Članovi stranke Zajedno Mladen Cvijetić i Radivoje Jovović uhapšeni su danas na Šodrošu.

Kako je rečeno našem portalu, njih je policija odvela sa mesta gde aktivisti već danima brane drveće od seče, a za potrebe izgradnje budućeg mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Podsećanja radi, već danima svojim telima brane drveće od seče, koja je trebalo da počne samo dan nakon što je Novi Sad proglašen za evropski grad šuma.

Pročitajte još...

Aktivisti su istakli da je seča u ovom području zabranjena do 1. avgusta kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu, navode iz „Šodroš survajver kampu“.

RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.

Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija „Svet i Dunav“ je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

BONUS VIDEO: „Ovo je najtužniji dan u mom životu“: Aktiviskinja Danijela Stojković o dešavanjima na Šodrošu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar