Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic/NEMANJA JOVANOVIC/SAVA RADOVANOVIĆ/TANJUG VIDEO/RIK

Transparensi internešenel (Transparency International) pozvala je vlasti u Srbiji da hitno istraže potencijalne zloupotrebe javnog položaja i resursa od strane vladajuće stranke tokom izbora održanih 17. decembra. Kako ističu, ključno je da se brzo utvrdi da li je došlo do kupovine glasova. Naglašavaju da se zahtev posebno odnosi na tužilaštvo i Agenciju za sprečavanje korupcije.

„Tužilaštvo i Agencija za prevenciju korupcije (APC) treba da se odmah pozabave ovim navodnim kršenjima, potkrepljenim dokazima koji su izvedeni i pre i na dan izbora. Međunarodne institucije i ekspertske organizacije dosledno naglašavaju potrebu da se Vlada Srbije posveti stvaranju fer izbornog okruženja“, navodi organizacija u saopštenju na svom sajtu.

Ova obaveza uključuje ograničavanje mogućnosti za zloupotrebu položaja, zloupotrebu državnih resursa i manipulaciju glasačima, uključujući kupovinu glasova, dodaju iz organizacije.

Kako navode, umesto odlučnih mera za jačanje izbornog okvira i njegovu primenu – Vlada i predsednik Srbije su se angažovali još širim spektrom aktivnosti na uticaju na birače na nedavnim izborima.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

„U svom izveštaju, Međunarodna izborna posmatračka misija OEBS – ODIHR ističe jasne primere kupovine glasova, kršenja tajnosti glasanja i uticaja na birače, što sve predstavlja krivična dela. Izveštaj takođe identifikuje nove načine na koje su pravila navodno zloupotrebljena, kao što je navodna migracija birača u vezi sa lokalnim izborima. I pored toga što su domaće civilno društvo, mediji i građani u više navrata iznosili ove i brojne druge zabrinutosti iz prijave, tužilaštvo je kao nadležni organ odlučilo da ne odgovara na javno izvedene dokaze i pritužbe“, navodi Transparensi internešenel.

Na nedavnim izborima, postojeći disparitet u vidljivosti kampanja kandidata postao je još izraženiji, ističu.

Monitoring Transparentnosti Srbija, koja je srspki ogranak te ogranizacije, otkrio je da je udeo vladajuće Srpske napredne stranke u ukupnim troškovima TV reklamiranja u kampanji dostigao 80 odsto, što ukazuju da je znatno premašilo ionako nesrazmernih 60 odsto koliko je zabeleženo na izborima 2022. godine.

Pročitajte još

Globalni izveštaj o izbornom integritetu za 2023. takođe uključuje Srbiju kao jednu od zemalja sa najnižim nivoom izbornog integriteta, podsećaju.

„Ovo ukazuje na potrebu za zakonskim ograničenjima troškova kampanje, kako bi se uskladili sa ustaljenom praksom u mnogim demokratijama koje je takođe preporučio ODIHR i kao način da se garantuju fer izbori u zemlji. Da bi se sprečile zakonske rupe i zaobilaženje finansijskih pravila, kampanja trećih strana takođe mora biti regulisana“, piše Transparensi internešenel.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, rekao je da se u nedostatku smislenih propisa, koji bi ograničili obim angažovanja javnih funkcionera u predizbornim kampanjama, kampanja vladajućih partija ponovo u velikoj meri oslanjala na promotivne aktivnosti svojih funkcionera – četiri puta više nego u uporedivom vanizbornom periodu, u proseku.

Nemanja Nenadić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Izuzetan primer je predsednik Srbije, koji je imao dominantnu ulogu u ovoj kampanji. U brojnim prilikama, nije ispoštovao čak ni postojeći zakonski zahtev da pravi razliku između njegove uloge predsednika države i predstavnika svoje partijske liste. Najveću zabrinutost izaziva nedostatak adekvatne reakcije Agencije za sprečavanje korupcije (APC), uprkos vrlo jasnim dokazima“, navodi Nenadić.

Fransoa Valerijan, predsednik Transparensi internešenela, istakao je da organizacija poziva vlasti, a posebno tužilaštvo, Agenciju za sprečavanje korupcije i pravosuđe da ispune svoju zakonsku obavezu i adekvatno istraže i sankcionišu svako nečinjenje uoči izbora, kao i na dan izbora.

„Neispunjavanje toga dodatno će narušiti poverenje građana u institucije i baciti senku na pravičnost izbornog procesa i legitimnost njegovih rezultata“, poziva predsednik organizacije Transparensi internešenel.

BONUS VIDEO Da li je bitniji unutrašnji ili spoljni politički pritisak na vlast posle izbora?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare