Novica Tončev Foto:Milos Tesic/ATAImages

Niški hotel “New City”, vlasništvo ministra bez portfelja Novice Tončeva, odlukom Privrednog suda u Nišu kažnjen je novčanom kaznom od skoro pola miliona dinara, jer je 2019. godine otkazao debatu o slobodi govora, koju je organizovao Institut za evropske poslove.

Insitut za evropske poslove, danas je objavio da je posle četiri i po godine, pravosnažna presuda Privrednog suda u Nišu, potvrdila da su njihove sumnje bile tačne i da je gostoprimstvo debati iz hotela ministra Novice Tončeva  otkazano iz političkih razloga.

Oni su u saopštenju naveli da je otkazivanje debate, koja je trebalo da se održi 22. apila 2019. godine pod nazivom “Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“, izazvalo ozbiljne sumnje u obrazloženje hotela, koji je tvrdio da je cela sala poplavljena zbog havarije.

Institut za evropske poslove osporio je ovu tvrdnju u sudskom procesu koji je trajao četiri i po godine.

Na debati je bila najavljena kao moderatorka novinarka Olja Bećković, a kao govornici pred više od 200 građana Niša trebalo je da se pojave profesor medijske etike dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić. Prvobitno je savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević, potvrdila svoje učešće na debati, a zatim otkazala.

Foto: Instiut za javne poslove

“Otkazivanje gostoprimstva hotela New City, koji je u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, Institut doživljava kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane. O problemu zatvorenih javnih prostora za kritičko razmišljanje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima, obavestili smo Evropsku Komisiju i Delegaciju Evropske unije u Srbiji. Institut obaveštava i širu javnost da je sve teže organizovati otvorene diskusije. Prostori koji su potvrdili, pa potom i otkazali svoje gostoprimstvo poslednjih godina, uključuju Bitef Teatar i Dvoranu kulturnog centra u Beogradu, Niški Simfonijski orkestar i Oficirski dom u Nišu, kao i pozorište Joakim Vujić u Kragujevcu. Svi su otkazivali pod različitim izgovorima, a najčešći je bio da su već imali zakazane događaje”, podsetili su iz Instituta s kakvim problemima su se suočavali u realizivanju svojih aktivnosti.

Institut za evropske poslove ističe svoju nepristrasnost u organizaciji debata, u kojima je učestvovalo više od 4.000 ljudi i govorilo više od 80 govornika različitih političkih opcija, univerzitetskih profesora, predstavnika kulture, medija i stručnjaka, uključujući i one sa kojima Institut nema ništa zajedničko.

Institut se izvinjava svim građanima Niša, govornicima, moderatorki i svim firmama koje su angažovane kao tehnička podrška zbog otkazivanja debate.

Novica Toncev
Novica Tončev Foto:E-Stock/Mirko Rodić

“Kao što smo i obećali, Hotel New City je danas platio kaznu zbog otkazivanja, što uključuje i sudske troškove i zateznu kamatu. Međutim, najveći gubitak je nemogućnost diskusije sa građanima o ključnim temama”, naveli su organizatrori debate.

Ova presuda je opomena za sve koji se protive demokratiji

Iz Instituta za evropske poslove su istakli da je presuda ministru bez portfelja Novici Tončevu i njegovom hotelu “snažna opomena svim privrednim društvima da se uzdrže od postupaka koji bi mogli ugroziti demokratske vrednosti i javni dijalog”.

Novica Tončev sednica Vlade Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

“Važnost slobode izražavanja i otvorenog razgovora u društvu je ključna za razvoj demokratije i zajednice u celini. Incidenti poput ovog slučaja, u kojem je hotel otkazao gostoprimstvo za debatu o relevantnim temama, narušavaju demokratske procese i ograničavaju pristup javnim prostorima za dijalog. Pravosnažna presuda poslužiće kao podsećanje da se mora poštovati princip slobode izražavanja i prava na javne diskusije u svim segmentima društva, bez obzira na političku pripadnost ili interese”, zaključio je institut u svom saopštenju.

Oni su se na kraju obratili građanima Niša uz obećanje “da će se vratiti” i pozvali sve građane Srbije “da u diskusiji sa svojim političkim predstavnicima zahtevaju očuvanje javnih prostora za dijalog”.

BONUS VIDEO: Javnost da se spremi za „medijski mrak“ ako prođu medijski zakoni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare