Gabrijel Eskobar Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da su sporazumi koje su Srbija i Kosovo postigli zakonska obaveza za obe strane i da njihovo potpisivanje ili ne, ne utiče na obavezu koju imaju da ih sprovode.

Na poslednjem sastanku sa evropskim liderima u Briselu, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je spreman da prihvati i potpiše nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da neće prihvatiti ništa što implicira de fakto priznanje Kosova.

Upitan kako dalje nakon ovih stavova, Eskobar je za Glas Amerike rekao da ove dve izjave ne odražavaju realnost jer su ti sporazumi pravno obavezujući, što su, kako je rekao, oba lidera prihvatila.

Takođe, rekao je da su se oba lidera obavezala pred Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama i da strane imaju konkretne obaveze koje treba da preuzmu na putu normalizacije, Asocijacija za Kosovo i za Srbiju priznavanje kosovskih carinskih dokumenata, registarskih tablica, ličnih karata i slično.

Američki zvaničnik je rekao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog i da je ono što je ostalo vezano samo za to kada i kako će obe strane sprovesti svoje obaveze.

Upitan o današnjoj ostavci šefa BIA Aleksandra Vulina, Eskobar je rekao da je Vulin već duže vreme krajnje destabilizujuća ličnost u regionu, na čemu su bile zasnovane sankcije SAD.

Povodom komentara Aleksandra Vulina da je podneo ostavku jer su Vašington i Brisel tražili tako nešto kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji, Eskobar je rekao da „mi (SAD) ne donosimo odluke u ime Vlade Srbije“.

BONUS VIDEO – Vučić o Kosovu: Laž da ću potpisati nezavisnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar