Foto:Vesna Lalić; Antonio Ahel/ATAImage; Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal; Ivan Dinić/Nova; Printscreeen/RTS

Ldier Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas uputio je danas dopis direktoru i glavnom i odgovornom uredniku RTS-a i urednicima Dnevnika 2.

Dopis je upućen Draganu Bujoševiću, Nenadu Stefanoviću, urednicima Dnevnika 2 RTS-a: Bojani Mlađenović, Mirjani Brajković, Dušanu Uboviću, Milici Nedić.

Tekst prenosimo u celosti:

Foto: SSP

„To u šta ste pretvorili informativni program RTS-a, posebno centralnu informativnu emisiju je jedna od najvećih sramota u istoriji Javnog servisa. Da bismo to dokazali uradili smo analizu onoga što je emitovano i što nije emitovano na programima RTS-a, posebno u Dnevniku u periodu od 9. do 19. januara 2024.

Za RTS izveštavanje o prigovorima i primedbama na izbore održane 17. decembra za Javni servis nisu bili važna tema. Iako je najveći deo opozicije u Srbiji, stručnjaci iz organizacija koje su pratile izborni proces, kako domaće, tako i strane, kao i određeni broj građana na ulicama više gradova u Srbiji protestovao i iznosio brojne prigovore, primedbe i dokaze o manipulacijama i izbornoj krađi od strane državnih struktura, vi ste sve to ignorisali. Te vesti i kad se objavljuju objavljuju se sporadično u formi izjava državnih funkcionera koji nešto demantuju, ili u stranačkoj rubrici u emisiji Šta radite bre kao vest sa pokrivalicom u trajanju 20-30 sekundi.

U periodu od dana održavanja izbora do danas i pored ogromnog broja primedbi opozicije na regularnost izbora, RTS nije emitovao nijednu jedinu debatnu emisiju u kojoj bi predstavnici opozicije i vlasti mogli da iznesu svoje argumente.

Dragan Đilas Protest ispred RIK-a Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Analiza sadržaja Dnevnika 2 tokom deset dana od 9, do 19. januara pokazuje da nijednom nije izgovorena reč „izborna krađa“, nije objavljena izjava nijednog evropskog ili američkog političara koja je bila kritika izbornog procesa u Srbiji. Izjave stranih političara se inače često objavljuju u RTS Dnevniku 2, ali samo ako su afirmativne ili su pohvale na račun državnih organa, vlade, a narocito predsednika države.

Svojevremeno je u Dnevniku 2 postojao stranački blok u kojem su objavljivane reakcije stranaka ili njihove značajnije stranačke aktivnosti. Međutim, već više godina su te vesti prebačene u polušaljivu emisiju Šta radite bre i puštaju se selektivno kao vest sa pokrivalicom stranačkog logotipa. U ovih 10 dana najčešće su objavljivani stavovi Ruske stranke, koja će tek postati parlamentarna stranka sa jednim poslanikom.

Šta sve nije objavljeno u Dnevniku 2 RTS-a:

9. januar

– nije objavljena KZN Dragana Đilasa, predsednika SSP-a i predstavnika izborne koalicije Srbija protiv nasilja, koja je druga po snazi politička grupacija. Đilas je tada pokazao fotografije stambenih objekata i koliko je prijavljeno birača na tim adresama.

– Nije objavljena nijedna izjava političara iz Nemačke o zabrinutosti zbog sumnji u regularnost izbornog procesa u Srbiji.

-Nije objavljen odgovor Partije evropskih socijalista premijerki u tehničkom mandatu Ani Brnabić, jer je bio kriticki nastrojen prema izbornom procesu.

10. januar

– Nije objavljena izjava Dejvida Kamerona, ministra spoljnih poslova Velike Britanije da je Srbija proksi Rusije, već je objavljen odgovor predsednika Srbije na njegovu izjavu.

– Nije objavljena nijedna izjava funkcionera SSP-a koji su pokazivali zgrade sa tzv fantomskim biračima.

– Nije objavljena vest da je RIK odbio sve prigovore Srbije protiv nasilja.

– Nije objavljena ni tuča članova SNS-a u gradskoj upravi Nisa, gde je gradonačelnica pozivana da svedoči o incidentu.

– Nije objavljena vest da je čitava radakcija lista NIN dala otkaz u ovom najstarijem srpskom političkom nedeljniku.

Zanimljivo je da je u Dnevniku izveštaj o štrajku železničara u Nemačkoj i drugi dan izveštavanja o protestu poljoprivrednika u ovoj zemlji trajao 3 minuta. O protestu srpskih poljoprivrednika jesenas, nikada se u Dnevniku nije izveštavalo 3 minuta.

11. januar

-Nije objavljena nijedna izjava opozicionih predstavnika o adresama na kojima su prijavljeni tzv. fantomski birači.

– Nije objavljeno da su predstavnici srpskih poljoprivrednika došli u Vladu Srbije na sastanak sa premijerkom u tehničkom mandatu i da su napustili sastanak.

-Nije objavljena vest o nastavku agonije životinja na Krčedinskoj Adi jer je vlasnik životinja za to nasilje optužio Marjana Rističevića. Tako da nema ni jedne ni druge strane. Izveštaj o Krčedinskoj Adi je objavljen tek kad se MUP objavio da su počeli premeštanje životinja.

-Nije objavljena vest da je sud u Prištini poništio odluku o eksproprijaciji 138 hektara na severu KiM od strane Vlade tzv Kosova, za izgradnju punktova kosovske policije.

Napomena- tema u emisiji Četvrtkom u 9 je bila: Nastupajući izbori širom sveta. O izborima u Srbiji, prigovorima i optužbama nije urađena nijedna emisija u ovoj godini.

Pročitajte još

12. januar

– Nije objavljeno da su predstavnici opozicione liste Srbija protiv nasilja bili protiv izveštaja o konačnim rezultatima izbora, koji je tog dana saopštio RIK.

– Nije objavljeno da je Srbija protiv nasilja tražila izjašnjavanje Ustavnog suda o poništavanju izbora u Srbiji.

– Nije objavljena priča sudije Višeg suda u Požarevcu koja je ustanovila da je na njenoj kućnoj adresi prijavljeno više birača u biračkom spisku.

– Nije objavljeno da je poslanik i potpredsednik parlamentarne DS, Miodrag Gavrilović podneo krivične prijave Višem javnom tužilaštvu sa 120 dokaza o fantomskim biračima.

– Nije objavljena izjava predsednika parlamentarne stranke POKS i potpredsednika Skupštine Srbije Vojislava Mihajlovića da su odbornici njegove partije dobili ponude da pređu u SNS.

13. – 17. januar

– Nije objavljena vest o protestu građana Vukovara i srpske i hrvatske nacionalnosti, zbog nedavnog napada na srpsku decu.

– Nije objavljena vest o poseti profesora i studenata Dimitriju Radovanoviću, studentu koji se nalazi u kučnom pritvoru studentskog doma, optuženom za rušenje ustavnog poretka.

– Nije objavljena nijedna izjava predstavnika Srbije protiv nasilja o izbornim neregularnostima.

– Nije objavljeno da se ponovo renovira, pre dve godine renovirana železnička stanica u Novom Sadu, koja je tad otvorena u prisustvu predsednika Mađarske i predsednika Srbije.

– Nije kao vest dana ili kao standardna vest objavljeno da će sutra Evropski parlament razmatrati postizbornu situaciju u Srbiji. Objavljena je kratka vest da je opozicija protestovala ipred RIK-a i onda je puštena izjava Marinike Tepić koja kaže da je uspeh to što će sutra Evropski parlament raspravljati o izbornoj krizi u Srbiji. Ovim trikom RTS pokriva ovu vest, da se time ne bi dalo na značaju najavljenom događaju i da se to zasedanje EP označi kao opoziciona stvar.

– Nema vesti o tome zašto rezultati beogradskih izbora nisu objavljeni u Službenom listu i šta znači antidatiranje, odnosno kako je prvo u godini izašao broj 2. Službenog lista, a još nije objavljen broj 1.

17. januar

– Sve vesti dana su o Davosu i izveštaj o uspesima predsednika Vučića u Davosu traje 12 min.

– Nije objavljena vest da je Andreas Šider, posmatrac EP na izborima u Srbiji izjavio da Ana Brnabić vodi krstaški rat protiv međunarodnih posmatrača sa decembarskih izbora.

– Nije objavljeno da je Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga tražio da se isprave neregularnosti i ponove izbori u Srbiji.

18. januar

– Razgovor sa predsednikom Vućićem iz Davosa trajao 16 minuta.

– Nije objavljen nalaz CRTE o biraču Budimiru Rikanoviću koji je u biračkom spisku prijavljen na više od 5 adresa.

– Nije objavljena vest o pismu predsedsednika spoljnopolitičkih odbora parlamenata iz 24 evropske zemlje koje je upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta, Šarlu Mišelu, u kojem se traži da se ispitaju izborne neregularnosti u Srbiji.

19. januar

– Nije objavljena KNZ pravnog tima koalicije Srbija protiv nasilja ispred Ustavnog suda o podnošenju ustavne žalbe zbog izbornih neregularnosti na izborima u Beogradu

– Nije objavljena vest o protestu žena i nevladinih organizacija ispred ministarstva zdravlja zbog nasilničkog porođaja i smrti bebe u Sremskoj Mitrovici.

Stranka slobode i pravde će u narednom periosu nastaviti da prati i analizira na dnevnoj bazi informativni program RTS-a. Analize ćemo dostavljati ljudima sa RTS-a koji su odgovorni za to što građani Srbije nemaju informacije koje bi trebalo da imaju. O svemu što RTS prećutkuje i ne objavljuje u svojim emisijama ćemo, koliko je to u uslovima medijske blokade moguće, obaveštavati i građane Srbije.

Za Stranku slobode i pravde, najveću opozicionu stranku u Srbiji,

Dragan Đilas, predsednik“

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar