Samo dan pre konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda nije poznato da li će Beograđani ponovo na izbore ili će Srpska napredna stranka formirati većinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je danas da je SNS obezbedila većinu, ali da će se tek u martu znati da li će ona biti formirana. Politikolog Aleksandar Ivković kaže za portal Nova.rs da dva faktora mogu uticati na odluku o tome - Rezolucija Evropskog parlamenta i percepcija glasača SNS-a.

Tokom gostovanja u jutarnjem programu na televiziji “Prva”, negde između sabiranja utisaka sa bezbednosnog foruma u Minhenu i jučerašnjeg košarkaškog derbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je i po koju informaciju.

“Koliko sam obavešten mi imamo većinu za Beograd, o tome će ti ljudi da govore, to zavisi od Šapića kada” rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Da li će to “kada” biti već sutra nije poznato.

Podsećamo, konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za sutra u 10 časova, međutim još uvek nije poznato da li će biti izabrani predsednik Skupštine i sekretar ili ne.

Za tako nešto ostavio je Vučić mogućnost, rekavši da će sačekati mart kada bi mogao da sazna postoji li legitimna većina, ukoliko ne bude – ići će se na ponovljene izbore.

Šta god da je plan vlasti za sutra, jedan od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja” Dobrica Veselinović kaže za portal Nova.rs da će opozicija jedinstveno nastupiti sa ciljem da se Skupština grada ne konsituiše, a današnje izjave predsednika Vučića ocenjuje kao kupovinu vremena.

Foto:Ana Paunković/FoNet

“U pitanju je samo kupovina vremena jer je svima jasno da su izbori u Beogradu pokradeni i ne oslikavaju volju građana. SNS je pod velikim pritiskom i spolja i iznutra i sada pokušava da prolongira odluku i priznanje o krađi izbora. To rade zbog sopstvenog rejtinga i time namerno produbljuju političku krizu u našem društvu,” kaže Veselinović.

On dodaje da njegova stranka, “Zeleno – levi front” i koalicija “Srbija protiv nasilja” ostaju pri stavu da izbori moraju biti ponovljeni.

“Pre ponavljanja je potrebno utvrditi tačan obim krađe i uz pomoć međunarodne misije ispraviti neregularnosti u biračkom spisku, kao i obezbediti pošteniji medijski teren” kazao je Veselinović.

Aleksandar Ivković, politikolog i istraživač Centra savremene politike, smatra da prolongiranje odluke o tome da li će se većina formirati ili ne u jednu ruku služi da potencijalno unese razdor u opoziciju oko toga kako se treba odnositi prema mogućnosti novih izbora – da li na njih izaći ili ne, i u kom formatu.

Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Ivković Foto: Nova S

“SNS još od decembra ima većinu sa SPS-om i barem delom odbornika sa liste „MI – Glas iz naroda“. Sada samo čekamo da vidimo da li će Vučić tu većinu da iskoristi ili ne”, kaže Ivković. 

I dodaje da postoje dva razloga zbog čega je ne bi iskoristio.

“Prvi je, ukoliko proceni da bi se taj čin negativno odrazio na percepciju SNS-a među glasačima, prvenstveno pred prestojeće lokalne izbore u beogradskim opštinama. Drugi razlog je trošenje vremena za bilo kakvu istragu vezanu za izborne neregularnosti, uključujući i pozive koji sada dolaze iz Evropske unije. Ukoliko se bude išlo na ponovljene izbore u Beogradu, to bi poslužio kao izgovor da se ne uradi ništa značajno na tom planu, jer izbori i dalje traju”, pojašnjava Ivković.

PROČITAJTE JOŠ:

A šta bi presudno moglo da utiče na odluku? 

“Mislim da se, kao i obično, rade istraživanja javnog mnjenja i da će konačna odluka zavisiti od toga – kako bi se percipirala većina koju bi formirali SNS, SPS i MI, i koje bi bile šanse aktera na ponovljenim izborima. U tom smislu ne mogu da kažem da li smo bliže novim izborima ili ne, ali ako ih bude, to će značiti da je SNS uveren da može i nakon njih da obezbedi većinu” zaključuje Ivković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar