Kontroverzni lekar, teoretičar zavere i osnivač pokreta "MI-glas iz naroda", Branimir Nestorović, obelodanio je da ima kontakte sa ruskom administracijom koja mu je, kako je naveo, sugerisala da formira vlast sa Srpskom naprednom strankom.

Netorović se tokom gostovanja na TV Prva osvrnuo na izjavu Marije Zahrove koja je nedavno rekla da „Zapad želi da natera Srve da žrtvuju svoje temeljne interese uključujući zaštitu svojih sunarodnika“. Ona rekla da se to vidi ne samo na Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini koju „zapadni centri moći pokušavaju da preoblikuju po unitarnom modelu i stave pod svoju kontrolu“.

PROČITAJTE JOŠ...

Zaharova je poručila da su „pred ovim izazovima posebno traženi jedinstvo političke klase Srbije i njena sposobnost da preuzme odgovornost za budućnost zemlje“.

„U ovom kontekstu, posebna uloga pripada patriotskim snagama koje su se već dokazale i onima koje tek dobijaju autoritet u društvu. Mnogo zavisi od njihove volje da se ujedine i zajednički brane temeljne interese srpskog naroda, obezbede stabilnost vlasti na svim nivoima, kako bi se razvila i sprovela održiva rešenja o ključnim pitanjima vlasti“, navela je ona.

S druge strane, Nestorović nije krio da je to, manje-više, direktna poruka njemu i njegovom pokretu.

„To je čak i direktan poziv nama. Čak smo i imali neke kontakte sa nekim ljudima iz…. Hajde da kažemo, ljudima iz ruske administracije koji su nam sugerisali da podržimo ovu opciju (Srpsku naprednu stranku prim.aut). Ja mislim da za sad nema potrebe, mislim da nije ugrožena vlast u Srbiji. Ja ne vidim da je ugrožena vlast u Srbiji, jer ova grupa koja hoće da destabilizuje Srbiju je suviše slaba“, rekao je Nestorović.

Elaborat i pitanje o Rusima 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred kraj 2023. godine je najavio da „spremaju pismeno“ o mešanju jedne strane države u izborna dešavanja u Srbiji. Početkom januara „pismeno“ je postalo elaborat, koji još uvek nije objavljen.

„Pravimo ozbiljan elaborat i bez obzira na to što to neće biti laka stvar za nas da se objavi, objavićemo kada završimo. Ali, to brutalno mešanje u unutrašnje stvari u Srbiji i njen izborni proces se nastavlja i mogu da kažem da nešto smanjenom žestinom i dalje traje”, rekao je Vučić na Badnji dan, da bi potom prestao da govori o ovoj temi sve dok u Srbiju nije doša nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Pred gostom iz Berlina pitanje o mešanju stranih sila u izborni porces Vučić je dobio od nemačkih medija. Konkretno – da li je tom prilikom mislio na Rusiju.

„Interesantno, ali u ovom slučaju nisam. Čim završimo izveštaj upoznaćemo javnost. Ozbiljna smo zemlja. Da li postoji ruska propaganda? Pa postoji. Da li postoji neka druga? Pa postoji. Koliko ste vi osetljivi na brutalno mešanje u vaše unutrašnje stvari, toliko smo i mi Srbi. Ništa više od toga. Tako da… Pošto neki ljudi misle da mi ne smemo da izađemo s nečim, naše službe ozbiljno rade svoj posao, a pošto smo mi ozbijna zemlja nećemo da izlazimo na osnovu priča i glasina i da sastavljamo na osnovu toga svoj izveštaj“, rekao je Vučić.

I dok čekamo elaborat, kao i uspostavljanje gradske i republičke vlasti, od potencijalnog koalicionog partnera SNS Branimira Nestorovića smo saznali da Moskva aktivno učestvuje u formiranju vlasti u Srbiji, a to bi trebalo da bude dovoljno makar za „pismeno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare