Saša Janković Foto: N1

SAD su dobro razmislile pre nego što su uvele sankcije direktoru BIA Aleksandru Vulinu zbog, kako su naveli, "trgovine oružjem i narkoticima" i sada se tačno zna šta on, a šta država treba da uradi, rekao je za portal N1 nekadašnji Zaštitnik građana i pravnik Saša Janković.

Aleksandar Vulin jedan od najviših predstavnika bezbednosnog sistema u Srbiji, direktor je BIA. On nije običan građanin i u ovoj situaciji služba i Srbija, kako kaže Janković, imaju dve opcije.

„Ili neće odgovarati na američke sankcije recipročnim merama, čime sebe stavlja u ponižavajući položaj, ili će odgovoriti, prekinuti saradnju sa američkim kolegama i tako ugroziti nacionalnu bezbednost i bezbednost građana. Ni jedno od toga nije dobro. Zato bi jedino odgovorno od Vulina bilo da podnese ostavku i spreči još veću štetu“, smatra Janković.

On je za portal N1 rekao i da SAD svakako nisu uvele sankcije Vulinu iznenada i tek tako.

„Bilo je i prethodnih radnji i signala da saradnja sa Vulinom nije moguća i da se ovo može dogoditi. Ti signali su odavno stigli. Ovako nešto, da neka velika država kao što su SAD uvede sankcije najvišem funkcioneru u sektoru bezbednosti, se izuzetno retko dešava. Od 2000. godine do danas to se nije desilo, a mislim i nikad ranije, ne računajući period ratova i sankcija 90-tih“, objasnio je Janković za N1.

I kao što američka država to nije uradila tek tako, izjavio je on, ovde se ne radi samo o Vulinu, već i država Srbija mora da vidi šta će sada da uradi.

„Najmanja šteta za građane i njihovu bezbednost, međunarodnu saradnju i položaj Srbije u svetu je da Vulin kaže – ja se povlačim. To bi bilo prvo i najlogičnije rešenje. Ako ne, onda bi onaj ko ga je postavio na tu dužnost trebalo da mu kaže da to uradi, jer je interes zemlje i bezbednosti građana najbitniji. Samo, da je sve onako kako bi trebalo, ovo uopšte nije smelo da se desi. Srbija nikako ne bi smela da na čelu BIA ima takvog čoveka, a ako već jeste, trebalo je da se reaguje pre formalnog uvođenja sankcija, kada su počeli da stižu neformalni i drugi signali da on nije poželjan sagovornik. Čak i da je neko prespavao sve to, sada bi morala da se donese odluka o njegovom povlačenju, i da je on saopšti kao svoju. Nema tu mnogo priče među ozbiljnim ljudima“, objasnio je za portal N1 Janković.

Janković je rekao i da je „elementarna stvar da na tako visoku poziciju, posebno u sistemu bezbednosti, ne smeju nikada da dođu ljudi povezani sa drogom i trgovinom oružjem“ kao i da se „ne bi usudio da dokazuje da Amerika nije ozbiljna po ovom pitanju“.

Na pitanje novinara N1 da li je ostavka „dovoljna“ s obzirom na to da Vulina Amerikanci povezuju sa trgovinom oružjem i drogom Janković je rekao:

„Državni organi bi trebalo da zatraže sve informacije iz Amerike, da ih provere i ako nađu osnov – da pokrenu postupke protiv Vulina jer se radi o navodnim ozbiljnim krivičnim delima. A ako se desi da je u pitanju neka neobična zabuna, onda bi Vulin mogao da traži moralnu i svaku drugu satisfakciju za sve. Ali, previše je ovde ‘trebalo bi’, u našoj stvarnosti su stvari najčešće drugačije“, rekao je Janković.

On je za portal N1 istakao i da je bezbednosna saradnja Amerike i Srbije od ključnog značaja za službe bezbednosti, državu i njene građane i da nam ovakva situacija može „zatvoriti mnoga vrata“.

„Glavno je pitanje je da li neko odgovoran brine više o nacionalnom interesu Srbije, ili o drugim stvarima. Ako i u ovom slučaju bude ono drugo, veliki problemi tek počinju“, zaključio je Janković.

BONUS VIDEO: Da li Vulin stoji između Srbije i Amerike – gosti Momir Stojanović i Dimitrije Milić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare