Foto: EP, Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/STRINGER

Godinu dana nakon državnog udara u Mjanmaru, Evropski parlament pripremio je rezoluciju o toj državi u kojoj se osuđuje nasilna promena vlasti, kršenje ljudskih prava, politička hapšenja i gušenje demokratije. U Rezoluciji EP, o kojoj će sutra raspravljati evroposlanici, predloženo je da se osudi i Srbija, koja, kako se navodi u dokumentu, zajedno sa Rusijom i Kinom izvozi oružje u tu azijsku državu.

U predlogu Rezolucije, u koju je uvid imao portal Nova.rs, navodi se da je Evropski parlament u brojnim prilikama izrazio svoju osudu kršenja ljudskih prava i sistematskih i rasprostranjenih napada na populaciju Rohinja u Mjanmaru.

Oni ističu da vojna hunta odbija da ozbiljno istraži kršenja ljudskih prava Rohinja, kao i da odbija da pozove počinioce na odgovornost.

Uz to, EP zamera i zbog činjenice da su najviše vojne ličnosti, koje su nadgledale napade, ostale na svojim funkcijama i to što vlast u Majnmaru odbija da sarađuje sa mehanizmima UN.

U tekstu Rezolucije, posebno se osuđuje Srbija zbog izvoza raketa i artiljerije vojsci u Mjanmaru. Uz našu zemlju, u Rezoluciji EP se pominju Kina i Rusija.

“EP oštro osuđuje snabdevanje Tatmadau (vojske u Mjanmaru prim.aut.) naoružanjem i vojnom opremom od strane Кine, Rusije i Srbije. Naglašavamo da su zemlje poput Кine, Rusije i Srbije, koje isporučuju oružje mjanmarskoj hunti, direktno odgovorne za zločine počinjene ovim oružjem”, navodi se u tekstu.

Foto: EP

U dokumentu se navodi da Evropski parlament žali zbog toga što Savet bezbednosti UN nije raspravljao o nacrtu rezolucije o Mjanmaru i poziva države članice da pojačaju pritisak na SB UN u cilju postizanja jedinstva u usvajanju sankcija, koje bi podrazumevale zabranu putovanja i
zamrzavanje imovine rukovodstva hunte i vojnih predstavnika, kao i uvođenje globalnog sveobuhvatnog embarga na oružje Mjanmaru.

To bi, kako se navodi u Rezoluciji, podrazumevalo obustavljanje svake direktne i indirektne isporuke, prodaju ili prenos oružja i proizvoda dvostruke namene, municije i druge vojne i bezbednosne opreme.

EP u dokumentu poziva države članice i pridružene zemlje da podrže embargo na direktnu i indirektnu nabavku, prodaju i transfer, uključujući tranzit, isporuku oružja, municije i druge vrste opreme i naglašava potrebu za daljom istragom situacije od strane Međunarodnog krivičnog suda.

Mjanmarska vojska 1. februara 2021. izvršila je puč i uhapsila tadašnju liderku Aung San Su Ći. Ona je optužena za korupciju, pobunu i izbornu prevaru, a nedavno je osuđena na četiri godine zatvora.

Pročitajte još...

Vojna hunta je tada krenula u progon desetine pripadnika uticajnih grupa, zabavljača, umetnika i muzičara koji ne podržavaju vojne vlasti. U međuvremenu je ubijeno oko 600 civila i uhapšeno oko 3.000 ljudi na protetsima koji su izbili nakon što je hunta preuzela vlast.

Puč u Mjanmaru doveo je i do humanitarne katastrofe, ocenile su Ujedinjene Nacije, obzirom da je najmanje četvrtina stanovništva najmanje države u Mjanmaru – Kaja napustla je svoje domove zbog borbe sa vojnom huntom.

Upravo je to razlog zbog čega će se pred poslanicima Evropskog parlamenta sutra naći predlog rezolucije, čiji je sadržaj, kako saznaje naš portal, usaglašen sa svim poslaničkim grupama.

Foto: REUTERS/Stringer

Na uvodnom delu Rezolucije, navodi se da EP oštro osuđuje nasilnu i nelegitimnu vladavinu vojne hunte u Mjanmaru, koja, kako se navodi, pokušava da preokrene snažnu privrženost naroda Mjanmara demokratiji.

“ Vladavina se zasniva na nezakonitom puču protiv civilne vlade, a taj puč je rezultirao alarmantnom humanitarnom situacijom i krizom ljudskih prava u zemlji. EP poziva vojnu huntu da odmah i bezuslovno oslobodi sve političke lidere, aktiviste civilnog društva i sve one koji su pritvoreni ili zatvoreni isključivo zbog mirnog ostvarivanja svojih ljudskih prava. Istovremeno, pozivamo pna hitan prekid nezakonitog vanrednog stanja, obnovu civilne vlade, ponovno uspostavljanje puta ka demokratiji i brzo otvaranje parlamenta uz učešće svih izabranih predstavnika”, navodi se, između ostalog, u dokumentu do kog je došao naš portal.

BONUS VIDEO: Vučićeve žalopojke zbog teškog stanja u Ukrajini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare