Jelena Trivan Foto: Nova.rs

Jelena Trivan, bivša funkcionerka DS, dobro je “naplatila” svoju naklonost Srpskoj naprednoj stranci. Osim što je skoro sedam godina na čelu JP „Službeni glasnik“, ona je nedavno imenovana i za generalnu direktorku kompanije “M:tel” iz BiH („Telekom Srpske“), čiji je većinski vlasnik „Telekom Srbija“.

Trivanova je ovih dana u centru pažnje javnosti kao predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, koji je oborio odluku komisije da se finansijski pomogne filmovima eminentnih reditelja Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika.

Malo pre toga, međutim, u javnosti je nezapaženo prošla odluka o postavljenju Jelene Trivan na još jednu direktorsku funkciju. Ona je izabrana za generalnu direktorku kompanije “M:tel” iz BiH, u kojoj 65 odsto vlasništva ima „Telekom Srbija“.

Kako je Trivanova uopšte preporučena za ovu funkciju u Banjaluci, budući da već obavlja posao direktora JP “Službeni glasnik” u Beogradu, pitanje je na koji nismo dobili odgovor. Na zvaničnom sajtu kompanije “M:tel” piše da ju je izabrao njihov Upravni odbor 15. septembra ove godine.

U imovinskoj karti Jelene Trivan na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije ne navodi se funkcija direktorke “M:tela”, pa su nepoznata i njena primanja u toj kompaniji. U njenom izveštaju o imovini samo piše da je direktorka JP „Službeni glasnik“ i da na toj funkciji mesečno zarađuje 202.174 dinara.

List “Nova” pitao je Agenciju da li je Trivanova prijavila da je direktorka „Telekomovog“ preduzeća iz BiH i koliko na toj poziciji zarađuje. Budući da se na sajtu ne navodi ni da je predsednica UO Filmskog centra Srbije, pitali smo i da li je ta funkcija prijavljena, kao i koliko po tom osnovu mesečno zarađuje. Odgovore nismo dobili do objave ovog teksta.

Igor Dodik, Jelena Trivan i Dalibor Ilić Foto: Nova.rs

Povodom njenog imenovanja na poziciju direktorke “M:tela” pokušali smo da stupimo u kontakt i sa Jelenom Trivan, ali ona nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Zlatko Minić iz „Transparentnosti Srbije“, koji je bio član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže za list “Nova” da mu zvuči neverovatno da neko može istovremeno da bude direktor jednog javnog preduzeća u Srbiji i direktor druge kompanije, bilo da je u Srbiji ili inostranstvu.

Foto:Medija centar Beograd

“Neverovatno da neko može istovremeno da obavlja ta dva posla. Ono što često ponavljam jeste da obavljanje dve funkcije, za koje se dobije dozvola Agencije, često nije samo pitanje novca ili sukoba interesa, već i pitanje stvaranja poverenja javnosti u to da li neko to može da obavi na način da se posveti onome što treba da mu bude posao”, navodi Minić.

Funkcije koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka

Sa druge strane, da ovo imenovanje Trivanove nije nešto što bi trebalo da nas začudi u ovakvom političkom okruženju, smatra politikolog Boban Stojanović.

“Oni gomilaju te funkcije. Najbolji primeri su Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Suzana Vasiljević… Ovde je malo simptomatično da vidimo i pozadinu Jelene Trivan, mada mi je zanimljiva ta različitost – „Službeni glasnik“, mobilna telefonija i Filmski centar, odnosno stavljanje ljudi na pozicije koje nemaju nikakvih zajedničkih dodirnih tačaka. Ne može niko da bude svemogući da zna i o izdavaštvu i o mobilnoj telefoniji i o filmovima. To je malo sprdanje sa javnim resursima”, kaže Stojanović za “Novu”.

Foto: Medija centar Beograd

On ističe da ništa ne može da ga iznenadi nakon što su počeli da otpuštaju profesore u školi u Ćupriji, da bi političari i poslanici dobili još neku platu i imali zvanje predavača.

Nije poznato da li je Jelena Trivan u međuvremenu potpisala pristupnicu Srpskoj naprednoj stranci, ali je jasno da teško da bi došla do neke od ovih funkcija bez bliskosti sa strankama na vlasti.

“I ne mora formalno da bude član stranke. Imamo čak i neko zakonsko rešenje po kojem na određene zakonske funkcije ne mogu da dođu članovi stranke. Međutim, onda dobijemo guvernerku koja zamrzne svoj stranačko članstvo ili direktora BIA, koji učini isto”, napominje Stojanović.

Jelena Trivan dugo je važila za udarnu pesnicu DS. Bila je njen portparol, potpredsednica i poslanica u Narodnoj skupštini. Međutim, nakon pada s vlasti i nedugo nakon promena u vrhu stranke, Trivanova podnosi ostavke na sve stranačke funkcije.

Ona je tada saopštila da podnosi ostavku zbog neslaganja sa politikom stranačkog rukovodstva, “koja za rezultat ima propadanje stranke”.

Svega godinu dana kasnije ona je imenovana za direktorku JP „Službeni glasnik“, u vreme kada je premijer bio Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare