Foto: Privatna arhiva

Tačno mesec dana nakon masovnih pucnjava u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima kod Mladenovca, u kojima je ubijeno 18, a ranjeno 19 osoba, mahom dece, održaće se peti po redu protest "Srbija protiv nasilja" na kojem građani traže smene članova Saveta REM-a, rukovodstva RTS-a, ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i ukidanje medija koji promovišu nasilje i mržnju. Baš danas, podršku su pružili oni koji neće moći da budu ispred Skupštine u 18 časova - grupa Srba koji žive u Francuskoj.

„Šta je smešno?“, „Odliv mozgova je uz vas“, „Ribnikarci protiv nasilja“, „I ti reci dosta“, „Ugasi mrak“. To su neke od poruka koje su danas stigle iz Pariza.

Naime, grupa studenata, sadašnjih i nekadašnjih, koji su iz Srbije, a studiraju u Parizu, danas su se okupili u Francuskoj prestonici kako bi pružili podršku demonstrantima u Beogradu. Tu su i neki bivši učenici „Ribnikara“. Tu je i jedan Francuz. Došao je iz solidarnosti prema svojim prijateljima i prema Srbiji.

Jedan od njih, Lazar Karapandža, kaže za portal Nova.rs da su želeli da, tačno mesec dana od tragedija u „Ribnikaru“ i Mladenovcu, daju mali vid podrške protestu protiv nasilja u srpskoj prestonici.

„Želimo svima da pošaljemo poruku da, i pored toga što trenutno ne živimo u Srbiji, i te kako nas zanima šta se u našoj domovini dešava i još uvek sve to vrlo utiče na nas. Prethodnih mesec dana je samo kulminacija poptunog nasilja koje vlast sprovodi već punu deceniju i direktna posledica odsustva bilo kakvog srama i odgovornosti, koja je pre svega očigledna u ponašanju naših najviših državnih zvaničnika. Ovo je takođe i odgovor na nedopustive i besramne izjave i reakcije predsednika i premijerke na dve tragedije. Glavna poruka je da su razotkriveni i ko god je imao trunku sumnje u njihove prave namere je u proteklih mesec dana dobio vrlo jasan odgovor šta o svojim sugrađanima misle Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i ostali akteri sadašnje vlasti“, priča nam Lazar.

Foto: Privatna arhiva

Naš sagovornik dodaje da je reakcija francuskih zvaničnika i čitavog naroda na dva masakra u Srbiji bila mnogo primerenija od reakcije naših najviših državnih zvaničnika. To je, kako kaže, u najmanju ruku vrlo problematično i više nego skandalozno.

PROČITAJTE JOŠ

Lazar, ali i svi okupljeni Srbi u Parizu, za kraj imaju poruku za one koji će danas u 18 časova izaći na ulicu.

„Glavna i najvažnija poruka je da smo uz njih, da smo uz Beograd, da smo uz Srbiju da pored čitavog mraka u Srbiji, zajedno sa Beogradom sijamo jače i od Ajfela“, zaključuje naš sagovornik.

Podsećamo, početak današnjeg skupa biće, kao i do sada, u 18 časova ispred Skupštine, odakle će građani ići Bulevarom kralja Aleksandra, pa Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, pa Ulicom kralja Milana do Terazija i odatle do trga Nikole Pašića i Pionirskog parka gde će demonstranti zatvoriti krug oko Predsedništva.

Građani će imati priliku da tu ostave poruku za Aleksandra Vučića, a organizatori su pozvali sve koji dolaze da ponesu po cvet.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Protest će trajati do 21 čas.

BONUS VIDEO Mesec dana od masakra u Ribnikaru: Srbija i dalje tuguje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare