Foto:Nemanja Jovanović

Bestidno, degutantno i preteće, glavne su reakcije na fotografiju predsednice Saveta REM Olivere Zekić u nacističkoj uniformi, koju je sama objavila na svom Telegram kanalu, uz objašnjenje da “voli da provocira”. Koga je tačno pokušala da provocira Zekić nije do kraja objasnila, a prva reakcija jevrejske zajednice je da su duboko povređeni i da očekuju izvinjenje.

Fotografija predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić u nacističkoj uniformi osvanula je na njenom Telegram kanalu. Reč je o fotomontaži, za koju ona tvrdi da se ranije pojavila na Tviteru, a kojom je po sopstvenom priznanju želela da provocira.

“Ja sam to uradila iz čiste provokacije“, odgovorila je Zekić na pitanje Radija Slobodna Evropa zašto je za ličnu fotografiju postavila sebe u nacističkoj SS uniformi.

„Kao što znate ja volim da provociram. Mogla sam da okačim i neke Koraksove i Petričićeve karikature koje su mnogo gore. To je fotomontaža sa Tvitera i ja sam je okačila“, dodala je Zekić.

Uniforma kojom se Zekić “podičila” pripadala je jedinici SS – Schutzstaffel, odnosno takozvanom “Jurišnom odredu“ Rajha i nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Internet pretragom, može se zaključiti da je na originalnoj fotografiji nacista Rajnhard Hajdrih, koji je bio jedan glavnih tvoraca „Konačnog rešenja“, eufemizma korišćenog za progon i istrebljenje Jevreja iz Evrope tokom Drugog svetskog rata, prenosi RSE.

Reagovala je Jevrejska opština Beograd, a njen predsednik Aron Fuks ovim povodom za Novu kaže da mu nije jasno šta je Zekić želela ovim da poruči.

To duboko povređuje našu zajednicu

Aron Fuks Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

“Sve ovo je jako zabrinjavajuće, ali posebno problematično je da neko uradi tako nešto, a da obavlja funkciju u agenciji koja je zadužena za kontrolu medija. Kakva poruka se šalje medijima i široj javnosti, ako neko ko se bavi nadgledanjem rada medija, a to je REM? Korišćenje kostimografije nacizma kao određeni vid provokacije? U najmanju ruku neumesno”, kaže Fuks i dodaje:

“Kad neko obavlja određenu funkciju, onda shodno tome i nosi određenu društvenu odgovornost. Nije umesno da osoba na takvoj funkciji plasira takav sadržaj u javnost i da to pravda provokativnošću. Postoji mnogi drugi načini kako čovek može da bude provokativan, ali ovaj je definitivno neumesan. To duboko povređuje našu zajednicu, koja ne zna kako se tačno odredi prema ovome iz prostog razloga što to može biti uvertira u nešto što smo mi već videli. Ne kažem da će to tako da bude, ali poruka koja nam se šalje može ukazivati i na to”.

Na pitanje da li će tražiti objašnjenje od Zekić, Fuks kaže da će joj uputiti zvaničan dopis, ali i da je za očekivati da država reaguje.

“Bilo bi za očekivati da Zekić uvidi svoju grešku i da se izvini celom društvu”.

Bestidno i degutantno

Reagovala je i Koalicija za slobodu medija, odakle saopštavaju da su zgroženi besprizornim gestom predsednice Saveta REM i još besprozornijim “objašnjenjem” da je to uradila “iz čiste provokacije”.

“Koga provocira Olivera Zekić promovišući nacističku uniformu – milione žrtava Holokausta?“, pita Koalicija za slobodu medija.

SS divizija bila je, podsećaju, „elitna formacija oružanih snaga Trećeg Rajha, odgovorna za najstravičnije zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata“.

„Apsolutno je bestidno i degutantno i to što je u pokušaju pravdanja tog gnusnog čina Olivera Zekić za karikature Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića navela da su “mnogo gore” od uniforme koju je ona odabrala za fotomontažu kojom se promoviše na društvenim mrežama“, naveli su.

Pozvali su „nadležne organe da što pre reaguju i primene Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkih manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare