FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Za novog komandanta Odreda policije za posebne namene „Kobre“ postavljen je Vučićev šef obezbeđenja Darko Đošić. Dosadašnji iskusni komandant, potpukovnik Goran Colić koji je skoro čitavu karijeru proveo kao pripadnik specijalnih jedinica, prebačen je u neku besmislenu upravu koja nema veze sa njegovim dosadašnjim poslom

U Vojsci Srbije je, izgleda, najisplativija funkcija za napredovanje kad si telohranitelj ili ađutant Aleksandra Vučića, a najnoviji slučaj je iznenadna smena komandanta Odreda policije za posebne namene „Kobre“ – umesto potpukovnika Gorana Colića na to mesto je došao Vučićev lični pratilac i šef obezbeđenja Darko Đošić, koji je pre dve godine vanredno unapređen u čin potpukovnika.

To imenovanje, zvanično saopšteno pripadnicima jedinice u utorak popodne, naišlo je na negodovanje mnogih aktivnih pripadnika „Kobri“, a pogotovo penzionisanih, koji su bili tu kad je bi primljen u jedinicu, prvi, pa drugi put, jer smatraju da nema karakteristike, kapacitete ni sposobnost da bude komandant, budući da je od 2015. godine bio u pratnji Vučića, praktično angažovan 24 sata dnevno, pa tako nema iskustva u tome kako jedinica funkcioniše u svim drugim segmentima, piše Vreme.

Posebno je čudno što su dosadašnji komandanti Dejan Milikić i Vladimir Ušljebrka, sa završenim najvišim vojnim školama, sada na funkciji pomoćnika komandanta, i bave se nekim sporednim poslovima. Ušljebrka je, na naprimer, dodeljen neki tim za obezbeđenje porodice štićene ličnosti, što je nivo zastavnika prve klase.

Dosadašnji komandant Colić, iskusan oficir, skoro čitavu karijeru pripadnik specijalnih jedinica, prebačen je u neku „besmislenu“ upravu koja nema veze sa njegovim dosadašnjim poslom.

Ko postavlja komandanta „Kobri“

O smeni i imenovanju komandanta „Kobri“ odlučuje načelnik Generalštaba, njemu je jedinica direktno potčinjena.

Bilo bi iluzorno poverovati da je general Milan Mojsilović smenu na čelu „Kobri“ sproveo na svoju ruku, bez naloga svog „vrhovnog“. A Mojsilović zna šta bi značilo da odbije „preporuku“ Aleksandra Vučića da novi komandant bude Đošić.

Kao što je svojevremeno, što do tada nije zabeleženo, iz džipa davao telefonsku izjavu televiziji Pink i objašnjavao da je na putu ka Raški, gde se vojska po ko zna koji put maltretirala besmislenim raspoređivanjem na granici prema Kosovu.

S osnovnom školom u specijalce

Za Colića jedni kažu da je bio dobar komandant koji nije dozvoljavao da mu se iko meša u posao, dok drugi tvrde da mu je Đošić radio iza leđa i komandovao „iz senke“, pozivajući se na autoritet kod Vučića.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Poznavaoci prilika u vojsci upozoravaju da se smena odvija u trenutku kad se po svaku cenu želi primiti do 5.000 „specijalaca“ u 63. padobransku i 72. Specijalnu brigadu, kao i u odred „Kobre“, što je Vučićeva ideja, i da vlast zato želi da snizi kriterijume za prijem, i fizičke i psihičke, što se već radi. Smanjen je najniži koeficijent inteligencije koji kandidat mora da ima, kao i stepen obrazovanja – dovoljna je osnovna škola.

Konačnu reč o najnižim kriterijumima za prijem donosi komandant, pa je Colić verovatno zato smenjen, jer ne bi pristao na snižavanje kriterijuma koji su do sada bili više nego strogi. I onda će se nekima, po nečijem nalogu „progledati kroz prste“, jer se zna da će bespogovorno slušati i izvršiti svako naređenje.

Ko je Darko Đošić

„Vučić izgleda pravi pretorijansku gardu“, kaže za portal „Vremena“ jedan od bivših oficira „Kobri“.

Đošić je, priča dalje, posle selektivne obuke bio godinu dana u „Kobrama“, ali potom nije ispunio neke kriterijume, pa je vraćen u 72. brigadu.

„I onda je, kada je iz 72. za komandanta ’Kobri’ došao Viktor Dobrić, uspeo da ponovo dođe i on za njim, niko ne zna zašto i na čiju urgenciju“, tvrdi naš sagovornik.

Drugi izvor ukazuje na to da se u medijima u hvalospevima o prijemu novih specijalaca nije priključio komandant 63. padobranske, brigadni general Nenad Zonić, iskusni specijalac i ratnik, verovatno ne želeći da daje lažna obećanja.

Pojavljivao se komandant 72. Specijalne, brigadni general Miroslav Talijan, takođe iskusni specijalac i ratnik, koji je nastupao sa rezervom, indirektno dajući do znanja da nije sve onako kako političari, posebno Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević, pričaju.

Vojnici od Vučićevog poverenja

Zašto je isplativo biti vojnik u okruženju Vučića? Kad je bio ministar odbrane, ađutant mu je bio major Đuro Jovanić, koji je potom ekspresno napredovao i došao do čina brigadnog generala. Vučić ga je planirao za izaslanika odbrane u „bratskim“ mu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali pošto nije ispunio neke kriterijume VOA, je doneo rešenje da tamo pošalje svog šefa obezbeđenja potpukovnika Vladimira Tokalića, koji je i danas na poziciji u toj, za Vučića važnoj, državi.

A Jovanić je „namiren“ funkcijom direktora Vojnobezbednosne agencije, za Vučića takođe vrlo važnom.

Bonus video: Italijanska Policija izvukla 2 tone kokaina na pučini pored Sicilije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare