Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Pred utakmicu Evropskog prvenstva u Nemačkoj pojavio se snimak na kom se navodno vidi kako "Kobre", odred vojne policije, čuvaju sina predsednika Srbije Danila Vučića koji pokušava da se umeša u tuču huligana. "Kobre" se često mogu videti u pratnji visokih funkicionera, ali i članova njihovih porodica ukoliko je bezbednosna procena takva da im je potrebna zaštita.

Sin predsednika Srbije, Danilo Vučić, boravi u Nemačkoj na Evropskom prvenstvu, a tamo je, kako navode evropski mediji, prisustvovao brutalnoj tuči između navijača u Gelzenkirhenu pre utakmice između Srbije i Engleske. I ne samo da je prisustvovao, već je, kako se navodi u izveštajima stranih medija, hteo da se umeša u fizički obračun ali su ga u tome sprečile „Kobre“.

„Čini se da šokantni snimak pokazuje trenutak kada se Danilo Vučić bori sa svojim obezbeđenjem dok se pokušava da uskoči u tuču između srpskih ultrasa i navijača Engleske“, pišu britanski mediji.

Gde sve viđamo „Kobre“

Ovo nije prvi put da su „Kobre“ viđene pratnji sina predsednika Srbije, pa je tako javnost svedočila tome kako je Danilo Vučić u pratnji „Kobri“ i pod rotacijom išao na utakmicu Rada.

„Kobre“ su viđene i ispred Hrama Svetog Save kad je mlađi Vučić dolazio da da oda počast pokojnom patrijarhu Irineju, a njihova uloga bila je od veoma važna u sprečavanju sukoba između nekadašnjeg opozicionara Vuka Jeremića i Aleksandra Vučića u Predsedništvu kad su se našli licem u lice.

Pročitajte još:

Nakon ovog sukoba, tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin je izjavio da su „Kobre“ sprečile da Jeremić dobije ono što zaslužuje.

„Čestitam pripadnicima Kobri što su uspeli da Jeremića i još trojicu spreče da od predsednika Vučića dobiju ono po šta su došli i ono što su zaslužili“, izjavio je Vulin.

„Kobre“- misije i zaduženja: Šta rade

Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“ je jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije namenjena za bezbednosnu zaštitu određenih lica i objekata od posebne važnosti.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

U sastavu Odreda vojne policije „Kobre“ su komanda odreda, komandni vod i čete vojne policije specijalne namene.

Podsetimo, nedeljnik „Vreme“ je u aprilu prošle godine objavio da je za novog komandanta Odreda policije za posebne namene „Kobre“ postavljen je Vučićev šef obezbeđenja Darko Đošić, da je dodatašnji iskusni komandant, potpukovnik Goran Colić koji je skoro čitavu karijeru proveo kao pripadnik specijalnih jedinica, prebačen je u neku besmislenu upravu koja nema veze sa njegovim dosadašnjim poslom.

Zadaci Odreda vojne policije Kobre

Na sajtu Ministarstva odbrane navode se da zadaci Odreda vojne policije „Kobre“ odnose se na obezbeđenje potrebnog nivoa operativne sposobnosti i raspoloživosti snaga neophodnih za realizaciju misija.

U okviru realizacije misije, Odred vojne policije „Kobre“ realizuje sledeće težišne zadatke:

– Preduzimanje preventivnih mera i radnji u realizaciji poslova bezbednosne zaštite, protivterorističke i protivpobunjeničke borbe
– Procena, planiranje i realizacija bezbednosnih zadataka iz domena zaštite određenih lica i objekata

– Borba protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima (naseljena mesta, saobraćajna sredstva, objekti)
– Obezbeđenje najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Republici Srbiji.

Prijem u „Kobre“: Šta je potrebno

Procedura prijema u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“ je, kako navodi, prilagođena zahtevima koji se postavljaju pred pripadnike jedinice i zadacima koje izvršavaju. Selekcija kandidata vrši se u nekoliko nivoa.

Za prijem u jedinicu propisani su opšti i posebni uslovi, koji obuhvataju starosnu granicu, besprekoran dosije i visoke službene ocene, zdravstveno-psihološku selekciju prema posebnim kriterijumima i visokim standardima i bezbednosnu proveru.

Nakon selektivne obuke, koja traje 3 nedelje, sa povišenim fizičkim i psihološkim zahtevima, kandidati se primaju u jedinicu na osnovu procene tima stručnjaka, navodi se na sajtu ministarstva.

Kako su nastale „Kobre“

Naredbom saveznog sekretara za odbranu od 14. aprila 1978. godine formirano je Odeljenje vojne policije za protivterorističku borbu u okviru 282. bataljona vojne policije Jugoslovenske narodne armije, koje ujedno predstavlja preteču prve specijalne protivterorističke jedinice u tadašnjoj JNA.

U sastavu odeljenja, koje je preteča današnjih „Kobri“, bio je 1 oficir i 12 podoficira. Odeljenje prelazi u nadležnost novoformiranog Korpusa specijalnih jedinica 1992. godine, a potom 2000. godine postaje protivteroristički odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

U skladu sa reformama sprovedenim u Vojsci Srbije, krajem 2006. godine formirana je jedinica bataljonskog nivoa pod nazivom Bataljon vojne policije za obezbeđenje „Kobre“, koji se tada nalazi u sastavu Garde. Jedinica 2008. godine menja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namene „Kobre“ i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Od kraja 2020. godine jedinica je neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a u januaru 2021. godine je preimenovana u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare