Olivera Zekić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks rekao je za Novu da mu nije jasno šta je predsednica REM-a Olivera Zekić želela da poruči kada se obukla u nacističku uniformu iz Drugog svetskog rata. Ranije su se i iz Jevrejske opštine Beograd oglasili zvaničnim saopštenjem i najoštrije osudili promociju nacizma od strane Zekić.

„Sve ovo je jako zabrinjavajuće, ali posebno problematično je da neko uradi tako nešto, a da oobavlja funkciju u agenciji koja je zadužena za kontrolu medija. Kakva poruka se šalje medijima i široj javnosti, ako neko ko se bavi nadgledanjem rada medija, a to je REM? Korišćenje kostimografije nacizma kao određeni vid provokacije? U najmanju ruku neumesno”, kaže Fuks za Nova.rs i dodaje:

“Kad neko obavlja određenu funkciju, onda shodno tome i nosi određenu društvenu odgovornost. Nije umesno da osoba natakvoj funkciji plasira takav sadržaj u javnost i da to pravda provokativnošću. Postoji mnogi drugi načini kako čovek može da bude provokativan, ali ovaj je definitivno neumesan. To duboko povređuje našu zajednicu, koja ne zna kako se tačno odredi prema ovome iz prostog razloga što to može biti uvertira u nešto što smo mi već videli. Ne kažem da će to tako da bude, ali poruka koja nam se šalje može ukazivati i na to”.

Aron Fuks Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

Na pitanje da li će tražiti objašnjenje od Zekić, Fuks kaže da će joj uputiti zvaničan dopis, ali i da je za očekivati da država reaguje.

“Bilo bi za očekivati da Zekić uvidi svoju grešku i da se izvini celom društvu”.

Pored Fuksa, ranije su se oglasili iz Jevrejske opštine zvaničnim saopštenjem i poručili da je predsednica REM-a iskoristili najgori period ljudske istorie kao materijal za zabavu.

„Dok je javni medijski prostor, uključujući medije sa nacionalnom frekvencijom, doživeo eksploziju antisemitizma i širenja mržnje, predsednica REM koristi najgori period ljudske istorije kao materijal za zabavu istovremeno vređajući čitavu jevrejsku zajednicu u Srbiji i regionu i relativizuje najveća zla čovečanstva, koja mnogi naši preživeli članovi i dalje pamte“, navedeno je u reakciji.

U saopštenju je navedeno da je nacistička ideologija dokazano najveće zlo u istoriji ljudske civilizacije, i zahteva stalnu edukaciju i podsećanje na njene posledice.

„Imajući u vidu odgovornu funkciju koju gospođa Zekić obavlja, nije primereno šokirati javnost na ovaj način, već da utiče da se ovakve pojave ne dešavaju“, navela je Jevrejska opština Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar