Foto: TOFIK BABAYEV / AFP / Profimedia

Zvanični Baku smatra da je isporuka oružja Jermeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu, zato što je to oružje upotrebljeno protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Tovuzu, javila je agencija Interfaks-Azerbejdžan.

Otpravnik poslova srpske ambasade u Bakuu, Danica Veinović, pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana, gde se sastala sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kalafom Kalafovim, rečeno je agenciji Interfaks- Azerbejdžan. 

„Kalafov je obavestio Veinović da Azerbejdžan poseduje pouzdanu informaciju da je Srbija prebacila veliku količinu minobacača i drugog oružja različitih kalibara u Jermeniju“, rečeno je toj agenciji u Ministarstvu spoljnih poslova Azerbejdžana.

Zamenik ministra je, kako prenose, dodao da je jermenska strana iskoristila to oružje u napadu na azerbejdžanske pozicije na granici dve zemlje.

„Kalafov je naglasio da su u periodu od 2013. do 2018. godine, Azerbejdžan i Srbija potpisali deklaracije o strateškom partnerstvu, i o planu o zajedničkim akcijama u okviru strateškog partnerstva.

U tim dokumentima, Baku i Beograd priznaju teritorijalni integritet dve zemlje. Takođe, saradnja izmeđus trana potpisnica u domenu bezbednosti i odbrane prepoznata je kao jedan od prioriteta. Zamenik ministra je naglasio daje pitanje snabdevanja Jermenije oružjem uvek osetljivo.

U tom smislu, takve neprijateljske akcije od strane Srbije dovode do dubokog razočaranja i zbunjenosti u Azerbejdžanu, i bacaju senku na poverenje na najvišem nivou“, naglasio je zamenik ministra, a prenosi Interfaks- Azerbejdžan.

Kalafov je dodao da Azerbejdžan očekuje objašnjenje Srbije u vezi sa pošiljkom oružja Jermeniji.

„Veinović je, sa svoje strane, naglasila da nije posedovala takvu informaciju i dodala da će obavestiti Beograd o incidentu“, rečeno je agenciji Interfaks – Azerbejdžan u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar