Pored brojnih nelogičnosti i očiglednih izbornih prevara, posle objavljivanja rezultata izbora uočen je jedan fenomen koji nije do sada bio prisutan u izbornim ciklusima. Naime, u 39 opština i gradova u kojima žive građani mađarske nacionalnosti zabeleženo je četiri puta više glasova od broja mađarskih građana koji žive tamo.

Ukratko, u pomenutom broju jedinica lokalne samouprave prema popisu iz 2022. godine živi 540 Mađara, dok je ukupan broj glasova bio 2.196 – dakle, četiri puta. Nejasno je zbog čega su građani Aleksandrovca ili Petrovca na Mlavi odlučili da masovnije podrže listu SVM na ovim izborima, iako ta stranka nema jaka uporišta ispod Dunava i Save.

Naravno, postoji mogućnost da su građani podržali listu Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) iako ne pripadaju mađarskoj nacionalnosti, ali primetno je da je ovakav fenomen čudan. Naime prema mini istraživanju Nove utvrdili smo da je u 39 opština i gradova na jugu, istoku i centralnoj Srbiji bila velika disproporcija između broja glasova SVM i Mađara koji su prijavljeni na teritoriji tih opština.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tako je u 39 opština i gradova bilo 2.196 glasova za SVM, iako je na popisu u tim sredinama bilo svega 540 Mađara. Do sada je bila praksa da se za manjine najviše glasa u opštinama gde tih manjina ima najviše. Dakle, Mađari su dobijali najviše glasova na severu, Bošnjaci na jugozapadu, Bunjevci na samom severu države, što je odgovaralo teritorijalnoj koncentrisanosti ovih manjina.

Ove godine je uočen malo drugačiji fenomen.

Tako je na primer u opštini Aleksandrovac prijavljen jedan Mađar, a lista SVM dobila je 40 glasova ili u Petrovcu na Mlavi gde je lista SVM dobila 121 glas, iako je prijavljeno 10 Mađara.

Foto: Printscreen

U Vladičinom Hanu listu SVM podržalo je ukupno 35 građana, dok je na poslednjem popisu iz 2022. godine u ovoj opštini živelo je svega dva Mađara.

Da li je u pitanju fenomen ili čist izborni inženjering ostaje da istraže nadležni organi ili politikolozi. Svakako da bi trebalo da se da odgovor na pitanje kako je moguće da odjednom imamo bazu mađarskih glasova tamo gde ih ranije nije bilo.

U Vranju je SVM dobio 92 glasa, iako je samo sedam Mađara prijavljeno da živi na teritoriji ovog grada.

Evo kako se glasalo i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji. Prvi broj je broj osvojenih glasova, dok je drugi broj Mađara koji živi na teritoriji ovih gradova i opština: Pirot 27 (7), Prokuplje 29 (3), Kuršumlija 14 (2), Žitorađa 41 (2), Svrljig 10 (5), Aleksinac 24 (10), Niš 133 (32), Sokobanja 21 (7), Knjaževac 15 (11).

U Zaječaru je glasao 21 građanin za SVM, iako je 15 građana prijavljeno da živi na teritoriji ovog grada. U Boru je glasalo 36 (12 prijavljeno), dok je u Požarevcu 30 prijavljeno, a glasalo 48 građana za SVM.

U Smederevu je prijavljeno 62 Mađara, a lista SVM je dobila 203 glasa, dok je u Velikoj Plani prijavljeno 11 građana, a lista koju predvodi Balint Pastor dobila je 11 glasova.

Dva Mađara u Paraćinu, a 53 glasa za SVM: U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji isti princip

Nije samo na jugu Srbije zabeležen ovaj fenomen, već je sličan princip viđen i u Šumadiji i na zapadu zemlju. Evo kako se glasalo (prvi broj je broj glasova, drugi rezultati popisa u ovim mestima): Trstenik 31 (8), Kruševac 108 (17),  Aleksandrovac 40 (1), Novi Pazar 25 (9),  Kraljevo 66 (24), Čačak 64 (18), Gornji MIlanovac 33 (11), Priboj 31 (4), Užice 39 (9),  Paraćin 53 (2),  Jagodina 39 (14),  Despotovac 24 (4), Topola 34 (3), Kragujevac 149 (31), Knić 25 (4), Valjevo 54 (21), Šabac 162 (41), Loznica 55 (27), Bogatić 61 (7).

Foto: Printscreen

SVM zadovoljan rezultatima, smeši im se nova koalicija sa SNS

Prema preliminarnim rezultatima očekuje se da manjinska lista Savez vojvođanskih Mađara na parlamentarnom nivou ima šest mandata (1,69% podrške).

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor, kazao je da je postignuti izborni rezultat baš onakav kakav bi i njegov pokojni otac Ištvan Pastor poželeo.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

„Na našem poslednjem predizbornom skupu sam govorio da je naša namera da pobedimo, i pobedili smo. Kažem da smo pobedili, jer smo uspeli da u izuzetno teškim okolnostima postignemo dobar izborni rezultat. Nikad se u istoriji nije desilo da je neka stranka ili zajednica izgubila lidera dva dana pre izbora. Used te tragedije mogla se desiti situacija da Savez vojvođanskih Mađara nestane sa političke scene Republike Srbije, ali se to nije dogodilo. Dogodilo se baš suprotno“, rekao je Pastor.

Oni će biti deo i pokrajinskog parlamenta, a već sada se može očekivati da će SVM ući u koaliciji sa SNS. To je nagovestio i predsednik države Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u nedelju u izbornom štabu SNS.

BONUS VIDEO: Viola fon Kramon o izborima u Srbiji za N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare