Foto: Printscreen/RTS, Vesna lalić/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dan nakon što su iz tabora SNS stigle informacije da je predsednik Aleksandar Vučić iskazao razočaranje u socijaliste i najavio mogućnost novih izbora, a zatim nešto slično ponovio i u viralnom obraćanju s Instagrama, pitali smo opoziciju šta misli o tome - da li je reč o pokušaju da se odloži potpisivanje nemačko- francuskog plana za Kosovo ili ćemo zaista opet na birališta. Odgovori su različiti, ali stav većine je da bi trebalo sačekati da predsednika prođe mamurluk.

Sve je počelo u ponedeljak kad je u SNS održan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Na tom sastanku sumirani su utisci sa nedavne sednice Narodne Skupštine posvećene Kosovu i Metohiji. Vučić je kako su juče preneli mediji, rekao da je SNS bio usamljen u odbrani državnih interesa i da je uz sebe imao – narod. Kazao je, kako se dalje navodi, i da je veoma razočaran ponašanjem socijalista, “koji su bili negde između, želeći da se dodvore svima”, te da je spreman da ide na izbore kao kandidat za premijera.

Zatim se ograđanima obratio i na Instagramu.

„Zapadni agent Rada Trajković kaže da tražim aboliciju za svoju porodicu, a ne spas za srpski narod na Kosovu. Laže, kao i svi oni u Skupštini koji su govorili sve one besmislice. Brani me taman kao i moji koalicioni partneri. Zato narode samo da imate u vidu da je moja porodica ovde, ostaće u Srbiji, kao i ja“, rekao je Vučić u obraćanju odgovarajući na današnju izjavu Rade Trajković. Nikog se ne plašimo jer ništa nismo ukrali, krivi smo jer smo branili i branimo Srbiju, a i branićemo. Međusobno priznanje? Sanjajte“, rekao je Vučić i uzviknuo „živela Srbija“.

Pročitajte još...

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić kaže da ne bi komentarisala ovakve izjave „koje Vučić samo iz njemu znanih i koalicionih razloga plasira.

Marinika Tepić Foto: Printscreen/RTS

„A onda svi mi treba da se o tome izjašnjavamo. Ali ono što sigurno znamo i što mi jesmo rekli još pre tri meseca je da očekujemo sve izbore, jer je politička kriza preduboka, mnogo je velikih tema koje se ne rešavaju, a šteta je iz dana u dan sve veća. Da li će ih i biti, to zaista niko ne zna“, navodi Tepić za Nova.rs.

Šef poslaničke grupe Narodne strane Miroslav Aleksić kaže da mu ne pada na pamet da analizira šta se krije u Vučićevoj glavi.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Koja po svemu sudeći nije bila baš najbistrija u trenucima kad se obraćao javnosti na svom Instagram profilu. Niti bih preterano ulazio u ovaj sukob između socijalista i naprednjaka, gde je bukvalno počela igra „spasavaj se ko može“ i prebacivanje odgovornosti za katastrofalnu politiku koja je rezultirala siromašenju građana i pljačkanju države u prethodnih 11 godina. Ono što je pak dobro to je ova najava da će biti paralmentarnih i predsedničkih izbora, jer svakim danom na vlasti SNS pravi ogromnu štetu Srbiji i njenim građanima. Što se tiče Narodne stranke, mi ćemo biti spremni za te izbore, ukoliko do njih dođe, a pošto naprednjaci govore da im nije problem da budu u opoziciji, verujem da će ih građani podržati u toj nameri i da će ih na narednim izborima poslati na smetlište istorije“, kaže Aleksić za Nova.rs.

Na pitanje da li misli da je ovo samo još jedna predstava stranaka vlasti kako bi se odložilo potpisivanje nemačko-francuskog plana ili nas zaista čekaju novi izbori, potpredsednik parlamenta i lider Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže:

Foto: Milos Tesic/ATAImages

„S obzirom da je Vučić očigledno bio pripit, možda bi trebalo zanemariti tu njegovu najavu. Ali ako ostane pri tome i pošto ga prođe mamurluk, onda vaše pitanje ima smisla. To onda pokazuje da Vučić Srbiju tretira kao svoj privatni posed i da instiucije i medije koristi da disciplinuje svoje stranačke podanike i svoje koalicione partnere.
Nije isključeno ni to da on želi da fingira sukob kako bi stvarno raspisao izbore i na taj način ponovo bežao od nepopularnih odluka , ali nisam siguran da će na to blagonakono gedati oni zbog kojih se upušta u to“, kaže Lutovac.

Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović traži održavanje beogradskih izbora.

Zelenović

„Dalje, naš zahtev je da izbori moraju biti razdvojeni. Posle beogradskih izbora, spremni smo i za parlamentarne i za predsedničke izbore. Sve drugo, uključujući jučerašnje najave vrha vlasti, kao i haos na senici Skupštine o KiM služe samo da naprave dodatni manevarski prostor režimu, koji je pod strahovitim pritiskom da reši strateška državna pitanja“, navodi on.

Šef zeleno-leve poslaničke grupe Ne davimo Begrad – Moramo Radomir Lazović smatra da je najava novih izbora jedna loše režirana predstava koja ima za cilj da se izazove kriza kako bi Vučić mogao da se sakrije od francusko-nemačkog predloga i izbegne odgovornost.

Foto: Nova

„Smešno zvuče opravdanja da je SPS nešto skrivio. SPS je potpuno lojalan i poltronski naklonjen prema SNS, a njihov koalicioni partner Dragan Marković je čak na sednici saplitao opozicione poslanike. SPS je jednako štetna pojava kao i SNS i sumnjam da bi iko iz opozicije želeo sa njima da sarađuje kako ih predsednik optužuje. Takođe, uvredljivo je predsednikovo obraćanje građanima u očigledno alkoholisanom stanju. Svi smo ljudi i razumljivo je da se čovek opusti, ali je za predsednika odgovornost jako velika i on ne sme u takvom stanju raditi javne poslove. Videli ste kako izgledaju one optužbe, agresija i sveukupno degutantno ponašanje. To je za svaku osudu“.

Stranke desnice na sličan način posmatraju najnovija dešavanja u vladajućoj koaliciji.

Lider Dveri Boško Obradović tim povodom kaže:

Boško Obradović, Skupština Srbije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Bilo kako bilo, ovo je dokaz da je skupštinska borba patriotske i državotvorne opozicije protiv francusko-nemačkog predloga sporazuma o КiM itekako imala odjeka i uticaja na vladajući režim. Sada mnogi građani Srbije shvataju da smo dobili novi zapadni ultimatum da priznamo lažnu državu Кosovo i da vlast razmišlja da potpiše kapitulaciju. Zbog toga i treba da podnesu ostavke i da se ide na vanredne izbore, jer potpisivanje zapadnog ultimatuma znači kršenje Ustava Srbije i Rezolucije 12 44, što niko iz vlasti nema pravo da čini. S obzirom da je prihvatio koncept i primenu ovog antiustavnog sporazuma Vučić i treba da podnese ostavku i da idemo na izbore“.

Predsednica Srpske stranke Zaveznici Milica Đurđević Stamenkovski kaže da kriza u vladajućoj koaliciji postoji već neko vreme.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„A da li je najava izbora disciplinski test za hiljade funkcionera u glomaznom državnom aparatu ili je u pitanju plan za pregrupisavanje scene, to će se tek videti. Opšte je poznato da, za jedan deo funkcionera – i u SNS i u SPS, kojima je parazitiranje na državnom budžetu jedina ideologija, izbori uvek izazivaju strepnju za svoje fotelje. Đilasova stranka je ovih dana ostavila snažan utisak spremnosti da budu rezerva SPS-u posebno na temu briselskog plana za otimanje KiM od Srbije. To je verovatno uticalo na demonstraciju ovako strogog odnosa i preteće retorike SNS prema sadašnjim koalicionim partnerima“, navodi Đurđević Stamenkovski i zaključuje:

„U tome leži osnovni razlog njihove arogancije prema Dačićevim poslanicima i direktorima, a ne u rejtingu, jer se SNS posle dugo vremena suočava sa padom popularnosti. Stav Srpske stranke Zavetnici prema najavi izbora je sasvim jasan i stabilan: Možemo. Spremni smo. Posebno ako izbori dobiju referendumski karakter u odnosu na francusko-nemački plan. U svakom slučaju, ako ima nekoga ko misli da može sprovesti volju Brisela i Berlina, bez prethodno tražene volje naroda u Srbiji, takvima poručujem kratko i jasno: Sanjajte“.

BONUS VIDEO: Oglasio se Vučić i prozvao koalicione partnere – brane me kao Rada Trajković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare