koji put, svidelo da malo uređujete RTS kako bi ličio na politički pristrasne televizije koje su vaše, a koje su patentirale novi novinarski žanr – izveštavanje sa protesta uz aktivno učestvovanje, stoji u odgovoru.

Kolegijum navodi da je meta voditeljka RTS-a Dragana Kosjerina, zato što je pre nekoliko dana vodila skup na kojem su predstavljani razvojni planovi Srbije do 2027. godine, na kojem su govorili predsednik Srbije, premijerka i nekoliko ministara, i ukazuje da je desetak rečenica koje je ona izgovorila bilo dovoljno da se njenim likom i delom, profesionalnošću i poštenjem u udarnom terminu pozabave ugledni teoretičari medija i dežurni smatrači svega i svačega.

Zaključeno je, dodaje se, da je pojavljivanje Kosjerine na tom skupu neprofesionalno i nemoralno, kao uostalom i čitav RTS, a do pre nekoiliko godina slične skupove su vodile i novinarke koje sada rade na televizijama na kojima je Kosjerina postala važna tema.

Pošto ste bliski sa medijskim kućama koje svim novinarima u Srbiji rade što i Kosjerini – mere pamet, poštenje, znanje i dobronamernost, i to u ime jedne političke opcije, a to zatim proglašavaju profesionalnim standardima, bilo bi možda fer da ih podsetite na događaj od 30. decembra prošle godine, stoji u odgovoru.

Tog dana ste, podseća Kolegijum RTS-a, na mitingu Udruženja Proglas na Terazijama stajali samo desetak metara od bine i svakako ste morali da primetite da je konferansu na tom političkom skupu vodio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

A pritisak na novinare RTS-a, opsade redakcije, pisma vašeg kolegijuma iz senke i provokacije tretiraćemo kao nedopustivo gušenje slobode informisanja i pritisak na uređivački tim, o čemu ćemo izvestiti Misiju Evropske unije u Srbiji i međunarodne novinarske organizacije, navodi se u odgovoru.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas juče je uputio otvoreno pismo direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću, uredniku Informativnog programa Nenadu Stefanoviću i urednicima Dnevnika 2 u kome ih upozorava da je to u šta su pretvorili centralnu informativnu emisiju jedna od najvećih sramota u istoriji Javnog servisa.

Stranka slobode i pravde i juče je uputila pismo RTS-u u kome su naveli da je skandalozno da u Dnevniku nema ni vesti o raspravi o izborima u Srbiji u Skupštini Saveta Evrope.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare