Sećate li se kako je u septembru prošle godine nekoliko desetina gradonačelnika i predsednika opština po Srbiji podnelo ostavke u jednom danu, kao uvod u nove izbore? Sad se polako vraćaju u svoje fotelje. Takoreći, priroda se obnavlja.

Kao uvod u nove izbore koje je raspisao predsednik države Aleksandar Vučić, veliki broj gradonačelnika i predsednika opština po Srbiji u septembru prošle godine je u samo dva dana masovno podneo ostavke.

Poslednjih dana održavaju se konstitutivne sednice lokalnih Skupština i na njima se bira novo rukovodstvo. Zapravo, staro rukovodstvo.

U fotelje se vraćaju svi oni koji godinama sede u njima, bez obzira na balast koji nose sa sobom iz prethodnih mandata. Često kriminalni.

Povratak Safeta i njegovih pretnji

Tako se, recimo, na čelo Žagubice vratio funkcioner SNS Safet Pavlović. Za predsednika opštine izabran je četvrti put. Čovek koji je pretio ekološkom aktivisti Ivanu Milosavljeviću, fizički nasrtao na predstavnike opozicije među kojima su bile i žene, a svojevremeno je povezivan sa falsifikovanjem dokumenata, štancovanjem deviza, čak i za posredovanje u prostituciji.

Safet Pavlović Foto:Facebook/Safet Pavlovic

Pavlović već godinama važi za jednog od najkontroverznijih funkcionera u Srbiji.

Kako su mediji pisali, Pavlović je svojevremeno hapšen zbog posredovanja u prostituciji, jer su u njegovom lokalu pronađene neprijavljene dve Moldavke i jedna Rumunka, osumnjičene za prostituciju. Povezivan je i sa falsifikovanjem dokumenata i štancovanjem deviza. Uprkos problematičnoj prošlosti, Pavlović je 2013. godine ipak postao predsednik ove opštine.

Prošle godine čitav niz skadala povezan je s njegovim imenom.

Najpre je pretio ekološkom aktivisti Ivanu Milosavljeviću.

Ivan Milosavljević pretnje smrću
Foto: Ekološki ustanak/printscreen

U snimku koji je Milosavljević objavio, jasno se čuje kako mu Pavlović govori sledeće:

„Budeš li nastavio dalje, onda ćemo da te zveknemo opet“, „ako neko u kampanji proziva mene onda ću da napravim zlo“, „ako neko udari na moje ime, onda te sečemo“…

Zatim je ušao u obračun sa građanima i poslanicima opozicije koji su protestovali protiv otvaranja rudnika. Branili su ga momci sa kapuljačama i fantomkama, a baš u to vreme ispred zgrade opštine zatekao se i vođa Levijatana Pavle Bihali…

Srđan Milivojević Foto:Zoran Mrdja/FoNet

„Poslanica Dveri, Radmila Vasić, popela se na stepenice, a Safet Pavlović ju je uvukao u zgradu opštine. Tamo je bila izložena zastrašivanju, jer je htela da preda u pisarnicu opštine zahteve sa skupa. Pavlović ju je vukao za ruke, a onda je izašao napolje gde je njegovo privatno obezbeđenje nasrnulo na ljude, a pojavili su se neki ljudi sa fantomkama među kojima je u jednom trenutku prepoznat i Pavle Bihali. Nakon toga, poslanici opozicije su svi ušli u zgradu opštine, a tad je Safet Pavlović tri puta udario Aleksandra Jovanovića Ćutu“, ispričao je tad poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Kambek „aerodruma“

U Kraljevu je novi mandat dobio i stari gradonačelnik Predrag Terzić. On je na ovoj poziciji od 2016. godine. U javnosti je poznat po brojnim lapsusima, pre svega onom o “aerodrumu”.

Svojevremeno je svečano otvorio semafor u Kraljevu, a tvorac je i reči “zoohijena”.

Sugrađanima je na vrlo originalan način objasnio kako je došlo do pojave mrlje od ulja u reci Ibar. Oni koji su ga slušali, mogli su da saznaju da jedna kap ulja može da zamuti nekoliko stotina litara vode.

Tema medija bila je i njegova imovina.

Tako mu je bio dovoljan samo jedan mandat na čelu grada, da u svoju imovinsku kartu upiše trosoban stan od 73 kvadrata. Tako stoji u izveštaju o imovini funkcionera Agencije za sprečavanje korupcije.

Zanimljivo je da 2016. godine kada je prvi put postao gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić ništa nije imao od imovine. Tek posle dve godine prvi put je prijavio da nešto poseduje, a reč je o automobilu. Odmah na početku drugog mandata, u septembru 2020. godine, u imovinskoj karti gradonačelnika Kraljeva pojavio se i trosoban stan od 73 kvadratna metra. Tada se postavljalo pitanje kako je moguće da se uštedi od gradonačelničke plate koja je tada iznosila 950 evra, i da se za četiri godine kupi stan čija tržišna vrednost u to vreme nije bila ispod 60.000 evra.

Protiv Terzića je zamenik lokalnog ombudsmana u Kraljevu Ivan Petrović podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu. U prijavi se navodi da je Terzić u periodu od 2016. do 2022. potpisivao nezakonita rešenja o dodeli finansijskih sredstava sportskim klubovima i organizacijama.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva, „iskorišćavanjem svog službenog položaja“, omogućio pojedinim sportskim klubovima „pribavljanje imovinske koristi“.

Kako se navodi, radi se o sredstvima od 400 miliona dinara, koja su šest godina dodeljivana nezakonito, bez kriterijuma ili sprovođenja postupka, iako je to nalagao Zakon o sportu koji je stupio na snagu 2016. godine.

U Ljigu je za predsednika opštine izabran Milomir Starčević. Njemu je ovo prvi mandat, ali je zanimljivo da je na ovoj poziciji ranije bio njegov otac Miodrag, koji je preminuo 2020. godine.

Zanimljiv je i izbor njegovog zamenika. Na ovu funkciju je postavljen upravo Dragan Stevanović, čovek koji je pre izbora sebe predstavljao kao opoziciju, da bi nakon njih svoj mandat dao vlasti i tako im obezbedio pobedu u ovom gradu. Naime, opozicija je u Ljigu imala pobedu od 12:11 odbornika, a onda se dogodilo nešto što nisu očekivali, da je Stevanovićeva llista napravila dogovor sa naprednjacima i socijalistima i pridružila im se sa svoja dva mesta u Skupštini.

U Vladičinom Hanu je četvrti put za predsednika opštine izabran funkcioner SNS Goran Mladenović. Njegovo ime se često spominjalo nakon što se njegova supruga zaposlila u vrtiću “Pčelica”, a drugi kandidati za ovu poziciju tvrdili da je konkurs bio namešten. U vrtić je tada stigao i prigovor u kome se navodi da su prvobitni uslovi promenjeni i prilagođeni onim koje Mladenovićeva supruga ispunjava. Mladenović je tada rekao da neće da komentariše optužbe, jer kako je kazao, “ne želi da se ikome pravda”.

Faraonska ljubav prema funkciji

U Leskovcu još nije formirana gradska vlast, ali se može očekivati da na čelo grada opet dođe “leskovački faraon” Goran Cvetanović. On je predvodio listu SNS “Leskovac ne sme da stane”. Na funkciji gradonačelnika ovog grada je od 2012. godine.

Goran Cvetanović Foto:printscreen/twitter

Šira javnost ga zna kao funkcionera koji voli da se oblači u faraona, pogotovu kada ode u Makedoniju da razmeni iskustva u oblasti komunalne infrastrukture. Sećate se njegove nagrađene bašte koju je sam prijavio na konkurs i naravno pobedio, njegov štiglić je osvojio šampionat u pesmi starih ptica, mnogi ga pamte i po tome što je doveo Grke i giros na Roštiljadu tokom sankcija…

U Leskovcu je, inače, Cvetanović poznat pod nadimkom iz mladosti Mesko, za njega važi da voli da udari i muško i žensko, tu ne bira, a zbog jednog takvog slučaja dobio je i krivičnu presudu koja se krije u najstrožoj tajnosti. O toj krivičnoj presudi svojevremeno je pisao Blic, a u njoj piše da je Cvetanović pucao, udarao drškom pištolja i šutirao svoju žrtvu, ženu. Incident se dogodio u njenom stanu u koji je Cvetanović naoružan upao, a premlaćena žena završila je u bolnici na traumatologiji. Za ovo nedelo izrečena mu je uslovna kazna od pet i po meseci zatvora. Ova žena nije jedina koja se obraćala za pomoć.

U svom kabinetu gradonačelnika, Cvetanović je pretukao i N. A., visokog gradskog činovnika, a ako je verovati pričama prvo ga je udario pepeljarom, pa kada je ovaj pao, nastavio je da ga šutira.

Žene zaposlene u opštini krišom su govorile da je njegov odnos prema pripadnicima nežnijeg pola u najmanju ruku nepristojan, ali se o tome ne govori jer on je – vlast. Ostaće upamćen kao jedini čovek koji je javno proslavljao trogodišnjicu svog doktorata. Organizovao je i svečanost u Skupštini Leskovca povodom desetogodišnjice od imenovanja prvog gradonačelnika tog grada, a to je zapravo on. Tada je izjavio:

„Ljubav prema funkciji koju obavljam je maltene identično važna sa ljubavlju prema mojim najbližima“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare