Branimir Nestorovic
Branimir Nestorović Foto: BETAPHOTO/Press centar UNS/MO

Branimir Nestorović, narodni poslanik, ponovo je uzburkao javnost u Srbiji, ovaj put izjavom da iza masovnih ubistava u Srbiji stoje „raznorazne službe“ sa ciljem da destabilizuju državu, prenosi Danas.

„Ono što se događalo je opet jako mirisalo na neke službe raznorazne. Mislim, dva maskara u dva dana, i sve ostalo što se tu događalo. Tako da je to još jedan pokušaj destabilizacije“, rekao je Nestorović.

Na njegovu izjavu osvrnuo se Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji, koji je naveo da bi zbog svega rečenog tužilaštvo moralo da pozove Nestorovića i da ga ispita.

„Za ovo mora da ga pozove tužilac da obrazloži. a ako nema čime, da pokrene krivični postupak. Uhapsili su čoveka jer je na Tviteru, koji je pročitalo 1000 ljudi, napisao da u Beogradu iz česme nije voda za piće“, napisao je Međak.

Danas: Šta se krije iza najnovije teorije zavere narodnog poslanika?

S druge strane, sagovornici Danasa smatraju da Nestorović vrlo dobro zna šta priča i kome se obraća, sve u cilju da abolira propuste institucija koje su dovele do najvećih tragedija prošle godine, prenosi N1.

Zdravko Ponoš, lider stranke Srbija Centar, kaže za Danas da ako je neko do sada imao dilemu da li je Nestorovic opozicija ili je proksi vlasti, neka obrati pažnju na njegove političke premudrosti izrečene ovih dana.

„Nije on nesvestan da su gadosti to što je izgovorio. On njima samo pokušava da dokaže da je ta njegova ekipa antisistemska, a samim tim i opoziciona. Promašaj. To što izgovara neodoljivo podseća na narativ skupštinskih perjanica SNS tako da nema dileme kom jatu on pripada“, ocenjuje Ponoš.

Zdravko Ponoš Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, da ovaj režim nije urušio institucije, neke od njih bi se već bavile “prevaspitavanjem gospodina Nestorovića”.

„Ovako će još neko vreme biti idol polaznicima SNS akademije mladih lidera i ocvalih članova Jula, SRS i otpadnika DS u poslaničkim klupama SNS“, zaključuje Zdravko Ponoš.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, ističe za Danas da je politička uloga Branimira Nestorovića vrlo jednostavna – dovoljno je da se setimo ko ga je uveo u politički život i ko ga je promovisao na konferencijama za medije i zajedno sa njim se cerekao njegovim opasnim glupostima o „najsmešnijem virusu koji postoji samo na Fejsbuku“ i „šopingu u Milanu.

„Sada Nestorović vraća dug svom mentoru Aleksandru Vučiću tako što stvara nove teorije zavere kako iza masovnih ubistava u Ribnikaru i selima oko Mladenovca stoje nekakve tajne službe, a sve to samo sa jednim ciljem – da se skine odgovornost sa Aleksandra Vučića i da se relativizuje odgovornost države i propusti institucija u ovim tragedijama“, navodi Rakić.

Dragana Rakić Foto: M.K./ATAImages

Prema njenim rečima, Branimir Nestorović samo izgovara ono što kreatori javnog mnjenja iz Srpske napredne stranke žele da plasiraju određenoj populaciji.

„U ovom slučaju SNS se obraća delu populacije za koji je kreiran lik Branimira Nestorovića – ljudima koji su skloni verovanju u teorije zavere i pričom o stranim službama žele da skinu odgovornost sa državnih institucija i dodatno unesu strah među građane, jer strahom se najbolje vlada. Kakve veze imaju strane službe sa tim što je sin oficira koristeći se zalihom oružja poubijao mlade ljude u selu?! Da li su strane službe sprečavale policiju da reaguje na prijave koje su meštani podnosili u vezi sa nasilničkim ponašanjem i zlouoptrebom tog oružja dok nije primenjeno i na ljude“, pita Rakić.

Samo gledajte i slušajte Nestorovića, dodaje sagovornica Danasa, i uverićete se koliko je zlo skoncentrisano u Srpskoj naprednoj stranci i čime su sve spremni da manipulišu, jer Nestorović nije ništa drugo nego portparol SNS-a za ljubitelje teorija zavere.

Prema njenim rečima, najstrašnije je što ovakve naručene izjave dodatno onespokojavaju porodice ubijene dece.

Advokat Nikola Lakić ocenjuje za Danas da tvrdnje narodnog poslanika i lidera pokreta MI glas iz Naroda Branimira Nestorovića da iza zločina u Ribnikaru i Mladenovcu stoje strane obaveštajne službe pre svega više govore o Nestoroviću nego o istini koja je svima poznata šta se tu zaista desilo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovakvim izjavama sam Nestorović relativizuje sve ono što se zaista desilo i sve ono što je dubuko potreslo porodice koje su ostale bez svojih najmilijih ali i celokupno društvo. On ovakvim izjavama takođe abolira režim Aleksandra Vučića od svake odgovornosti u ovim događajima. Nije ovo prva izjava kojom lider pokreta MI skandalizuje javnost u Srbiji i iznošenjem nesitina nanosi veliku štetu, ali svakako jeste jedna od izjava koja unosi dodatni nemir i narušava spokojstvo građana Srbije“, ukazuje Lakić.

Prema njegovim rečima, da u Srbiji imamo samostalno tužilaštvo, tužioci bi po hitnom postupku pozvali Nestorovića da svoja saznanja dostavi nadležnim organima.

„Na stranu to što za takve tvrdnje ne postoje dokazi, što nema ni jedne činjenice koja na to ukazuje, ali zabrinjava činjenica da ovakvim postupanjem nekog ko pretenduje na visoke državne funkcije i ko je dobio određeno poverenje građana na izborima iznošenjem očiglednih neistina nanosi bol porodicama nastradale dece i svojim nesavesnim i neprimerenim ponašanjem produbljuje krizu u našem društvu“, poručuje Lakić.

Podsetimo, 3. maja 2023. godine je učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“, tada trinaestogodišnji K. K, pucao u školi iz vatrenog oružja, usmrtivši devet đaka i školskog čuvara.

Dečak ubica zbog svog uzrasta ne može krivično da odgovara, a u toku je sudski postupak protiv njegovih roditelja koji se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti i nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Uroš Blažić je samo dan kasnije, u selima Dubona i Malo Orašje, ubio devet, a ranio 12, uglavnom mladih ljudi.

Više od sedam meseci od tog ubistva Blažiću, koji je od ranije imao dosije, nije počelo suđenje, mada je Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo 18. oktobra optužnicu protiv njega, kojom mu se na teret stavlja teško ubistvo, za koje je prema srpskom zakonu zaprećena kazna od 20 godina zatvora, pošto je u vreme počinjenog zločina imao manje od 21 godine, odnosno bio je stariji punoletnik.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare