Foto: N1; Printscreen/BN Televizija

Član SNS Adam Šukalo imenovan je za savetnika Srbije Aleksandra Vučića za regionalna pitanja. Iako je sada dobio funkciju, Šukalo je od ranije široj javnosti poznat po tome što je kao član SNS, zajedno sa rukometašem Vladimirom Mandićem uhapšen u Republici Srpskoj zbog navodne kupovine glasova. Mediji su tvrdili da je to čin lične osvete Milorada Dodika prema Vučiću, ali tužilaštvo nije saslušalo Šukala i Mandića zbog čega su se ubrzo našli na slobodi.

Kako je ranije objavio N1, Adam Šukalo imenovan je na funkciju savetnika predsednika Srbije za regionalna pitanja sa 15. marta 2023. godine, što je objavljeno u Službenom glasniku.

Šukalo je široj javnosti postao poznat kada ga je uhapsila policija Republike Srpske 2022. godine, zbog sumnje da se bavio kupovinom glasova uoči izbora u RS.

Foto: Printscreen/BN Televizija

Zajedno sa rukometašem Vladom Mandićem, takođe članom SNS, policija Republike Srpske uhapsila je dvojicu naprednjaka u noći 29. septembra 2022. godine. Policija je prvo pretresla vozilo i nakon dužeg zadržavanja bez objašnjenja ih privela u policijsku stanicu.

Interesantno je da se ovo hapšenje desilo samo tri dana pre opštih izbora u BiH. Kako bosanski mediji pišu, ovaj slučaj se desio baš u periodu kada je kandidatkinja opozicije za predsednicu RS-a Jelena Trivić, inače protivkandidatkinja Milorada Dodika (SNSD), proteklih dana gostovala po brojnim medijima u Srbiji koji su bliski vlastima.

Pročitajte još...

Mediji u BiH tumačili su ovo kao „neku vrstu poruke i osvete lidera SNSD-a vladajućem režimu u Srbiji koji je pružio priliku opozicionarima iz Republike Srpske da govore protiv Milorada Dodika u završnici predizborne kampanje.

Nakon privođenja, Tužilaštvo nije saslušalo funkcionere SNS, pa su oni pušteni na slobodu.

„Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka je od strane policijskih službenika MUP RS, Uprave kriminalističke policije, obaveštena je o postojanju operativnih saznanja da postoji mogućnost uticaja na birače od strane šest lica, koji će biti ispitani na te okolnosti. Šest lica je informativno ispitano, a nakon ispitivanja lica su napustila službene prostorije MUP RS. U vezi sa vašim pitanjem da li će lica biti pozvana na razgovor u Tužilaštvo obaveštavamo vas da pomenuta lica neće biti pozvana na razgovor u Tužilaštvo“, navelo je tada Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u odgovoru redakciji N1 Sarajevo.

Adam Šukalo je diplomirani pravnik, član Srpske napredne stranke i nekadašnji poslanik Skupštine Srbije, piše N1. 

Bonus video: Dodik vređao novinare

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare