Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Portal Nova.rs objavio je juče, u utorak 21. novembra, tekst pod naslovom "Dekan i prodekan FON-a u stranačkom spotu Srpske napredne stranke: Slučajno ili namerno?". Tema teksta je da li su dekan Fakulteta organizacionih nauka Milan Martić i prodekan istog fakulteta Marko Mihić svojevoljno ili protiv svoje volje učestvovali u stranačkoj kampanji najveće partije u Srbiji.

Naime, na zvaničnom Instagram nalogu grada Pirota, odmah nakon posete delegacije FON tom gradu, osvanuo je spot u kome se poseta te delegacije predstavlja kao šansa za grad Pirot, ali se spot završava rečima predsednika Privremenog organa Grada Pirota Vladana Vasića: „Pirot je dobro mesto za život i zato Pirot ne sme da stane„.

Jedan od nosećih slogana SNS uoči predstojećih izbora glasi: „Srbija ne sme da stane„.

Da li je gospodin Vasić, koji obnaša funkciju predsednika Privremenog organa u gradu na jugu Srbije sasvim slučajno upotrebio identičan, stranački slogan na kraju promo spota o poseti delegacije FON-a ovom gradu ili ne, nije poznato, ali je koincidencija zanimljiva.

To pitanje – da li su znali da će njihova poseta biti na ovaj način (zlo)upotrebljena u evidentno partijske svrhe – bilo je postavljeno i dekanu Milanu Martiću i prodekanu Marku Mihiću. Potonji se javio koleginici, navodno iz inostranstva i odbio da govori na ovu temu. Kasnije nije odgovarao na pozive i poruke.

S dekanom Martićem je bila malo drugačija situacija. On se javio koleginici, ali je rekao da zbog obaveza oko slave nije u prilici da u tom trenutku da izjavu. Ponudio je da se čujemo „popodne-predveče“. Uprkos našim brojnim nastojanjima da se čujemo s njim, pozivima i porukama koje su mu upućene, dekan FON-a Milan Martić nije odgovarao na naše pozive. Napominjemo još jednom, sam je ponudio da se čujemo kasnije. Kasnije se nije javljao.

Kako odgovora svih aktera ove priče nije bilo ni nakon nekoliko sati otkako smo ih kontaktirali, redakcija je odlučila da objavi priču, u kojoj se nijednog trenutka ne tvrdi kategorično da je pomenuti dvojac iz FON-a pristao da učestvuje u stranačkoj kampanji zamaskiranoj objavom grada Pirota. Upravo suprotno, hteli samo da iz prve ruke saznamo da li su bili obavešteni kako će njihova poseta ovom gradu biti iskorišćena. Akteri se nisu javljali.

PROČITAJTE JOŠ:

Umesto toga, danas u prepodnevnim satima, u sredu 22. novembra, u redakciju je stigao odgovor (ili neka vrsta demantija) dekana Martića.

„Činjenica je da je delegacija FON-a, u kojoj su bili dekan, prof. dr Milan Martić i prodekan za strateški razvoj i saradnju sa kompanijama, prof. dr Marko Mihić, bila u poseti gradu Pirotu 16. novembra 2023. godine, na poziv predstavnika Grada. Prilikom posete analizirana su iskustva Fakulteta u pogledu realizacije studijskih programa iz oblasti informacionih sistema i tehnologija i menadžmenta na sva tri nivoa studija. Predstavnici FON-a preneli su svoja iskustva u pogledu analize društvenih efekata realizacije projekata u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja. Fakultet organizacionih nauka kao odgovorna institucija, prepoznaje značaj saradnje akademskih institucija sa javnim i civilnim sektorom i nastaviće da podržava prenošenje svog bogatog znanja i iskustva svima koji prepoznaju vrednosti Fakulteta.

Naglašavam da nijednog trenutka nije razmatrano osnivanje FON-a u gradu Pirotu, s obzirom da je FON deo Univerziteta u Beogradu. Takođe, Fakultet ne učestvuje u kampanji za predstojeće izbore i ni na koji način ne podržava njegovo povezivanje sa političkim temama. Posebno ističem da Fakultet i njegovo rukovodstvo ne podržavaju nijednu političku partiju i da nisu i ubuduće neće dati saglasnost za snimanje političkog spota bilo koje političke partije“, kaže se, između ostalog, u pismu/odgovoru/saopštenju/demantiju dekana Martića.

Redakcija Nova.rs još jednom podvlači da u našem jučerašnjem tekstu nijednog trenutka nije ustanovljena veza između posete dvojice profesora Pirotu i stranačke („Pirot ne sme da stane“) zloupotrebe ove posete. Namera nam je bila da od Martića i Mihića čujemo kako je uopšte došlo do toga da njihova imena i likovi završe u pomenutom spotu. Martić i Mihić nisu odgovarali na naše pozive i poruke.

Redakcija se više neće oglašavati ovim povodom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare