Tončev tvrdi da nije uticao na dodelu 136 miliona klubu koji vodi njegov sin

Politika 13. nov. 202113:31
Podeli:
Novica Tončev Foto:TANJUG / TANJA VALIC

Ministar bez portfelja Novica Tončev podneo je tužbu Upravnom sudu protiv odluke Agencije za sprečavanje korupcije kojom je utvrđeno da je bio u sukobu interesa, dok je obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine i odbornika u Surdulici.

Prema toj odluci, Tončev je „teže povredio“ Zakon o sprečavanju korupcije i „ostvario korist“ za svog sina u vrednosti od 136 miliona dinara, koliko je fudbalski klub Radnik, na čijem je čelu sin Tončeva bio, dobio iz opštinskog budžeta od 2016. do 2020. godine.

„Pokrenuo sam postupak pred Upravnim sudom protiv odluke Agencije budući da nije bilo nikavog sukoba interesa, pošto nisam bio član organa koji su donosili odluke o raspodeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima. Upravni sud još nije doneo odluku, ali je očekujem uskoro“, rekao je Tončev za Danas.

On je precizirao da opština Surdulica preusmerava sredstva za sve sportske aktivnosti na osnovu Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe građana u oblasti sporta i na osnovu Zakona o sportu.

Sportska udruženja iskazuju svoje potrebe kroz plan aktivnosti i finansijski plan, te podnose prijave za programe na osnovu Pravilnika.

„Komisija za sport na osnovu Pravilnika i tabele vrednovanja daje predlog Opštinskom veću, a Veće donosi konačnu odluku o raspodeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima. Pritom, nijedno udruženje ne može da dobije više od 20 odsto ukupnih sredstava opredeljenih za sport. Nisam bio član te komisije, a ni Opštinskog veća kada je o tome odlučivano“, rekao je Tončev.

Direktor Agencije Dragan Sikimić prethodno je doneo odluku kojom se utvrđuje da je dok je Tončev bio predsednik Skupštine opštine i odbornik u Surdulici, a u periodu od 25. maja 2016. do 8. jula 2020, Fudbalskom klubu „Radnik“ Surdulica, čiji je zakonski zastupnik Stanislav Tončev, njegov sin, iz opštinskog budžeta isplaćeno ukupno 136.180.000 dinara.

„On je na taj način javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice (njegovog sina, prim. aut.), čime je istovremeno ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje svoje funkcije, a da o sukobu interesa koji je imao u navedenim situacijama nije pismeno obavestio Agenciju za sprečavanje korupcije“, navodi se u odluci Agencije.

U njoj se podseća da je javni funkcioner dužan da, prilikom stupanja na dužnost i tokom vršenja javne funkcije, a najkasnije u roku od pet dana pismeno obavesti Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa ili o sukobu interesa koji on ili sa njim povezano lice ima.

Takođe je dužan da „prekine postupanje u predmetu u kojem postoji sumnja u sukob interesa“.

Tončev to nije učinio, objašnjava se.

Direktor Agencije mu je zbog ovakvih propusta izrekao meru „javnog objavljivanja odluke o povredi zakona“.

Uprkos konstataciji da je „teže povredio zakon“, ovakva mera mu je izrečena jer je prestao da obavlja funkciju predsednika Skupštine opštine i odbornika u Surdulici , pa je takva mera „jedina odgovarajuća“.

BONUS VIDEO: Žaklina Tatalović pita premijerku za afere ministara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar