Foto:Vesna Lalić

Zamislite stranca koji vam priča kako je za gradonačelnika u njegovom gradu četvrti put zaredom izabran čovek koji ima dosije u policiji, jer je pištoljem i pesnicama toliko tukao jednu ženu da je imala višestruke povrede i prelome, da ne pričamo o emotivnim posledicama. Zamislite, taj gradonačelnik je i pikslom udario po glavi, a zatim nogama išutirao svog najbližeg saradnika. Taj isti čovek je, uzgred budi rečeno, lekar. On spektakularno proslavlja svoje rođendane sa najmanje 400 zvanica, ali u istom stilu slavi i trogodišnjicu svog doktorata, oblači se kao faraon i javno govori da vlast voli kao svoju porodicu. Tom strancu sigurno biste rekli da se šali, da nije moguće da u jednoj pravno uređenoj zemlji tako nešto postoji. Zamislite, međutim, da je taj gradonačelnik u Srbiji. Sad više nekako nije nemoguće? Da, Goran Cvetanović opet je izabran za gradonačelnika Leskovca!

Cvetanović je zasigurno jedan od najdugovečnijih gradonačelnika u Srbiji, prvi put je na tu funkciju izabran 2008. godine kao član SRS, što znači da Leskovcem vedri i oblači već evo punih 12 godina.

Šira javnost ga zna kao funkcionera koji voli da se oblači u faraona, pogotovu kada ode u Makedoniju da razmeni iskustva u oblasti komunalne infrastrukture, sećate se njegove nagrađene bašte koju je sam prijavio na konkurs i naravno pobedio, njegov štiglić je osvojio šampionat u pesmi starih ptica, mnogi ga pamte i po tome što je doveo Grke i giros na Roštiljadu tokom sankcija…

U pozadini svog tog šarenila krije se dosije jednog običnog nasilnika.

Mediji su pisali o tome, ali ovde pamćenje često ne traje duže od jedne plate, pa da se podsetimo.
U Leskovcu je, inače, Cvetanović poznat pod nadimkom iz mladosti Mesko, za njega važi da voli da udari i muško i žensko, tu ne bira, a zbog jednog takvog slučaja „popio“ je i krivičnu presudu koja se krije u najstrožoj tajnosti. Jer, kako neko sa dosijeom može da bude na funkciji?!

O toj krivičnoj presudi svojevremeno je pisao Blic, a u njoj piše da je Cvetanović pucao, udarao drškom pištolja i šutirao svoju žrtvu, ženu. Incident se dogodio u njenom stanu u koji je Cvetanović naoružan upao, a premlaćena žena završila je u bolnici na traumatologiji. Za ovo nedelo izrečena mu je uslovna kazna od pet i po meseci zatvora, ali gle čuda, ova žena nije jedina koja se obraćala za pomoć.

U svom kabinetu gradonačelnika, Cvetanović je pretukao i N. A., visokog gradskog činovnika, a ako je verovati pričama prvo ga je udario pepeljarom, pa kada je ovaj pao, nastavio je da ga šutira.

Žene zaposlene u opštini krišom su govorile da je njegov odnos prema pripadnicima nežnijeg pola u najmanju ruku nepristojan, ali se o tome ne govori jer on je – vlast.

Cvetanović je sklon i menjanju saradnica i za to takođe ima javno objašnjenje – daje svima nove šanse. Tako su u njegovom kabinetu bile zaposlene tri lepe Leskovčanke, starosti od 27 do 30 godina, na mestu pomoćnica gradonačelnika sa visokom platom. Dvema od njih – izborna funkcija pomoćnika gradonačelnika prvo je radno mesto u životu.

Cvetanović je inače lekar internista, a kako je naveo, usavšavao se u Velikoj Britaniji. Za to vreme usavršavanja očigledno nije uspeo da savlada spelovanje, pa je rekao da je godinama sticao znanje na raznim koledžima – „Kembridž“, „Hengsins“, „Hentenberi“ i „Oksford“, verovatno misleći na koledže Hejstings (Hastings) i Kentenberi (Canterbury).

Ostaće upamćen kao jedini čovek koji je javno proslavljao trogodišnjicu svog doktorata. Organizovao je i svečanost u Skupštini Leskovca povodom desetogodišnjice od imenovanja prvog gradonačelnika tog grada, a to je zapravo on. Tada je izjavio:
„Ljubav prema funkciji koju obavljam je maltene identično važna sa ljubavlju prema mojim najbližima“.

Goran Cvetanović Foto:privatna arhiva

 

Svoj 50. rođendan proslavio je na maloj zabavi od 400 zvanica u jednom leskovačkom klubu. Na ovoj proslavi zvanice su nosile majice sa natpisom „Hvala ti što postojiš“ i „Volimo te dr. Cvetanović“. Pošlo mu je za rukom i to da je 2014. godine za dva dana pomerio obeležavanje Dana oslobođenja grada od fašizma da bi putovao u Čikago, na manifestaciju Leskovačka roštiljijada. Zbog prekookeanskog leta organizovao je proslavu 9. umesto 11. oktobra.

Najdugovečnijem gradonačelniku pripisuje se i velika imovina, a protiv njega je Agencija za borbu protiv korupcije 2017. godine pokrenula postupak upravo zbog neprijavljivanja imovine. Iste godine je kažnjen i sa 50.000 dinara jer je iz leskovačkog budžeta, bez zakonskog osnova, potrošio skoro 13 miliona dinara. Cvetanovića je opozicija prozivala da je na putovanja van Srbije potrošio čak 326 miliona dinara za dve godine, a, kako su tvrdili, uprkos tome, nije doveo nijednog investitora.

Sada mu je dat još jedan mandat za ovu tragikomediju. Da još jednom odigra ulogu klovna sa jezivim licem…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare