Dalekovodi Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropska unija i Operator elektroenergetskog sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT) potvrdili su da su ta kompanija i srpska kompanija "Elektrosever" 18. oktobra postigli tehnički dogovor o primeni Mape puta za energetski sporazum.

Nakon potpisivanja sporazuma, kako su za Radio slobodna Evropa rekli iz pres službe EU, „Elektrosever“ je dostavio podatke o kupcima na severu Kosova.

EU je saopštila da je dogovor postignut uz njeno posredovanje, nakon što je Kosovo započelo procedure predviđene sporazumom, da se srpskoj kompaniji „Elektrosever“ oduzme dozvola za rad na Kosovu.

„Kosovo je obavestilo EU o pokretanju 15-dnevne faze konsultacija prema članu osam Mape puta uz posredovanje EU. Kao rezultat posredovanja EU, 18. oktobra, KOSTT i Elektrosever su finalizirali i potpisali sporazum o tehničkim standardima, u skladu sa članom 3. Mape puta. Istog dana, Elektrosever je predao podatke o kupcima, u skladu sa članom dva Smernice“, rekli su iz EU.

Oni su pozvali stranke da bez odlaganja sprovedu sve obaveze koje proizilaze iz Mape puta, jer sa približavanjem zimske sezone, prema EU, nema vremena za gubljenje.

„Nastavljamo da pozivamo sve važne učesnike da se angažuju na konstruktivan način i da bez daljeg odlaganja sprovedu svoje preostale obaveze iz Mape puta“, navodi se u odgovoru pres službe.

Predsednik Upravnog odbora „KOSTT-a“ Jeton Mehmeti takođe je potvrdio dogovor sa „Elektroseverom“.

On je rekao da je kompanija „Elektrosever“ ispunila tražene uslove na osnovu energetskog vodiča i dostavila spisak potrošača na severu.

„Sporazum o poštovanju tržišnih pravila, Ugovor za odgovornu stranu za balans, Ugovor o otkupu energije iz obnovljivih izvora energije Elektrosever je potpisao 14. oktobra, dok su prihvaćeni u utorak“, rekao je Mehmeti.

Prema prištinskim medijima, razlog za odlaganja potpisivanja dogovora je bila činjenica da je „Elektrosever“ svoje obaveze prema „KOSST“ uz naznaku kosovske kompanije i Kosova dostavila sa asteriksom, što „KOSTT“ nije prihvatio.

Prema istim medijima, „Elektrosever“ se u sporazumima i zahtevu „KOSTT-u“ Kosovu obratio sa „Republika Kosovo“.

Kosovo i Srbija su 21. juna uz posredovanje EU potpisale Mapu puta za sprovođenje Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga dve zemlje.

„Elektrosever“ je 24. juna dobio licencu Kancelarije regulatora za energetiku Kosova (KRE) za snabdevanje električnom energijom građana četiri opštine naseljene srpskom većinom na severu Kosova, kao i za njihovu naplatu.

BONUS VIDEO – Erdogan nudi pomoć u reševanju odnosa sa Kosovom, Vučić tražio pomoć oko uvoza struje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar