Marko Mihić Fakultet organizacionih nauka Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/Tanjug

Svega dve nedelje nakon što su dekan i prodekan Fakulteta organzacion nauka, Milan Martić i Marko Mihić, posetili Pirot, a ujedno se našli i u predizbornom spotu vladajuće Srpske napredne stranke, uprava ovog grada rapisala je tender, a potom i dodelila posao vredan oko 21.000 evra upravo FON-u. Prodekan Mihić će, prema informacijama našeg izvora, biti izabran za dekana, uz amin onih bez čije saglasnosti do ovog nameštenja ne može doći.

Dekan FON-a Milan Martić i prodekan Marko Mihić posetili su 16. novembra prošle godine Pirot povodom najave gradonačelnika tog grada, Vladana Vasića, da će se ova visokoobrazovna institucija otvoriti upravo tu.

Odmah nakon posete, na zvaničnoj Instagram stranici Grada Pirota osvanuo je predizborni spot aktuelnog gradonačelnika, u kojem su se našli upravo Martić i Mihić.

Nakon pisanja portala Nova.rs o ovom događaju, dekan Martić je rekao da “FON ne učestvuje u kampanji za predstojeće izbore i ni na koji način ne podržava njegovo povezivanje s političkim temama”, te da “fakultet i njegovo rukovodstvo ne podržavaju nijednu političku partiju i da nisu i ubuduće neće dati saglasnost za snimanje političkog spota bilo koje političke partije”.

Poseta je, ipak, po svemu sudeći, bila uspešna, s obzirom na to da je svega dve nedelje kasnije gradska uprava Pirota raspisala tender za posao izrade predinvesticione studije opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove u tom gradu. Ugovor vredan oko 21.000 evra dodeljen je upravo FON-u, koji je bio jedini ponuđač.

U tenderskoj dokumentaciji navodi se da je potrebno najmanje pet lica sa zvanjem doktora nauka iz oblasti upravljanja projektima, marketing menadžmenta, operacionih istraživanja – što su upravo predmet rada i interesovanja Marka Mihića.

Na osnovu toga može se postaviti i etičko pitanje – zbog čega bi jedna visokoškolska ustanova radila studiju za “konkurentsku” ustanovu, s obzirom na to da FON, kao fakultet Univerziteta u Beogradu ne može da ima ogranak u Pirotu, što je rekao i sam dekan, već je jedino moguće otvaranje druge obrazovne institucije tog obrazovnog profila.

Saradnja s “Beogradskim metroom”

Pre samo nekoliko dana, FON je potpisao sporazum o saradnji s JKP “Beogradski metro i voz”, što, između ostalog, pokazuje lepu saradnju ovog fakulteta i države.

PROČITAJTE JOŠ:

Inače, taj sporazum podrazumeva aktivno učešće nastavnog osoblja, kao i studenata u projektu izgradnje beogradskog metroa.

Beogradski metro i voz Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na FON-u je tada odražana i prezentacija projekta izgradnje metroa.

Prodekan viđen za dekana

Da prodekan Mihić uživa podršku veoma moćnih ljudi bliskih režimu govori i činjenica da je, prema informacijama portala Nova.rs, on jedini kadnidat za novog dekana. Mihić, inače, nikad nije rekao ništa protiv novih članova Saveta, što je telo koje zapravo bira dekana.

Vlada Srbije je u oktobru 2023. godine imenovala nove članove Saveta fakulteta, a u ovo telo na FON-u izabrani su narodni poslanik iz redova SNS Stojan Radenović, koji je u žižu javnosti proteklih dana ušao i kao predsedavajući Skupštine Srbije, te kontroverzni biznismen blizak SNS Dragoljub Zbiljić, što je u stručnoj javnosti, ali i među studentima, podiglo mnogo prašine.

Dragoljub Zbiljić Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Neki profesori FON-a, ali i drugih fakulteta, oglasili su se ovim povodom, a jedna stvar bila im je zajednička – svi su bili šokirani novim članovima Saveta najrazličitijih fakulteta u Beogradu.

Mihić se, ipak, nije oglasio.

On se, do objavljivanja ovog teksta, nije oglasio ni na mejl koji mu je uputila redakcija portala Nova.rs, s pitanjima koja se tiču dekanske funkcije, naprednjaka u Savetu fakulteta, ali i čuvenog spota iz Pirota.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare