Miroslav Lajčak Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Istog dana kada je najavljeno da će se u Briselu razgovarati o liberalizaciji viza za Kosovo, bez prethodne najave, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi na Kosovu. Lajčak se u odvojenim sastancima susreo sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem.

Nenajavljeni sastanak Lajčaka i Kurtija trajao je oko dva sata, a nakon završetka medijima okupljenim ispred kosovske vlade Lajčak se kratko obratio saopštivši da je sastanak bio deo „redovne komunikacije“.

Teme sastanka bile su put ka normalizaciji odnosa, energetika i registarske tablice.

„Današnji sastanak je bio deo redovne komunikacije. Postojala su dva pitanja. Prvi je bio put ka normalizaciji i nastavak diskusija koje smo nedavno započeli, a nastavljeni su intervencijom predsednika Makrona i kancelara Šolca i uključivanjem Blinkena. Razgovarali smo o sledećim koracima. Druga tema je bila energija i registarske tablice”, rekao je Lajčak novinarima nakon sastanka, prenosi prištinska Koha.

Po pitanju energetike, Lajčak je istakao da postoji rizik od povlačenja dozvole Elektroseveru, ali je dodao da će o istim temama razgovarati i u ponedeljak u Srbiji.

„Za energetiku smo u procesu konsultacija, postoji rizik da Elektroserveru bude oduzeta licenca i ne želimo da se to desi. Iz tog razloga smo u ponedeljak pozvali sve učesnike, kao što su KEDS i Elektrosever, u ponedeljak u Brisel, gde smo proveli dan razgovarajući o situaciji. Bilo mi je važno da zaključke rasprave donesem premijeru i razgovaramo o daljem putu. U ponedeljak ću biti u Beogradu sa istim ciljem i dnevnim redom. Želim da pronađem rešenje”, rekao je Lajčak.

On je odbio da komentariše izjave evropskog komesara za proširenje i susedstvo EU Olivera Varhelija, koji je dan ranije kritikovao Kosovo zbog jednostranih akcija rekavši samo da „on ima svoj mandat, a ja svoj“.

Izaslanik EU potom se sastao sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem sa kojim je, kako je u objavi na Tviteru naveo, „nastavio razgovore“, prenosi Kossev.

***

BONUS VIDEO: Eskobar i Lajčak posle Prištine sa istim starim porukama i u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar