Foto:Vesna Lalić; Antonio Ahel/ATAImage; Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal; Ivan Dinić/Nova; Printscreeen/RTS

Lider Stranke sloboe i pravde (SSP) Dragan Đilas uputio je ponovo danas dopis Radio-televiziji Srbije (RTS) povodom selektivnog izveštvanja javnog servisa, naglašavajući da nije objavljena vest da je na zasedanju Skupštine Saveta Evrope šef posmatračke misije Saveta Evrope Stefan Šenah podneo izveštaj ovom telu o izborima u Srbiji, kao ni kako je tekla rasprava.

Dopis je, poput jučerašnjeg, upućen Draganu Bujoševiću, Nenadu Stefanoviću, urednicima Dnevnika 2 RTS-a: Bojani Mlađenović, Mirjani Brajković, Dušanu Uboviću, Milici Nedić.

Tekst prenosimo u celosti:

Foto:SSP

„Dnevnike su 22. i 23. januara uređivali Bojana Mlađenović, Milica Nedić, Mirjana Brajković i Dušan Ubović. Ovi ljudi, zajedno sa Stefanovićem i Bujoševićem, su direktno odgovorni za laganje i dezinformisanje građana Srbije.

Dovoljno je reći da u ponedeljak kada je zasedala Skupština Saveta Evrope i raspravljala o izborima u Srbiji nije objavljena vest da je Stefan Šenah, šef posmatračke misije Saveta Evrope podneo izveštaj ovom telu o izborima u Srbiji, kao ni kako je tekla rasprava. A u utorak nije objavljen izveštaj sa zasedanja Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta na kojem je tema bila situacija u Srbiji kroz prizmu nedavno održanih izbora. Umesto toga objavljena je izjava Vladimira Bilčika, izvestioca EP za Srbiju. Nisu objavljeni stavovi poslanika EP u raspravi, kao ni izjava Direktora Evropske spoljno-političke službe Marka Makoveca da Evropska komisija podržava međunarodnu istragu!

U ponedeljak u dnevniku nije objavljena ni vest o protestu roditelja ispred osnovne škole Sečenji Ištvan u Subotici, koji je održan zbog pretnji učenika 8. razreda da će ubiti sve učenike i dva nastavnika. Zabrinutost roditelja i medijska pažnja o tome, su u ovakvoj situaciji neophodni zbog tragičnog iskustva u školi Vladislav Ribnikar.

Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova

Uz ove konkretne stvari od kojih je preskakanje izveštaja sa Skupštine Saveta Evrope i spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta skandalozno, upadljivo je da novinari RTS mesecima ne izveštavaju o sudskim procesima za dva najveća slučaja organizovanog kriminala: Jovanjice i kriminalne grupe Veljka Belivuka.

U utorak su urednici bili Mirjana Brajković i Dušan Ubović.

– Objavljen je izveštaj o formiranju beogradske Skupštine, ali ne i problemi u formiranju Skupština Kraljeva, Smedereva i Knića. Izveštaj o formiranju gradske Skupštine u Kraljevu emitovan je u šaljivoj emisiji Šta radite bre.

Nije objavljena izjava predsednika SSP Dragana Đilasa u kojoj je izneo primedbe na sadržaj i brojne primere organizovanog ignorisanja, odnosno, neobjavljivanje značajnih informacija za građane Srbije u centralnoj informativnoj emisiji RTS Dnevnik 2. Njegova izjava je prepričana u 30 sekundi u emisiji Šta radite bre, iako je tema bila Dnevnik 2.

Od onog što nije objavljeno, još zanimljivije je ono što jeste objavljeno.

Pročitajte još

Prva – vest dana je to da je ambasador Japana ministarki za rudarstvo i energetiku izrazio zainteresovanost za ulaganja Japana u hidro elektranu Bistrica.

Druga vest je da je Nemačka u najvećoj krizi, kako ekonomskoj, tako i političkoj. U Izveštaju od četiri i po minuta, navodi se da je Nemačka u največoj krizi od Drugog svetskog rata, da je država u recesiji, da su potresi i na političkoj sceni gde pada popularnost SPD-u i CDU-u i jača krajnja desnica. Navodi se da je Nemačka „Bolesnik Evrope“, a kancelar Šolc je, kako se primećuje u ovom izveštaju, nervozan i pod pritiskom. Srbija, po RTS-u naravno nema nikakve probleme i sprema se za kvantni skok…

I kao dodatak analizi Dnevnika: Emisija Takovska 10, kao temu obrađuje izbore u Americi. Ovo su izbori koji će biti u novembru. O primedbama na srpske izbore koji su održani pre mesec dana, na RTS-u se još nije razgovaralo.

Za Stranku slobode i pravde, najveću opozicionu stranku u Srbiji,

Dragan Đilas, predsednik“

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare